Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tinta de inflatie pentru 2004 este de 9%

ro

15 Mar, 2004 00:00 660 Marime text

BNR va mentine flotarea controlata a leului pana la scaderea inflatiei la 6%

Banca centrala va trece, anul viitor, la o politica de tintire directa a inflatiei, avand ca obiectiv o crestere a indicelui preturilor de consum de 6% * Pe langa reformele structurale, viitorul Executiv trebuie sa realizeze consolidarea fiscala * Costul reformelor structurale se regaseste in inflatie * Romania nu a ales o masura de reducere rapida a inflatiei, de tipul consiliului monetar, adoptand insa o politica de reducere anuala a ratei inflatiei cu circa 25%

Banca Nationala a Romaniei va aplica o politica monetara stransa si va utiliza in continuare cursul de schimb pentru "ghidarea" procesului dezinflationist, pana cand rata inflatiei va scadea la un nivel de 5%-6%, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Daca spunem ca dorim pentru 2004 o apreciere reala de 2%-4%, si o tinta de inflatie de 9%, practic anuntam pietele ca deprecierea nominala va fi de 5%-7%", a afirmat acesta. Oficialul BNR a reamintit ca banca centrala va trece, anul viitor, la o politica de tintire directa a inflatiei, avand ca obiectiv o crestere a indicelui preturilor de consum de 6%. Pentru 2006, tinta este de 5%, urmand ca, in anii viitori, inflatia sa fie redusa la 3%-4%. Isarescu a aratat ca aprecierea reala a leului fata de cosul valutar format din euro si dolar, unde moneda europeana are o pondere de 75%, ajuta atat procesul dezinflationist, cat si reducerea duratei in care Romania poate recupera decalajul economic fata de Uniunea Europeana.

Accelerarea reformelor structurale

Principala provocare a Romaniei in procesul de dezinflatie o reprezinta accelerarea reformelor structurale si a procesului de privatizare, la care se adauga masurile de politica monetara luate de BNR, a continuat oficialul BNR. In plus, pe langa reformele structurale, viitorul Executiv trebuie sa realizeze consolidarea fiscala. Guvernul a mentinut deficitul fiscal la un nivel redus. Reformele structurale au fost grele si se pare ca vor fi in continuare. Un deficit scazut este foarte bun pentru ca, in eventualitatea unei recesiuni economice, Guvernul are o marja de manevra mai mare. Potrivit guvernatorului BNR, costul reformelor structurale se regaseste in inflatie, in conditiile in care convergenta economica pentru aderarea la Uniunea Europeana implica alinierea preturilor energetice la nivelul european. A mai aratat ca politica dezinflationista a inceput in anul 1999, cand a existat, pentru prima oara, un minim de coerenta a politicilor economice. Romania nu a ales o masura de reducere rapida a inflatiei, de tipul consiliului monetar, adoptand insa o politica de reducere anuala a ratei inflatiei cu circa 25%. In opinia lui Isarescu, principalele zone de actiune care cad in sarcina BNR in procesul de dezinflatie se refera la largirea deficitului de cont curent, rezerva valutara si cresterea creditului de consum. Guvernatorul BNR a apreciat ca pozitiva cresterea creditului de consum, subliniind insa ca aceasta a contribuit la majorarea deficitului de cont curent. Masurile adoptate de banca centrala pentru temperarea creditului au avut ca scop reducerea dezechilibrului balantei de plati, fara a afecta activitatea bancilor, pentru ca ritmul de crestere al creditelor sa fie sustenabil.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii