Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:13 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fotoreportaj Exclusiv! Cum arată interiorul Hotelului Intim, în anul 2022 (galerie foto+video)

ro

12 Jan, 2022 00:00 7473 Marime text
 

 
  • Timpul poate lucra în favoarea noastră sau împotriva noastră. Pentru Hotel Intim, timpul s-a dovedit a fi o luptă pe care a pierdut-o. În încercarea de a-și păstra strălucirea, construcția apreciată de arhitecți, dar și turiști, a îmbătrânit.  
 
La începutul secolului trecut, Constanța se mândrea cu eleganța și strălucirea clădirilor, cu oaspeți de seamă, chiar și cu familia Regală.
 
Banchetele regale, cinele cu fast și conferințele importante aveau loc chiar la Hotelul Intim, însă de mai bine de două decenii a ajuns să fie abandonat și lăsat în paragină. Astfel, clădirea se află într-o stare de degradare avansată.
 
La o aruncătură de băț de mare, aproape de Piața Ovidiu, pe strada îngustă plină de clădiri istorice, Nicolae Titulescu, la nr. 9 se odihnesc pereții obosiți și ferestrele sparte ale Hotelului Intim.
 
 
Când a fost construit Hotelul Intim
 
Se pare că hotelul a fost construit în anul 1880, în stil eclectic, având predominante elemente de Art Nouveau.
 
Hotel Intim a purtat, iniţial, numele de d'Angleterre, un loc caracterizat prin eleganță și găzduia baluri la care participa toată lumea din oraș, dar și multe personalități din întreaga țară.

 
În locul Hotelului d'Angleterre a fost construit, la începutul secolului trecut, Hotelul Regina, ce a devenit în perioada interbelică unul dintre cele mai cunoscute locuri de cazare.
 
În perioada comunismului numele i-a fost schimbat în Intim. Hotelul a aparţinut fraţilor Toma şi Mihail Tîrpa, care l-au cumpărat în 1923, de la Gheorghe Eftimiu, bancher şi proprietar din Bucureşti.
 
În anul 1928, în urma unei acţiuni de partaj, hotelul a revenit lui Toma Tîrpa. În vremea comunismului a ajuns în proprietatea statului.
 
După 1990, hotelul a intrat în posesia a două societăţi. În 1998, moştenitorii au revendicat hotelul, iar după mai multe procese, în 2004, cele două moştenitoare, Angela şi Elisabeta Tîrpa, ambele stabilite în Bucureşti, au câştigat hotelul ce a aparţinut tatălui lor. Hotelul a rămas închis şi s-a degradat de la o zi la alta.
 

Imobilul are subsol, parter, două etaje şi mansardă, 21 de camere cu baie proprie. Hotelul se întinde pe o suprafață impresionantă de 1.605 metri pătrați, iar superba grădină din jur pe aproape 1.000 de metri pătrați.
 

Hotelul lui Eminescu
 
Primele informaţii documentare legate de acest hotel datează din anul 1882, atunci când Mihai Eminescu, aflat în vizită pe malul Mării Negre, era găzduit într-o cămăruţă de la mansarda hotelului în cauză.
 
Eminescu a stat zece zile la Marea Neagră, iar între timp i-a scris trei scrisori iubitei sale, Veronica Micle.
 
Iată un citat dintr-una dintre aceste epistole de la malul mării:
 
„...Şed într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării, pe care aş vrea să plutesc cu tine. Dar aceasta nefiind cu putinţă, te sărut cu dulce, draga mea Veronică, şi rămân al tău Eminescu”.
 
Scrisoarea este datată Constanţa, 16 iunie 1882.



Revendicat și abandonat
 
După revoluția din România, hotelul a fost revendicat de către fiicele ultimul proprietar, în care timp de 10 ani au dus o bătălie în instanță cu statul Român.
 
Construcția se ridica la valoarea de 4 milioane de dolari, preț care i-a făcut pe mulți să renunțe la gândul de a-l cumpăra. În timp, suma a scăzut la jumătate, dar tot era mult prea mare, așadar proprietarii nu au avut success la vânzare.
 
Drept urmare, la un moment dat hotelul a fost pus la vânzare pe un site de imobiliare la prețul de 950,000 de euro.
 
Lăsând  timpul să treacă și să-și facă de cap, mobilierul a dispărut sau a fost distrus de persoanele care și-au căutat adăpost în imobilul părăsit, geamurile au fost sparte de hoți.
 
Echipa ZIUA de Constanța a primit aprobare pentru a intra în hotel și a fotografia.
 
Un miros de mucegai și aer închis domina atmosfera neschimbată, sculpturile și pozele murale încă se văd, dând o imagine ușor sinistră având în vedere lumina care pătrunde destul de greu pe holurile lungi și înguste.
 
 
Legende despre Hotel Intim
 
Pentru turiștii pasionați de povești și legende, se pare că circulă un zvon conform căruia hotelul ar fi bântuit. Leganda spune că o tânără care s-a stins din viață în timp ce locuia în acest hotel, în urma unei leucemii, s-ar mai întoarce din când în când în camera unde i-au fost mutate lucrurile după ce a decedat, de dorul lor.
 
O altă legendă spune că Mihai Eminescu ar veni în vizită uneori regretând că nu a reușit să-și țină promisiunea față de Veronica Micle să o aducă la Constanța.
 
Conform surselor noastre, începând de anul acesta, Hotelul Intim are șanse mare să se bucure de o reabilitare.
 
 
 
Citește mai mult:
 
 Familia Dușu continuă demersurile pentru reabilitarea Hotelului Intim din Constanța
 
Casa cu Lei şi Hotelul Intim, clădiri impozante ce se pierd în zgomotul cotidian

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii