Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:53 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firmele vor putea opta intre facilitatile la impozitul pe profit, din 2005

ro

19 Apr, 2004 00:00 531 Marime text

Guvernul a propus neimpozitarea profitului reinvestit sau amortizarea accelerata

Incepand cu 1 ianuarie 2005, intreprinzatorii vor avea posibilitatea sa opteze intre formula existenta si neimpozitarea profitului reinvestit * In perioada 1992-1996, au fost aprobate o serie de acte normative care au permis reducerea cu 50% a impozitului pentru profitul utilizat in procesul de modernizare a tehnologiilor de fabricatie * In perioada ianuarie 2001-2002, nu a mai fost impozitat profitul pe care l-au obtinut intreprinderile mici si mijlocii, si care a fost investit in active amortizabile * Sistemul amortizarii accelerate permite firmelor sa deduca din profit 50% din valoarea investitiilor, in primul an de punere in functiune, indiferent daca societatile inregistreaza profit sau pierderi

Firmele vor avea posibilitatea sa opteze, de la 1 ianuarie 2005, pentru neimpozitarea profitului reinvestit sau pentru utilizarea actualei facilitati, care permite amortizarea accelerata a sumelor investite, a anuntat joia trecuta premierul Adrian Nastase. El a afirmat, la sfarsitul intalnirii de la Palatul Victoria cu presedintele Partidului Umanist Roman, Dan Voiculescu, ca Executivul va modifica Codul Fiscal prin introducerea acestui sistem, care permite intreprinzatorilor sa opteze pentru una dintre cele doua variante, ca un semnal de flexibilitate a politicii fiscale. "Incepand cu 1 ianuarie 2005, intreprinzatorii vor avea posibilitatea sa opteze intre formula existenta si neimpozitarea profitului reinvestit. Rezolvam, astfel, la modul aproape rabinic, o disputa care nu avea sens, deoarece dorinta noastra comuna este de a atrage sume cat mai mari pentru investitii", a spus Nastase. Premierul a amintit ca, in perioada 1992-1996, au fost aprobate o serie de acte normative care au permis reducerea cu 50% a impozitului pentru profitul utilizat in procesul de modernizare a tehnologiilor de fabricatie. In perioada ianuarie 2001-2002, nu a mai fost impozitat profitul pe care l-au obtinut intreprinderile mici si mijlocii, si care a fost investit in active amortizabile. Celelalte persoane juridice, altele decat IMM-urile, au beneficiat in continuare de reducerea cu 50% a impozitului pentru profitul reinvestit. Sistemul amortizarii accelerate permite firmelor sa deduca din profit 50% din valoarea investitiilor, in primul an de punere in functiune, indiferent daca societatile inregistreaza profit sau pierderi.

Opinii despre modul de functionare

Prin aplicarea de la 1 ianuarie 2005 a noului sistem, Executivul doreste sa evalueze care dintre cele doua formule va fi utilizata preponderent de catre intreprinzatori. "Dupa anul 2005, vom vedea care dintre cele doua sisteme va fi mai mult folosit de catre societati. Analistii nostri sunt de parere ca mai multi vor merge pe formula amortizarii accelerate. Domnul Dan Voiculescu considera, dimpotriva, ca mai multi investitori vor opta pentru neimpozitarea profitului. Nu are rost sa ne certam acum pe eventualitati", a spus Nastase. El a afirmat ca nu s-a decis, deocamdata, daca sistemele vor functiona simultan numai pentru o anumita perioada determinata, care sa permita o evaluare ulterioara a optiunilor intreprinzatorilor, sau daca cele doua optiuni vor fi valabile pe termen nelimitat. "Am discutat despre aceasta masura si cu partenerii nostri straini si nu cred ca cineva poate fi impotriva unui sistem care ajuta", a adaugat Nastase. Voiculescu a declarat ca este convins ca sistemul de neimpozitare a profitului reinvestit va fi ales de foarte multi intreprinzatori mici si mijlocii, precizand ca a strans deja 300.000 semnaturi din partea investitorilor care sprijina aceasta formula. "Investitorii straini au o anumita forma de repatriere a profiturilor. Noi, romanii, avem din pacate doar patru forme de utilizare a profitului: sa-l ascundem pentru a nu plati taxe la Ministerul Finantelor Publice, sa il utilizam in scop personal, pentru a cumpara iahturi, vile sau avioane, sa il depunem in sistemul bancar, pentru dobanzi, sau sa il reinvestim", a spus Voiculescu. Atat presedintele PUR, cat si premierul Adrian Nastase au tinut sa precizeze ca decizia Guvernului de a acorda intreprinzatorilor posibilitatea sa opteze pentru unul dintre cele doua sisteme nu are o conotatie politica, Voiculescu amintind ca Partidul Umanist va participa, anul viitor, pe liste proprii, atat la alegerile locale, cat si la cele parlamentare. Pentru a intra in vigoare la inceputul anului viitor, modificarile Codului Fiscal trebuie aprobate pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an, intrucat legea stabileste ca orice schimbare a reglementarilor fiscale va fi anuntata cu cel putin sase luni inainte de data aplicarii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii