Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:36 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consumul de alimente in Romania este sub media europeana

ro

04 Jul, 2005 00:00 517 Marime text

Patronatele sustin ca majorarea TVA va favoriza profiturile "la negru"

Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (Romalimenta) apreciaza ca majorarea TVA de la 1 ianuarie 2006 favorizeaza economia neagra si va avea ca efecte scumpirea alimentelor si reducerea consumului. Reprezentantii federatiei sustin ca va fi afectata activitatea companiilor care activeaza in industria alimentara, care trebuie sa-si revizuiasca planurile de afaceri. Ministrul Finantelor Publice, Ionel Popescu, a anuntat recent ca taxa pe valoarea adaugata ar putea creste, incepand cu anul viitor, de la 19% la 21-22%. Majorarea TVA va conduce la o scumpire inevitabila a alimentelor, in urma careia consumul va scadea. Cresterea preturilor la alimente, coroborata cu scumpirea celorlalte marfuri si servicii de stricta necesitate, va reduce drastic volumul vanzarilor, respectiv al productiei interne, accentuand lipsa locurilor pe piata romaneasca pentru materiile prime din agricultura, precizeaza patronatul. Pe de alta parte, decizia are si un beneficiar cert - economia neagra, sustine Romalimenta. "Fiscalitatea grea hraneste economia neagra, iar cresterea ei alimenteaza economia neagra estimata la peste 40%, influentand negativ sansele Romaniei de a intra in Europa cu o economie sanatoasa si capabila sa concureze cu mediul de afaceri european", afirma membrii Romalimenta. Acestia solicita autoritatilor reducerea TVA, in conditiile in care consumul de alimente in Romania este sub media europeana. Romalimenta include 10 asociatii patronale din industria alimentara si a bauturilor, precum si un numar de 13 companii cu cifre de afaceri mai mari de 15 milioane de euro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii