Fotoreportaj Invazie de meduze pe plaja, în Mamaia Nord (video)
Fotoreportaj: Invazie de meduze pe plaja, în Mamaia Nord (video)
14 Sep, 2021 12:09
ZIUA de Constanta
4922
Marime text
- Meduze pe plaja din Năvodari.
Deşi existenţa meduzelor datează din antichitate, iar creaturile marine contribuie la funcţionarea normală a vieţii din ocean, în prezent, din cauza încălzirii globale, populaţia vietăţilor gelatinoase a crescut alarmant.
Mai multe specii de meduze, în Marea Neagră
În Marea Neagră trăiesc mai multe specii de meduze, dar sunt vizibile pentru om doar două: Aurelia aurita şi Rizostoma pulmo. Ultima poate ajunge la 70 - 80 de centimetri. Este toxică doar pe tentacule, dacă o atingi. Doar persoanele cu o piele sensibilă pot fi afectate. La fel cum se întâmplă în cazul înţepăturii unei albine. Unii nu păţesc nimic, însă cei foarte sensibili pot face şoc anafilactic.
În Marea Neagră nu trăiesc meduze veninoase, cum sunt, de exemplu, în Marea Mediterană. Acolo trăieşte o mică meduză de doar 10 - 15 centimetri, care are celule urticante, veninoase. Meduzele se hrănesc doar cu fitoplancton, format din organisme vegetale. Cele mari pot înghiţi peştişori, atunci când curentul îi poate împinge odată cu fitoplanctonul, dar asta nu înseamnă că se hrănesc cu aşa ceva. Când au hrană din abundenţă, ele se înmulţesc foarte mult, dar pe ele nu le consumă nimeni. Cum sunt formate din apă în proporţie de 99%, nu reprezintă o sursă de nutriţie pentru nicio altă vieţuitoare din Marea Neagră. Meduzele se dezvoltă repede, neavând inamici. Meduzele au un rol doar după ce mor, întrucât în masa apei formează mucilagii, prin descompunere, şi astfel devin o sursă pentru dezvoltarea microorganismelor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii