Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:38 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a aprobat rectificarea bugetului

ro

19 Jul, 2004 00:00 391 Marime text

Redistribuirea unor fonduri in valoare totala de 6800 miliarde de lei din bugetul de stat pe anul 2004 vizeaza agricultura, educatia si sanatatea * 850 miliarde de lei au fost alocate pentru continuarea programului privind acordarea sprijinului direct de doua milioane lei/hectar pentru producatorii agricoli * Privind acordarea medicamentelor compensate in proportie de 90% pentru pensionari cu pensii mai mici de sase milioane lei au fost alocate 600 miliarde lei * Cheltuielile materiale si de capital ale autoritatilor publice au fost majorate cu 256,8 miliarde lei, respectiv 169,8 miliarde lei, in timp ce cheltuielile de personal au fost reduse cu 29 miliarde lei

Agricultura, educatia si sanatatea sunt domeniile care vor beneficia de cele mai mari sume bugetare suplimentare, prin redistribuirea unor fonduri in valoare totala de 6800 miliarde lei din bugetul de stat pe anul 2004, au declarat Agentiei Mediafax surse din Ministerul Finantelor Publice. Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, doua proiecte de ordonante privind rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2004, prin care a realocat o parte din economiile rezultate din evaluarea veniturilor si a cheltuielilor. "Analiza executiei cheltuielilor bugetului general consolidat pe primele cinci luni indica unele economii rezultate, in principal, din cheltuielile cu dobanzile aferente datoriei publice", au spus sursele citate. Astfel, 850 miliarde lei au fost alocate pentru continuarea programului privind acordarea sprijinului direct de doua milioane lei/hectar pentru producatorii agricoli, iar alte 800 miliarde lei au fost acordate pentru constructia salilor de sport si a locuintelor pentru tineret. Pentru finantarea programului privind acordarea medicamentelor compensate in proportie de 90% pentru pensionari cu pensii mai mici de sase milioane lei au fost alocate 600 miliarde lei, la care se adauga 1500 miliarde lei pentru acoperirea costurilor medicamentelor si ale asistentei medicale in tratament ambulatoriu pentru specialitati paraclinice. Reabilitarea sistemului de psihiatrie si achizitionarea aparaturii medicale de inalta performanta au necesitat inca 350 miliarde lei, iar pentru programul de subventionare a costurilor de achizitionare a calculatoarelor de catre elevi si studenti au fost alocate suplimentar 200 miliarde lei. Pentru subventionarea costurilor de transport si pentru programul "Cornul si laptele" din scoli si gradinite au fost alocate 200 miliarde lei, respectiv 152,8 miliarde lei.

Majorarea veniturilor bugetului consolidat

Cheltuielile materiale si de capital ale autoritatilor publice au fost majorate cu 256,8 miliarde lei, respectiv 169,8 miliarde lei, in timp ce cheltuielile de personal au fost reduse cu 29 miliarde lei. Cheltuielile pentru asistenta sociala, alocatii, pensii si indemnizatii au fost majorate cu 301,2 miliarde lei, iar cheltuielile pentru ordine publica si siguranta nationala au crescut, de asemenea, cu 558,9 miliarde lei. Ordonanta de rectificare bugetara prevede, totodata, majorarea cu 0,8% a veniturilor bugetului general consolidat, crestere care asigura incadrarea deficitului bugetului general consolidat pe 2004 intr-un procent de 2,1% din PIB. Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a declarat, la Palatul Victoria, ca rectificarea bugetara nu presupune diminuarea bugetelor ordonatorilor de credite. El a anuntat ca, in septembrie-octombrie, ar putea fi operata o noua modificare a structurii bugetului pentru acest an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii