Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania, pe locul trei in regiune dupa investitiile straine directe viitoare

ro

19 Apr, 2004 00:00 546 Marime text

Totalul investitiilor straine din 2003 a fost de 653 miliarde de dolari * Investitiile straine directe in Europa Centrala si de Est sunt asteptate sa creasca in sectorul alimentar si de bauturi, in domeniul autovehiculelor si al altor echipamente de transport, dar si, intr-o masura mai mica, in media, in industria electrica si in cea electronica * Aderarea la Uniunea Europeana a multor tari din regiune ar trebui sa le confere acestora un nou avantaj concurential * Pentru perioada 2004-2005, 77% dintre experti prognozeaza o ameliorare a conjuncturii globale de investitii, 9% considera ca se va inrautati, iar 14% afirma ca nu se va schimba

Romania si Rusia vor imparti pozitia a treia in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste investitiile straine directe din perioada urmatoare, dupa Polonia si Republica Ceha, potrivit unui sondaj de opinie efectuat in randul expertilor in investitii din diverse regiuni si publicat de UNCTAD. Intrarile de investitii straine directe in Europa Centrala si de Est sunt asteptate sa creasca in sectorul alimentar si de bauturi, in domeniul autovehiculelor si al altor echipamente de transport, dar si, intr-o masura mai mica, in media, in industria electrica si in cea electronica, potrivit Agentiei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare. Perceptia asupra ameliorarii perspectivelor pentru investitiile straine directe in sectorul serviciilor central si est-european a fost larg impartasita de cei 87 de respondenti si a inclus industrii precum constructiile, comertul cu amanuntul si en gros, transportul, educatia si sanatatea, sectorul bancar si cel de asigurari. Aderarea la Uniunea Europeana a multor tari din regiune ar trebui sa le confere acestora un nou avantaj concurential. Majoritatea respondentilor sunt optimisti in legatura cu perspectivele pentru investitii ale regiunii atat pe termen scurt (71%), cat si pe termen mediu (77%). Sondajul, realizat de UNCTAD la Geneva si de publicatia "Corporate Location Magazine" in Londra, a fost efectuat la inceputul anului curent. Expertii intervievati lucreaza pentru firme de consultanta si alti furnizori de servicii care joaca un rol cheie in procesul de luare a deciziilor din cadrul corporatiilor transnationale in ceea ce priveste locatia investitiilor. Mai mult de patru din cinci respondenti cred ca investitiile straine directe vor lua din nou avant pe plan mondial, dupa trei ani de declin continuu. Pentru perioada 2004-2005, 77% dintre experti prognozeaza o ameliorare a conjuncturii globale de investitii, 9% considera ca se va inrautati, iar 14% afirma ca nu se va schimba. Pentru 2006-2007, nivelul optimismului ajunge la 81%, in vreme ce numai 6% anticipeaza o deteriorare a conjuncturii si doar 13% prevad o mentinere a situatiei actuale.

Deschiderea pietelor prin liberalizare

Cele mai "fierbinti" locatii pentru investitii din urmatorii patru ani sunt China, India si SUA, conform expertilor. Thailanda ocupa locul patru si este urmata de Polonia si Republica Ceha (cu punctaje egale), Mexic si Malayezia (la egalitate) si de Marea Britanie, Singapore si Coreea de Sud.Opinia generala este ca statele vor continua sa-si deschida pietele prin masuri de liberalizare, stimulente suplimentare si focalizare mai precisa asupra unor anumite sectoare, fiind probabil ca ultima modalitate sa fie adoptata in Europa Centrala si de Est. In schimb, Africa va prefera sa ofere noi facilitati pentru investitii. Expertii prevad ca optiunile cele mai probabile pentru expansiunea companiilor in strainatate sunt atat fuziunile si achizitiile (41% din raspunsuri), cat si investitiile de tip greenfield (37%). Alte variante, precum aliantele strategice si acordurile de licenta, au fost mentionate de numai 22% dintre respondenti. Dintre economiile dezvoltate ale Americii de Nord si Europei Occidentale, SUA, Marea Britanie, Franta si Canada vor atrage cele mai multe investitii straine directe, conform sondajului UNCTAD. Africa de Sud este perceputa drept tinta preferata a investitorilor care se vor orienta catre continentul african, fiind urmata de Angola si de Tanzania. China si India ocupa primele doua pozitii in regiunea Asia-Pacific potrivit estimarilor pe termen scurt, iar Thailanda se claseaza pe locul al treilea. Dintre toate regiunile, aceasta a fost privita cu cel mai mult optimism de experti in ceea ce priveste investitiile straine directe viitoare. La inceputul anului, UNCTAD a indicat ca totalul investitiilor straine directe din 2003 a fost de 653 miliarde de dolari, cu numai 2 miliarde de dolari peste nivelul din 2002, cand economia mondiala se confrunta cu recesiunea, si mult sub valoarea de 824 miliarde de dolari din 2001. Totodata, nivelul investitiilor straine directe din 2003 a reprezentat mai putin de jumatate din valoarea record de 1400 de miliarde de dolari atinsa in 2000.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii