Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:23 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Factoringul realizat de catre BCR in primele noua luni atinge 60 milioane dolari

ro

20 Oct, 2003 00:00 496 Marime text

Operatiunile de factoring in valuta detin o pondere 79% in totalul acestui tip de activitate a BCR, restul de 21% fiind reprezentat de operatiuni de factoring in lei * La sfarsitul lunii septembrie, valoarea operatiunilor de factoring derulate de BCR a depasit cu peste cinci milioane de dolari realizarile la nivelul intregului an 2002 * In ceea ce priveste operatiunile de factoring, acestea se realizeaza prin vanzarea creantelor (facturilor neincasate), acumulate de o companie, catre o entitate, adesea o filiala a unei banci, cu un anumit discount

Banca Comerciala Romana (BCR) a realizat, in primele noua luni ale acestui an, operatiuni de factoring in valoare de aproximativ 60 milioane dolari. Acest tip de operatiuni este in crestere cu 180% fata de perioada similara a anului trecut. Astfel, la sfarsitul lunii septembrie, valoarea operatiunilor de factoring derulate de BCR a depasit cu peste cinci milioane de dolari realizarile la nivelul intregului an 2002. Operatiunile de factoring in valuta (factoring extern) detin o pondere 79% in totalul acestui tip de activitate a BCR, restul de 21% fiind reprezentat de operatiuni de factoring in lei. In ce priveste acest ultim tip de operatiuni de factoring, valoarea acestora s-a ridicat la aproximativ 12 milioane de dolari, depasind cu 60% nivelul inregistrat anul trecut. Ponderea in total operatiuni se ridica la 21%, fata de 14% la sfarsitul anului trecut. Potrivit comunicatului din care reies toate aceste date, specialistii BCR preconizeaza cresterea valorii si volumului factoringului in lei datorita solicitarilor din ce in ce mai numeroase venite din partea companiilor autohtone. Principalii concurenti ai BCR in domeniul factoringului sunt BRD-Soci=E9t=E9 G=E9n=E9rale si Unicredit Romania. Datele principalei organizatii internationale de profil, Factoring Chain International (FCI), arata ca BCR ocupa locul 26 in clasamentul institutiilor financiare care deruleaza acest tip de operatiuni. La FCI sunt afiliati 160 de membri din 53 de tari. In ceea ce priveste operatiunile de factoring, acestea se realizeaza prin vanzarea creantelor (facturilor neincasate), acumulate de o companie, catre o entitate, adesea o filiala a unei banci, cu un anumit discount. Aceasta institutie incepe demersurile pentru recuperarea sumelor datorate, obtinand astfel un profit atunci cand reuseste sa stranga o suma mai mare decat pretul pe care l-a platit pentru creante. Aceasta forma de finantare are la baza un contract incheiat intre o firma furnizoare de marfuri sau un prestator de servicii si o societate bancara sau o institutie financiara specializata care ii achita furnizorului, in avans, o mare parte din suma pe care aceasta o are de primit de la beneficiarii marfurilor sau serviciilor furnizate. Astfel, agentul economic isi asigura finantarea, urmarirea creantelor si protectia impotriva riscurilor de neplata, cedand bancii, cu titlu de vanzare sau de gaj, creantele aparute din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru terti.

BRD finanteaza infiintarea de noi hypermarket-uri in Romania

BRD - Groupe Soci=E9t=E9 G=E9n=E9rale, in calitate de agent si aranjor, impreuna cu Raiffeisen Bank, ING Romania si Volksbank Romania, a semnat cu Hiproma SA un contract de finantare sindicalizata in suma de 50 de milioane de euro. Conform unui comunicat al bancii, creditul ce va avea o durata de sapte ani, este destinat sa finanteze construirea unor noi hypermarket-uri Hiproma in Romania. Societatea Hiproma este detinuta in proportii de cate 50% de catre grupul Carrefour si de catre principalul sau francizor, grupul francez Hyparlo, care ii asigura si managementul. Documentatia contractuala, pregatita de cabinetul de avocatura Gide Loyrette Nouel - Leroy Popovici Dumitrache cu sprijinul echipei de drept financiar a Cabinetului international Gide Loyrette Nouel de la Paris, ofera conditii de flexibilitate sporita realizarii acestei operatiuni complexe de finantare si demonstreaza capacitatea BRD de a raspunde nevoilor specifice ale clientilor sai. Directorul general al BRD, Patrick Gelin, a declarat cu aceasta ocazie "Grupul Soci=E9t=E9 G=E9n=E9rale este partenerul international traditional al grupurilor Carrefour si Hyparlo. Este prima operatiune de creditare sindicalizata de asemenea anvergura acordata unei societati private romanesti, care nu este garantata de Statul Roman. Ea demonstreaza o data in plus sprijinul pe care Grupul Soci=E9t=E9 G=E9n=E9rale il acorda dezvoltarii economiei romanesti si, de asemenea, vointa sa de a juca un rol de frunte pe piata financiara din Romania."
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii