Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:32 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masuri noi privind reglementarea pietelor de produse agricole si agroalimentare

ro

08 Aug, 2005 00:00 585 Marime text

Finantare asigurata de bugetul MAPDR - ului

Organismele institutionale responsabile cu elaborarea si implementarea strategiilor si politicilor de piata sunt Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, institutiile cu rol in implementarea politicilor agricole si Consiliul pe filiera pe produs * Va fi infiintat cate un Consiliu pe produs pentru cele 16 categorii de produse prevazute in lege, care va propune masurile si instrumentele de reglementare, precum si resursele financiare necesare

Printr-o ordonanta adoptata in sedinta din 4 august, executivul a stabilit masuri privind reglementarea pietelor produselor agricole si agroalimentare. Noile reglementari vizeaza realizarea obiectivelor privind Politica agricola si de dezvoltare rurala, cuprinse in Programul de Guvernare 2005-2008. Potrivit actului normativ vor fi reglementate pietele urmatoarelor produse agricole - cereale si produse procesate din cereale, oleaginoase si produse procesate, sfecla de zahar, zahar si produse procesate, cartof si produse procesate, legume-fructe proaspete si procesate, struguri, must, vin, produse pe baza de vin si produse procesate, cereale pentru bere, hamei, bere, carne de porc si produse procesate, carne de pasare, oua si produse procesate, carne de bovine si produse procesate, carne, lapte, lana si produse procesate de ovine si caprine, lapte si produse lactate, plante textile si produse procesate, plante medicinale si aromatice si produse prelucrate si procesate, tutun si produse din tutun, flori, plante ornamentale si arhitectura peisajera. Pentru toate aceste produse vor fi promovate masuri si instrumente de reglementare, specifice filierei, care vor fi stabilite dupa intrarea in vigoare a acestui act normativ, la propunerea organismelor institutionale cu atributii in domeniu.

Consiliile de pe filiera produsului vor avea rol determinant

Actul normativ stabileste organismele institutionale pentru reglementarea pietei, responsabile cu elaborarea si implementarea strategiilor si politicilor de piata. Acestea sunt Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, institutiile cu rol in implementarea politicilor agricole, Consiliul pe filiera pe produs. Dintre aceste organisme institutionale, rolul determinant revine Consiliilor de pe filiera produsului. Consiliul pe produs, ca organism institutional in sistem de parteneriat public-privat, reuneste reprezentantii tuturor partenerilor pe filiera - producatori agricoli, procesatori, depozitari, comercianti, utilizatori - cat si reprezentanti ai autoritatilor publice cu atributii in organizarea si reglementarea pietelor. De asemenea, va fi infiintat cate un Consiliu pe produs pentru cele 16 categorii de produse prevazute in lege, care propune masurile si instrumentele de reglementare pentru fiecare filiera, precum si resursele financiare necesare, in vederea aprobarii acestora de catre Guvern. Fondurile pentru finantarea masurilor de reglementare se asigura de la bugetul de stat prin bugetul MAPDR si din fonduri private, constituite pe filiera produselor. Pentru informarea operatorilor asupra conditiilor pietei, cu 30 de zile inaintea inceperii anului de piata, in septembrie, partenerii de pe filiera pot conveni preturi indicative (preturi orientative propuse de Consiliul pe produs pentru negocierea pretului pietei, care nu restrictioneaza concurenta), preturi de baza sau preturi de referinta la produsele de pe filiera. Aceste preturi se supun aprobarii Consiliului pe produs si ulterior se dau publicitatii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii