Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:02 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fotoreportaj Ce frumuseţi se găsesc la Târgul de Mărţişoare de la Muzeul de Artă Populară Constanţa (galerie foto)

ro

01 Mar, 2016 00:00 5332 Marime text


Târgul de Mărţişoare organizat de Muzeul de Artă Populară Constanţa a atras atenţia constănţenilor care au ieşit din casă cu mic, cu mare şi au venit la eveniment pentru a achiziţiona, pentru cei dragi, simbolul primăverii.
 
La manifestare participă creatori de mărţişoare tradiţionale, lucrate manual (pictate, modelate, cusute, înşirate, croşetate), din ceramică, lemn, piele, sticlă, materiale textile, scoici sau pietre. Inimioare, broscuţe, flori, buburuze, fluturaşi, bufniţe, ursuleţi, pisici, porcuşori, tigri, căţei, papagali sunt doar câteva dintre figurinele pe care le puteţi găsi la târg. 
 
Timp de patru zile, până astăzi, inclusiv, pasionaţii de tradiţie sunt aşteptaţi să-şi aleagă cele mai frumoase mărţişoare dintre sutele de obiecte însoţite de nelipsitul fir alb-roşu, simbol al purităţii şi al vieţii.


 
Tradiţia vorbeşte despre mărţişorul confecţionat, în satele de odinioară, dintr-un şnur bicolor simbolizând înfruntarea dintre anotimpul friguros şi cel călduros, oferit şi purtat ca atare la 1 Martie, sau despre mărţişorul de care se agăţa o monedă de aur sau argint, pe care părinţii îl dăruiau copiilor - fete şi băieţi. El se purta, la început, legat la mână, iar mai târziu, în piept sau la gât. Se credea că cei care îl purtau erau, astfel, feriţi de boli şi de deochi, erau sănătoşi, bogaţi şi norocoşi.
 
În prezent, sărbătoarea Mărţişorului este legată de obiceiul dăruirii, la început de primăvară, în luna ce-i poartă numele, a unui obiect artizanal prins de un şnur din două fire răsucite, colorate în alb şi roşu, care se poartă agăţat în piept de către fete şi femei, una sau mai multe zile.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii