Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CEC si-a modificat dobanzile

ro

27 Oct, 2003 00:00 791 Marime text

Pentru depozitele cu scadenta la o luna, constituite de persoanele fizice, dobanda a fost majorata cu doua procente * Pentru depozitele pe termen de trei luni dobanda a fost majorata cu un procent * In cazul certificatelor de depozit cu discount si al depozitelor cu rata fixa a dobanzii, CEC va acorda o dobanda de 13%, iar pentru depozitul "Adolescent", de 15,5% * Pentru persoanele juridice, depunerile pe termen de o luna vor avea o rata a dobanzii de 13% * La creditele pentru investitii in echipamente realizate de administratiile publice locale dobanda va fi redusa cu un procent, pana la 25% * Agentii economici care doresc sa investeasca in achizitia de echipamente pot lua imprumuturi de la CEC la o dobanda de 26%, in scadere cu 2%

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a majorat, la inceputul saptamanii trecute, dobanda pentru depozitele cu scadenta la o luna, constituite de persoanele fizice, cu doua procente si cu un procent pentru depunerile pe termen de trei luni. Dupa aceasta majorare, dobanda in cazul depozitelor cu maturitatea la o luna, care a inceput a fi aplicata incepand de miercuri, este de 15%, in vreme ce in cazul depozitelor cu rata fixa a dobanzii, pe termen de 30 de zile, este prevazuta o rata a dobanzii de 14%. Pentru certificatele si depozitele in lei pe termen de trei luni, dobanda se va mari cu un punct procentual, pana la nivelul de 14%. In cazul certificatelor de depozit cu discount si al depozitelor cu rata fixa a dobanzii, CEC va acorda o dobanda de 13%, iar pentru depozitul "Adolescent", de 15,5%.Conform Mediafax, pentru persoanele juridice, depunerile pe termen de o luna vor avea o rata a dobanzii de 13%. Pentru celelalte instrumente de economisire, ratele dobanzii practicate de CEC raman neschimbate. Ultima modificare a dobanzilor acordate populatiei la depozitele cu scadenta la o luna, pentru depozitele cu rata fixa, precum si in cazul certificatelor/carnetelor a avut loc in luna august a acestui an. Casa de Economii si Consemnatiuni a obtinut, in primele sapte luni ale acestui an, venituri totale de 3.822 miliarde lei (circa 100 milioane de euro) si un profit de 284 miliarde lei (7,4 milioane euro). Totodata, CEC a anuntat ca a micsorat, tot incepand de miercuri, dobanda la unele credite destinate persoanelor juridice. Astfel, la creditele pentru investitii in echipamente realizate de administratiile publice locale dobanda va fi redusa cu un procent, pana la 25%. In acelasi timp, CEC va micsora cu doua procente - la 26% - dobanda pentru creditele subventionate, derulate prin Programul SAPARD, destinate producatorilor agricoli. De asemenea, agentii economici care doresc sa investeasca in achizitia de echipamente pot lua imprumuturi de la CEC la o dobanda de 26%, in scadere cu 2%.La celelalte credite oferite de Casa de Economii si Consemnatiuni dobanda ramane neschimbata. Proceduri speciale privind administrarea impozitului pe venitul global pentru constructiile de locuinte proprietate personalaPentru constructiile de locuinte proprietate personala se acorda o reducere a impozitului pe venit in cuantum de 20% din valoarea materialelor folosite * Ordinul Ministerului de Finante ii excepteaza de la prevederile in vigoare pe cei care construiesc locuinte prin Agentia Nationala pentru Locuinte sau care beneficiaza de alte facilitati prevazute de lege

Beneficiari

Beneficiarii acestei facilitati fiscale vor fi persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania, proprietari legali, care realizeaza venituri potrivit ordonantei, contribuabili care realizeaza venituri supuse procedurii de globalizare, respectiv venituri din activitati independente, din salarii si/sau din cedarea folosintei bunurilor, de asemenea cei care realizeaza venituri supuse impunerii, impozitul fiind final, sume definite potrivit ordonantei.

Obiectul facilitatii

Facilitatea respectiva se acorda de organul fiscal competent pentru constructiile noi sau in curs, pe baza de documente justificative.In anul 2003, aceasta facilitate se acorda pe durata construirii locuintei, pe perioada valabilitatii autorizatiei de construire pentru constructia unei singure locuinte. In vederea acordarii facilitatii respective, contribuabilul depune la unitatea fiscala o cerere insotita de copii ale autorizatiei si contractului de construire, intocmite in conformitate cu prevederile H.G. nr. 831/1997, precum si situatii de lucrari anuale in care sunt inscrise cheltuielile materiale efectuate in perioada impozabila respectiva. In cazul cumpararii directe de la constructor, sunt necesare situatia definitiva de lucrari, documentele justificative pentru materialele cumparate in anul 2003 si procesul-verbal de receptie a lucrarii.

Termene legale

Depasirea termenului de depunere a cererii atrage pierderea dreptului de acordare a facilitatii. Reducerea din impozitul anual pe venit astfel determinat se acorda pe baza cererii insotite de documentele mentionate, depusa pana la 30 iunie 2004 pentru anul precedent. In situatia in care contribuabilii realizeaza numai venituri supuse impunerii finale, facilitatea se acorda potrivit unei proceduri prin care se determina impozitul anual datorat, obtinut din insumarea impozitelor finale, pe baza cererii insotite de documentele mentionate, depusa in cadrul aceluiasi termen, in care contribuabilul va specifica natura si cuantumul veniturilor realizate pentru care impozitul este final.

La cheltuieli mari, acelasi procent

Facilitatea fiscala prevazuta in ordonanta se acorda pentru valoarea materialelor aferente constructiei unei singure locuinte, in limita impozitului datorat pentru anul fiscal respectiv. In situatia in care suma reprezentand 20% din valoarea materialelor folosite in anul fiscal 2003 este mai mare decat impozitul datorat, excedentul nu se reporteaza. In cazul in care bunul pentru care se acorda facilitatea este detinut in coproprietate, reducerea reprezentand 20% din valoarea materialelor folosite, se acorda pentru fiecare proprietar, pe baza de documente justificative, in cuantumul facilitatii reglementate de lege, corespunzator proportiei detinute in proprietate si impozitului datorat. Facilitatea se acorda pentru veniturile realizate in anul 2003, indiferent de etapa in care se afla lucrarile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii