Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a semnat vanzarea Bancii Comerciale Romane

ro

10 Nov, 2003 00:00 525 Marime text

Aceasta tranzactie are scopul de a realiza privatizarea totala a BCR pana la finele lui 2006 * Pasul urmator va fi vanzarea pana la 8% din actiuni catre salariatii bancii, urmata de vanzarea pachetului majoritar unui investitor strategic * APAPS isi va asuma anumite obligatii de a actiona impreuna cu institutiile financiare si de a lua masurile necesare in asa fel incat sa se realizeze implementarea principiilor de guvernanta corporatista

Privatizarea Bancii Comerciale Romane a devenit un fapt implinit prin semnarea contractului de vanzare-cumparare a 25% din actiunile BCR de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si IFC, tranzactie in valoare totala de 222 milioane dolari. "Guvernul a facut pasi importanti in ceea ce priveste privatizarea BCR, a societatilor de distributie si a celor de exploatare, acesta fiind un semnal puternic ca Romania va avea o economie de piata", a spus Noreen Doyle, prim vicepresedintele BERD. BERD si IFC vor achizitiona fiecare 12,5% plus o actiune din pachetul de actiuni al BCR, capitalul privat devenind astfel majoritar la Banca Comerciala Romana. Aceasta tranzactie are scopul de a realiza privatizarea totala a BCR pana la finele lui 2006. Potrivit presedintelui Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, Ovidiu Musetescu, desi implicarea celor doua institutii in sectorul bancar romanesc a inceput doar de cativa ani, aceasta tranzactie nu are precedent, iar contributia lor la BCR reprezinta o prima etapa a viitoarei tranzactii cu un investitor strategic.

Pasii privatizarii

La sfarsitul lunii septembrie s-a facut public pretul de achizitie, care era de 222 milioane dolari. Aceasta tranzactie reprezinta primul pas dintr-o strategie in trei faze pentru privatizarea BCR. Pasul urmator va fi vanzarea pana la 8% din actiuni catre salariatii bancii, urmata de vanzarea pachetului majoritar unui investitor strategic pana in 2006. Initializarea termenilor generali ai tranzactiei a avut loc pe 26 septembrie 2003 si a reprezentat una dintre conditiile prealabile pentru finalizarea acordurilor cu FMI. Avand in vedere locul pe care Banca Comerciala Romana il ocupa in peisajul financiar-bancar din centrul si estul Europei, fiind cea mai mare banca din Romania si intre primele zece din aceasta regiune, accesul la cumpararea pachetului oferit la vanzare de catre Guvernul Romaniei este, oarecum, rezervat marilor banci si societati financiare. Discutiile preliminare purtate cu bancile internationale, potentiali cumparatori, au esuat. In urma acestor discutii, s-a ajuns la concluzia ca, in ciuda interesului pe care il prezinta BCR, presiunile cu care se confruntau in acel moment, pe plan international, chiar si cele mai importante banci, ca urmare a inrautatirii conditiilor de piata, au determinat o reducere a interesului acestor banci pentru noi achizitii. Ca urmare, prin Hotararea de Guvern 772 din iulie, Guvernul Romaniei a decis modificarea Strategiei de privatizare a BCR. Conform acestui act normativ, Autoritatea pentru Privatizare a fost mandatata sa vanda cota detinuta de stat la BCR, reprezentand 69,8825% din capitalul social al bancii, catre persoane fizice sau juridice. Astfel, dupa vanzarea actiunilor catre BERD si IFC si, respectiv, catre Asociatia Salariatilor BCR, conform strategiei aprobate de Guvern, un pachet majoritar de cel putin 51% din capitalul social al BCR urmeaza sa fie vandut catre un investitor strategic, institutie financiar-bancara internationala reputata, sau catre un grup de investitori strategici din care sa faca parte cel putin o institutie financiar-bancara reputata. Pachetul majoritar va fi vandut prin negociere cu selectie de oferte. Cota de cel putin 51% din actiunile bancii va fi constituita din cota partiala sau totala ramasa in proprietatea statului, la care se adauga cotele partiale sau totale dobandite de BERD si IFC la BCR.

Termenii generali ai tranzactiei

Semnarea documentelor ce consfintesc termenii generali ai tranzactiei referitoare la privatizarea BCR a avut loc pe 26 septembrie 2003, dupa aproximativ sase luni de negocieri. Cadrul general al tranzactiei si al participarii BERD si IFC in acest proiect prevede achizitionarea de catre fiecare dintre cele doua institutii financiare a 12,5% plus o actiune din capitalul social al BCR si drepturile de vot aferente, APAPS continuand sa detina in BCR un procentaj de 44,88248% si investitie pe baza de egalitate a BERD si IFC in ceea ce priveste termenii si conditiile tranzactiei. Detalierea prevederilor termenilor generali ai tranzactiei, dupa aprobarea acesteia de catre Guvernul Roman si de catre organele interne ale BERD si IFC, s-a facut prin contractele incheiate intre APAPS, pe de o parte, si BERD si IFC, pe de alta parte, si care constau, in principal, in contractul de vanzare-cumparare de actiuni, acordul actionarilor, contractul cu privire la optiunea de vanzare. Acordul actionarilor s-a incheiat doar intre APAPS, pe de o parte, si BERD si IFC, pe de alta parte. Acesta este menit sa permita realizarea unor eforturi concertate ale celor trei parti in vederea atingerii obiectivelor propuse de BERD si IFC pentru cresterea valorii BCR. In temeiul acestui acord, APAPS isi va asuma anumite obligatii de a actiona impreuna cu institutiile financiare si de a lua masurile necesare in asa fel incat sa se realizeze implementarea principiilor de guvernanta corporatista si de restructurare organizatorica si manageriala a BCR. Conform intelegerii la care s-a ajuns, dividendele aferente anului 2003 pentru actiunile detinute de APAPS revin acesteia, institutiile financiare intelegand ca pretul stabilit nu include aceste dividende. Ca urmare, valoarea acestei tranzactii se va cifra la 222 milioane dolari plus dividendele pe 2003 aferente acestui pachet de 25% plus doi din actiunile BCR. Banca Comerciala Romana a fost infiintata in 1990, in prezent avand 285 de filiale si agentii in intreaga tara, peste 11 500 de angajati si 3,8 milioane clienti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii