Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Linie de finantare de 29 milioane dolari pentru societatea "Domenia Credit"

ro

08 Dec, 2003 00:00 665 Marime text

Banii provin in urma unui acord incheiat cu patru institutii financiare * Societatea "Domenia Credit", cu un capital social de trei milioane de euro, are un portofoliu de credite ipotecare de peste trei milioane de dolari * Creditul pentru achizitionarea de locuinte acordat de societate are ca termen de rambursare 5 sau 10 ani si o rata a dobanzii situata intre 9,8 si 11,8% pe an

Societatea de credite ipotecare "Domenia Credit" a incheiat, vineri, cu patru institutii financiare internationale, un acord de finantare in valoare de 29 de milioane de dolari pentru achizitia, constructia sau modernizarea de locuinte in Romania. Cele patru institutii sunt: Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI), actionarul majoritar al "Domenia Credit", Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellshaft (DEG) si International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale. Fondurile vor contribui atat la majorarea capitalului social al "Domenia Credit", cat si la finantarea acordarii de credite ipotecare pe termen lung. FRAI a alocat 10 milioane de dolari pentru majorarea capitalului social al "Domenia Credit", suma care include si un imprumut, astfel, participatia fondului la societatea de credite ajungand la 60% din capital. DEG finanteaza creditele ipotecare cu 6 milioane de dolari si aloca un milion de dolari pentru capitalul social al "Domenia Credit", avand o participatie de 20% din capital. Linia de creditare acordata de BERD se ridica la 5 milioane de dolari, banca investind un milion de dolari pentru capitalul "Domenia Credit". Institutia financiara detine 20% din actiunile societatii. Ultimul contract, in valoare de 5 milioane de dolari, reprezinta un imprumut pe termen lung primit de la IFC. Presedintele consiliului de administratie al "Domenia Credit", Horia Manda, a declarat ca societatea ar putea emite titluri ipotecare care vor fi tranzactionate pe piata bursiera. Directorul general, Carmen Retegan, a aratat ca, incepand din anul 2004, firma va dezvolta parteneriate cu societati specializate in constructia de ansambluri rezidentiale, mentionand ca finantarea "Domenia" se va adresa nu numai populatiei, ci si persoanelor juridice.

Cerere si oferta

Cererea imensa din partea persoanelor fizice pentru acest gen de credit justifica cresterea sectorului ipotecar de la 2% din PIB, in 2002, pana la 4% in anul 2004. BERD a alocat bancilor romanesti, pana in prezent, peste 17 milioane euro pentru acordarea de credite ipotecare. Pentru IFC in schimb, acesta este primul contract de imprumut incheiat in Romania. Pentru sectorul ipotecar trebuie realizat cadrul legal care sa permita trecerea la pasul urmator, si anume crearea sectorului secundar de ipoteci, au afirmat specialistii IFC. Infiintata in luna februarie 2003, societatea "Domenia Credit", cu un capital social de trei milioane de euro, are un portofoliu de credite ipotecare de peste trei milioane de dolari, imprumuturi acordate pentru achizitia, renovarea si construirea de locuinte. In luna septembrie 2003, Raiffeisen Bank Austria a semnat un acord cu FRAI pentru o linie de credit de 7 milioane de dolari, fonduri de care beneficiaza "Domenia Credit". "Domenia Credit" isi propune sa formeze un portofoliu propriu de credite care sa constituie baza structurarii unei piete secundare de finantare a imprumuturilor ipotecare in Romania. Piata secundara a creditului ipotecar reprezinta totalitatea resurselor existente pe piata de capital alocate pentru formarea unui sistem de finantare a imprumuturilor de acest tip. "Domenia Credit" detine o agentie la Timisoara si intentioneaza sa inaugureze in 2004 alte unitati, doua dintre acestea urmand sa fie deschise in Cluj-Napoca si Constanta. Creditul pentru achizitionarea de locuinte acordat de Domenia, are ca termen de rambursare 5 sau 10 ani si o rata a dobanzii situata intre 9,8 si 11,8% pe an. Avansul cu care clientul garanteaza rambursarea creditului este de cel putin 25% din valoarea imobilului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii