Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Societatile din domeniu vor participa cu 5% din primele de asigurare

ro

08 Dec, 2003 00:00 614 Marime text

S-a instituit un fond de despagubire a victimelor accidentelor rutiere

Asiguratorii care nu vor contribui la acest fond vor fi sanctionati cu amenzi pana la 50 milioane lei * Asigurarea de raspundere civila auto va trebui prezentata obligatoriu in momentul inscrierii vehiculului in circulatie sau la verificarea tehnica periodica * Conducerea unui autovehicul neasigurat pe drumurile publice va fi sanctionata cu o amenda cuprinsa intre 3 si 10 milioane lei

Din 2004, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) va constitui si administra un fond de despagubire pentru victimele accidentelor produse de tramvaie si autovehicule inmatriculate. Fondul va fi utilizat in situatiile in care autorul accidentului nu a fost identificat sau vehiculul nu era asigurat. Societatile de asigurare autorizate vor fi obligate sa contribuie la constituirea "Fondului de protectie a victimelor strazii prin evenimente rutiere" proportional cu volumul primelor incasate pentru acest tip de asigurare, fara ca respectiva contributie sa depaseasca 5% din valoarea primelor. Disponibilitatile fondului, care va fi constituit, administrat si utilizat conform normelor CSA, vor fi pastrate la bancile autorizate de Banca Nationala, fiind purtatoare de dobanda. Asiguratorii care nu vor contribui la fond vor fi sanctionati cu amenzi de pana la 50 milioane lei si chiar cu retragerea, temporara sau definitiva, a autorizatiei de functionare. Persoanele fizice sau juridice care au in proprietate tramvaie sau autovehicule vor fi obligate sa le asigure pentru cazurile de raspundere civila. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va administra si un fond de garantare a despagubirilor, pentru cazurile in care societatea de asigurare intra in faliment, constituit dintr-o cota de cel mult 10% din volumul primelor brute incasate de asiguratori. CSA va stabili tipurile de active in care vor putea fi investite resursele fondului si conditiile de plata a despagubirilor. Asigurarea de raspundere civila va deveni obligatorie pentru pagube produse prin accidente de autovehicule atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate, eliminandu-se restrictia impusa persoanelor fizice sau juridice romane de a incheia contracte de asigurare numai cu societati stabilite in Romania. Persoanele care intra pe teritoriul Romaniei cu autovehicule inmatriculate in strainatate se considera asigurate daca detin documente internationale de asigurare valabile sau daca numarul de inmatriculare atesta incheierea asigurarii conform acordurilor internationale la care Romania este parte. Asigurarea de raspundere civila auto va trebui prezentata obligatoriu in momentul inscrierii vehiculului in circulatie sau la verificarea tehnica periodica. Conducerea unui autovehicul neasigurat pe drumurile publice va fi sanctionata cu o amenda cuprinsa intre 3 si 10 milioane lei. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Ministerul Administratiei si Internelor vor crea, in cel mult un an, o baza unica de date la nivel national, cu informatii privind autovehiculele care nu au incheiat un contract de asigurare de raspundere civila auto. Lista autovehiculelor aflate in aceasta situatie va fi transmisa organelor competente, pentru aplicarea masurilor prevazute in legislatia privind circulatia pe drumurile publice.

De sarbatori, Alpha Bank lanseaza o editie speciala a certificatelor de credit

O data cu venirea sarbatorilor de iarna, majoritatea institutiilor bancare isi lanseaza in aceasta perioada noi pachete. Astfel, una dintre acestea este si Alpha Bank Romania, care a scos recent pe piata o editie speciala, de Craciun, a certificatelor sale de depozit cu dobanzi foarte avantajoase pentru depozitele in lei sau valuta ale populatiei. In ceea ce priveste facilitatile care sunt acordate prin aceste noi certificate de depozit, deponentii care vor cumpara certificate de depozit cu maturitate de un an de la ghiseele bancii, pana pe data de 15 ianuarie 2004, vor beneficia de o dobanda anuala de 18 la suta pentru lei, 2,75 la suta pentru dolari si 3,4 la suta pentru euro. Alpha Bank Romania ofera cele mai atractive dobanzi din sistemul bancar la depozitele pe o luna in lei, unde sumele depuse sunt recompensate cu o dobanda de 16,75 la suta. De asemenea, dobanzile pentru depozitele in lei la termen de 6, 9 sau 12 luni au crescut la 16 la suta pe an. Alpha Bank Romania are, in prezent, 18 sucursale in intreaga tara si va mai deschide alte doua unitati in Bucuresti la inceputul anului viitor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii