Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:53 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FOTOREPORTAJ Între istorie și uitare! Cum arată „Monumentul Tineretului de la Straja“, județul Constanța (FOTOREPORTAJ+VIDEO)

ro

24 Jun, 2024 08:20 1210 Marime text
Monumentul Tineretului sau Monumentul de la Straja, după cum este cunoscut în popor a fost construit de artistul Pavel Bucur, la ordinul lui Ceauşescu, în onoarea celor care au lucrat la canalul Dunăre - Marea Neagră. Acesta a fost ridicat la nouă kilometri de oraşul Murfatlar, în zona fostului sat Straja, ras de comunişti pentru traseul canalului.

Opera de artă are aproape 50 de metri înălțime cu tot cu soclu şi întrupează un înger fără aripi. Deși aripile erau prevăzute în machetă, ele au fost înlăturate de constructori deoarece puneau în pericol structura de rezistenţă. Oţelul din care a fost fabricat îngerul a fost ales după numeroase probe, pentru a rezista intemperiilor.
 
Proiectul inițial cuprindea în apropiere un amfiteatru pentru spectacole, o platfomă pentru elicoptere, precum şi alte utilități. Însă majoritatea dintre acestea nu a văzut lumina zilei. După Revoluţia din 1989, Monumentul Tineretului a intrat în uitare. 

“Pe teritoriul Județului Constanța, pe raza comunei Straja, se află un obiectiv turistic, altădată faimos, având o istorie aparte: este vorba de « Monumentul Tineretului de la Straja », cunoscut și sub numele de « Făclia Tinereții » sau «Ingerul Căzut », creație a cunoscutului artist plastic Pavel Bucur, edificiu menit să lase mărturie peste timp în ceea ce privește eforturile și contribuția tinerei generații de atunci la construirea Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Considerat, la  momentul inaugurării lui, în 1988, primul monument din Europa și al doilea din lume din punct de vedere al înălțimii (50 de metri, fără soclu), dupa celebra « Statuie a Libertății », din nu mai puțin celebra metropolă americană, edificiul de la Straja și-a pierdut, în timp, o parte din atuurile care l-au consacrat și aceasta atât din motive legate de apariția pe plan internațional a altor construcții de mari proporții (motiv, pentru care, în prezent, se află pe locul 35 pe plan mondial), cât si din considerente mult mai prozaice, care țin de indiferența crasă a celor care ar fi trebuit să-l valorifice spre folosul comun al societății“ - se arăta într-o interpelare transmisă în anul 2019 de senatorul Ștefan Mihu ministrului Culturii de la acea vreme, prin care solicita aflarea măsurilor concrete avute în vedere privind reincluderea acestui edificiu în grija și atenția directă a statului și, nu în ultimul rând, în circuitul turistic național.


Citește și: 

Senatorul Ștefan Mihu, despre monumentul Tineretului de la Straja, județul Constanța - „Edificiul a fost lăsat în neîngrijire și paragină”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii