Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:35 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conflict intre creditele de consum si deficitul de cont curent

ro

08 Dec, 2003 00:00 560 Marime text

Deficitul de cont curent ridicat determina dificultati pe termen mediu # Potrivit estimarilor specialistilor, acesta va depasi valoarea prevazuta pentru anul 2003 * Banca centrala va emite o serie de norme minime de creditare a persoanelor fizice, menite sa tempereze cresterea exponentiala din ultimul an, cand imprumuturile pentru consum au consemnat un avans de 300%

Deficitul de cont curent ar putea atinge 6,5% din PIB, in conditiile in care numai in luna octombrie diferenta dintre importurile si exporturile Romaniei a atins un miliard de dolari, insa anul viitor acest indicator se va situa sub 6% din PIB, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acest procent prevede aplicarea unor masuri, mai ales restructurarea in sistemul energetic. Contul curent este un indicator sintetic prin care se reflecta diferentele valorice provenite din intrarile si iesirile de valuta aferente schimburilor comerciale de bunuri si servicii, fluxurilor de venituri si transferurilor curente cu strainatatea. Deficitul contului curent arata un dezechilibru nefavorabil intre intrarile si iesirile de valuta, ingrijorator peste un anumit nivel ca procent din PIB, mai ales daca nu este acoperit prin investitii straine directe. Pentru acest an, Executivul si BNR au estimat un deficit de cont curent de 4,8% din PIB si o rata a inflatiei de 14%. Guvernatorul Bancii Nationale a aratat ca inflatia la sfarsit de an se va situa la 14,3-14,4%, dar a adaugat ca pentru anul viitor atat BNR, cat si Guvernul considera ca principal obiectiv coborarea ratei sub 10%. Se anticipeaza pentru 2004 o majorare a consumului public, sustinuta din cheltuielile pentru campania electorala. "Daca ne asteptam la asta, trebuie sa vedem pe care pedale sa apasam, pentru a nu lovi unele persoane si ca sa nu omoram niste tendinte favorabile", a explicat oficialul BNR.

Sarcina echilibrarii balantei externe revine Guvernului

Guvernul va anunta, in perioada urmatoare, masurile nemonetare gandite pentru echilibrarea balantei externe. Actiunile Executivului vor contribui la reducerea deficitului extern cu aproape un punct procentual din PIB. In acelasi timp, parghiile utilizate de BNR pentru a contracara deficitul de cont curent vor aduce o economie de 0,1-0,2% din PIB. Banca centrala va emite, la sfarsitul acestui an, o serie de norme minime de creditare a persoanelor fizice, menite sa tempereze cresterea exponentiala din ultimul an, cand imprumuturile pentru consum au consemnat un avans de 300%. Cea mai mare parte a banilor luati de populatie de la banci a fost utilizata pentru cumpararea bunurilor de folosinta indelungata, provenite cu preponderenta din import. Sarcina de a limita deteriorarea pozitiei externe se pare ca va reveni, in buna masura, Guvernului. Domeniile de actiune vor privi restructurarea, diminuarea deficitului cvasi-fiscal si a arieratelor, precum si reducerea pierderilor din sectorul energetic. In ceea ce priveste evolutia importurilor in luna octombrie, Isarescu a aratat ca o pondere importanta au avut-o marfurile agricole - produse agroalimentare procesate, la care s-au adaugat importurile de grau, gaze naturale si bunuri de folosinta indelungata. Din datele BNR, in luna octombrie, diferenta dintre importuri si exporturi (exprimate in preturi FOB) a fost de 600 de milioane de euro (800 de milioane de dolari). Calculat in preturi CIF, deficitul comercial a atins in octombrie un miliard de dolari. Pretul FOB (Free On Board) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care marfa trebuie sa le suporte pentru a fi incarcata la bord. Pretul CIF (Cost, Insurance and Freight) este pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international. Deficitul contului curent al balantei de plati s-a cifrat, la sfarsitul lunii septembrie, la 1,64 miliarde euro, in urcare cu 61% fata de nivelul consemnat in primele noua luni ale anului trecut.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii