Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:29 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CEC va continua restructurarea in cadrul procesului de privatizare

ro

30 Aug, 2004 00:00 407 Marime text

In strategia pentru urmatoarea perioada este inclusa pe primul loc conservarea retelei rurale * Cele trei module principale ale restructurarii includ restructurarea retelei si a produselor, organizare si pregatirea profesionala a personalului * Dupa definitivarea caietului de sarcini se va organiza o licitatie internationala pentru infrastructura smart cardurilor * Casa de Economii si Consemnatiuni, care are in prezent active totale in valoare de peste 46.050 miliarde de lei, a obtinut, la 31 iulie 2004, un profit brut de 569,1 miliarde de lei

Cel mai mare avantaj in privatizarea casei de Economii si Consemnatiuni il reprezinta reteaua dezvoltata in mediul rural, a declarat joi noul presedinte al CEC, Enache Jiru. "In strategia pentru urmatoarea perioada este inclusa pe primul loc conservarea retelei rurale. Sunt foarte multe localitati in tara unde CEC este prezenta, dar nu si alte banci. Aceasta retea este foarte importanta deoarece alte banci dezvolta abia acum strategii de extindere in acest domeniu, in conditiile in care CEC este deja prezenta acolo", considera Enache Jiru. Conform presedintelui CEC, un alt punct forte in privatizarea acestei institutii o constituie bilantul contabil care aduce profit in fiecare an, la care se adauga o experienta bogata a bancii in activitatea de economisire. In perioada septembrie 2004 - decembrie 2005, conducerea CEC se va concentra pe doua mari aspecte si anume continuarea restructurarii, care cuprinde trei module principale, si colaborarea cu consultantul in cadrul procesului de privatizare. Cele trei module principale ale restructurarii includ restructurarea retelei si a produselor (prin specializarea retelei pe anumite tipuri de agentii in functie de capacitatea de prelucrare, gradul de specializare al personalului si locatia agentiei), organizare (implementarea restructurarilor, concentrarea pe produse simple usor de vandut) si pregatirea profesionala a personalului (crearea unui centru de pregatire profesionala). "Nu vad nici un risc in ceea ce priveste cota de piata a CEC dupa retragerea garantiei statului. Practic, garantia statului este inlocuita cu garantia morala a investitorului si cu un rating pe pietele internationale care este foarte bun", afirma Enache Jiru. CEC trebuie sa stabileasca pana in luna martie 2005 datele concrete ale procesului de privatizare, aceasta urmand a fi incheiata pana la sfarsitul anului viitor.

CEC nu renunta la introducerea smart cardurilor

Institutia va continua proiectul privind introducerea smart cardurilor, in perioada urmatoare urmand sa prospecteze piata pentru definitivarea unui caiet de sarcini, a afirmat joia trecuta presedintele CEC, Enache Jiru. Dupa definitivarea caietului de sarcini se va organiza o licitatie internationala pentru infrastructura smart cardurilor, deoarece acestea nu sunt folosite inca in Romania. "Am ales sa introducem pe piata smart carduri deoarece noi intram pe o piata a cardurilor care are multe jucatori", a declarat Enache Jiru. In ceea ce priveste contractul cu LBS Bayerische Landesbausparkasse pentru infiintarea unei case de economii pentru domeniul locativ care se va numi Erste Bausparkasse Romania SA - Banca pentru Locuinte (EBS), presedintele CEC a declarat ca a fost suspendat contractul pana la stabilirea unei strategii de privatizare. Proiectul infiintarii unei societati de leasing mai are si el de asteptat, Enache Jiru afirmand ca "regandim strategia de extindere a activitatii bancii si in alte domenii financiare". Casa de Economii si Consemnatiuni, care are in prezent active totale in valoare de peste 46.050 miliarde de lei (circa 1,13 miliarde de euro), a obtinut, la 31 iulie 2004, un profit brut de 569,1 miliarde de lei, depasind cu 18 la suta profitul prevazut pentru intregul an 2004. Comparativ primele sapte luni ale anului 2003, resursele atrase au crescut si ele cu peste 20 la suta, depasind cifra de 39.200 de miliarde de lei, iar creditele acordate de CEC au avut o crestere cu 51 la suta, fiind de circa 7.000 de miliarde de lei. CEC are un capital social de 1497 de miliarde de lei, un numar de circa 9.000 de salariati si o retea teritoriala formata din 1424 de unitati la nivel national.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii