Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:25 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pachetul de produse bancare "Adolescent", lansat de CEC, incepe sa aiba priza la public

ro

08 Sep, 2003 00:00 549 Marime text

Tinerii intre 14 si 18 ani pot manipula, prin intermediul unui tutore legal, sistemul de depozitare si creditare oferit de CEC prin pachetul "Adolescent" * Suma maxima creditata este de 1.000 euro, la cursul leu-euro comunicat de BNR prin lista cursurilor pietei valutare, valabila in ultima zi a lunii precedente aprobarii creditului

Casa de Economii si Consemnatiuni a lansat, de la sfarsitul lunii ianuarie, pachetul "Adolescent", format din Depozitul Adolescent si Creditul Adolescent, adresat tinerilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani. Prin ghiseele Sucursalei CEC Constanta (bd. Tomis 79-89) si ale Sucursalei CEC Medgidia (str. Halei nr. 1), depozitul este deschis pe numele clientului minor, in baza unui contract de depozit pe termen de 3, 6, respectiv 12 luni, suma minima de depunere fiind de 500.000 lei, depunerile ulterioare putand fi de minim 200.000 lei. Avand in vedere segmentul de clienti vizat de acest produs bancar, este esential ca depunerea initiala sa fie efectuata de reprezentantul legal al minorului, in prezenta acestuia. Depunerile ulterioare de sume se pot efectua in perioada cuprinsa intre momentul constituirii/reinnoirii depozitului si momentul scadentei, cu exceptia ultimei luni inainte de scadenta. In cazul in care reprezentantul legal al minorului accepta aceasta conditie, prin semnatura data pe contract la momentul constituirii, minorul poate efectua depuneri ulterioare fara a fi asistat la ghiseu. In contract pot fi prevazute la clauza de imputernicire cel mult doua persoane ce pot dispune efectuarea ulterioara a operatiunilor in depozit. La implinirea termenului de scadenta, depozitul se poate prelungi automat, in aceleasi conditii de functionare, pe o perioada egala cu cea pentru care a fost constituit, situatie in care dobanda este capitalizata la depozit, sau poate fi lichidat prin numerar sau transfer pe alte instrumente, conform optiunii clientului. In cazul in care este solicitata lichidarea depozitului inainte de termenul scadent, pentru perioada cuprinsa intre data emiterii/ultimei scadente si data lichidarii, se bonifica dobanda practicata de CEC pentru depunerile la vedere. Pentru disponibilitatile existente in depozit, CEC acorda o dobanda la termen variabila, in prezent fiind de 13,5% pentru depozit pe trei luni, 12,5% pentru sase luni si 13,5% pentru un an. Operatiunile de constituire, alimentare si lichidare a depozitului nu se comisioneaza.

Componenta Credit

Acest tip de credit oferit pachetului "Adolescent" este acordat reprezentantilor legali ai minorilor titulari ai depozitului, pana la implinirea varstei de 18 ani, de catre minori, dupa minim trei luni de la constituirea depozitului. Creditul "Adolescent" este destinat achizitionarii de bunuri de genul aparatura pentru comunicatii si tehnica de calcul (computere, periferice, telefoane), articole sportive, de turism si agrement, aparatura audio-video, mobilier si subansamble, accesorii si piese de schimb pentru cele mentionate mai sus. Pentru acest tip de credit nu este obligatorie existenta aportului propriu, pretul bunurilor achizitionate putand fi creditat integral (avans zero), iar perioada de rambursare este de maximum trei ani. Un alt avantaj al creditului il reprezinta procentul de dobanda. La data acordarii creditului, acesta va fi cu trei puncte mai mic decat dobanda practicata la creditele acordate persoanelor fizice pentru cumpararea de bunuri de folosinta indelungata, in prezent fiind de 20%. Pentru a beneficia de avantajele oferite de acest produs bancar este necesar ca, la data solicitarii creditului, Depozitul Adolescent sa aiba un sold minim de 1.000.000 lei si cel putin trei luni de la data constituirii. Valoarea creditului acordat va fi de trei ori mai mare decat soldul depozitului la data solicitarii lui, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 1.000 de euro, la cursul leu-euro comunicat de BNR prin lista cursurilor pietei valutare, valabila in ultima zi a lunii precedente aprobarii creditului. Pentru obtinerea creditului, clientul va prezenta si documentele din care rezulta ca este reprezentantul legal al minorului si ca minorul este titular al Depozitului Adolescent (contract de depozit). Desi la lansarea pachetului potentialii clienti au privit cu scepticism singura oferta bancara pe plan national adresata acestui segment de varsta, CEC-ul inregistreaza, in aceasta perioada, un numar mare de contracte incheiate pentru pachetul Depozit-Credit Adolescent pe plan local. Prin pachetul de produse "Adolescent" se urmaresc dezvoltarea capacitatii adolescentilor spre economisire, sensibilizarea responsabilitatii acestora asupra gestionarii unor sume de bani, in scopul declarat de a beneficia, prin intermediul unui credit, de bunuri pentru folosinta adolescentului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii