Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:38 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fotoreportaj Sejururile estivale la Constanța și Mamaia. La pas, printre amintiri de-acum un secol, din timpul regilor, dar și din comunism (GALERIE FOTO)

ro

04 Jun, 2023 15:56 1944 Marime text
Constanța poate astfel oferi turiștilor săi, dar și locuitorilor, o istorie vie, ce-și potrivește pasul cu cel al vizitatorilor.
  • Frânturi de istorie au fost adunate și reconstituite cu migală din documente, pentru ca acum Constanța să poată oferi turiștilor săi, dar și locuitorilor, o istorie vie, ce-și potrivește pasul cu cel al vizitatorilor.
  • Organizator este Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar instituțiile partenere sunt Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Radio România Constanța.
Amintiri datând de la finele secolului al XIX-lea, de la începuturile Constanței vechi și deschiderea primelor băi, trecând apoi prin interbelicul familiei regale din România și însoțind principii în vacanțele lor pe litoral, pentru a ajunge la ambițiosul proiect de extindere a stațiunii Mamaia din timpul regimului comunist.
 
Aceste toate frânturi de istorie au fost adunate și reconstituite cu migală din documente, pentru ca acum Constanța să poată oferi turiștilor săi, dar și locuitorilor, o istorie vie, ce-și potrivește pasul cu cel al vizitatorilor.
 
Zece panouri cuprinzând date strânse din istorie despre Sejururile estivale la Constanța și Mamaia în timpurile de demult au fost amplasate în Piața Ovidiu, în imediata vecinătate a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
 
Expoziția face parte din proiectul dedicat Zilelor Orașului Constanța și reprezintă încununarea unui parteneriat între Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
 
Astfel, organizator este MINA Constanța, iar instituțiile partenere sunt Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Radio România Constanța.
 
Potrivit organizatorilor, materialul foto a fost preluat din Arhiva MINAC, Arhiva Muzeului Național de Istorie, dar și din colecția personală aparținând lui Gheorghe Stănescu.
 
Din echipa de proiect au făcut parte muzeograf dr. Delia Roxana Cornea – MINAC (concept, documentare și coordonare), iar de partea de documentare s-au ocupat muzeograf dr. Olivia Rotaru – MINAC, dr. Gina Gheață ( șef Serviciu Arhivele Constanța), dr. Laura Daniela Cornea (director CNSAS), Silviu Moldovan (director CNSAS), în timp ce de concept grafică și machetare s-a ocupat Ada Adina Marcu, din cadrul MINAC.
 
„Aducem mulțumiri tuturor instituțiilor care ne-au spirjinit precum și tuturor colaboratorilor noștri, în mod deosebit domnului Gheorghe Stănescu, care ne-a pus la dispoziție, cu generozitate, colecția sa personală de cărți poștale“, au transmis organizatorii.

 
La rândul său, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității http://www.cnsas.ro/  a anunțat finalizarea parteneriatului de colaborare încheiat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pe tema proiectului expozițional dedicat Zilelor orașului Constanța.
 
„În acest context, pentru proiectul expozițional realizat pe tema Sejururile estivale la Constanța și Mamaia, au fost selectate din arhiva C.N.S.A.S mai multe documente din perioada 1984-1989 referitoare la acțiunile operative ale fostei Securități, arhivate sub denumirea Acțiunea Estival, care vizau urmărirea cetățenilor români și străini, vizitatori ai stațiunilor estivale, firme străine care erau prezente pe litoral sau planuri de măsuri ale Inspectoratului Județean de Securitate Constanța și structura grupelor operative care acționau. Documentele selectate, alături de alte surse de arhivă care atestă dezvoltarea turismului estival sunt expuse în Piața Ovidiu și vor rămâne la dispoziția publicului larg în intervalul 19 mai-21 iunie 2023“, au transmis reprezentanții CNSAS.
 
Iată ce amintiri îi invită acum pe cei ce trec prin Piața Ovidiu în sejururile estivale din Constanța și Mamaia de odinioară:

Panou 1: Băile Constanței – „La 12 aprilie 1879, Consiliul Comunal Constanța stabilea condițiunile pentru arendarea locului de făcut băi la mare“
„Printre turiștii veniți la băile de la Constanța în 1882, s-a aflat și poetul Mihai Eminescu, care îi scria Veronicăi Micle din mansarda Hotelului d`Angleterre, situat pe strada Elena (astăzi, N. Titulescu)“



Panou 1 verso: Băile Constanței„Devenind destinație balneară încă de la sfârșitul sec. al XIX-lea, Constanța a fost singura stațiune maritimă care a beneficiat de întreaga infrastructură pentru vilegiatură, în perioada interbelică putându-se ajunge cel mai facil la mare la Constanța“
„Colonelul Ionescu M. Dobrogeanu scria la începutul secolului trecut despre primele stabilimente de băi de la Constanța, reamintindu-ne unde erau poziționate“
 


Panou 2: Băile de „La Vii“ – „Pentru a crea noi locuri de băi, edilitatea locală a luat hotărârea amenajării unei noi locații pe plaja denumită «La Vii», deoarece în 1891 în toată această zonă a coastei fusese plantată viță-de-vie pe o suprafață de aproape 3 hectare“
„Pentru înlesnirea transportului și pe un preț mic, căile ferate asigurau în timpul verii, la dispoziția publicului larg, un tren care circulă de mai multe ori pe zi între oraș și băi“.

 

Panou 2 verso: Băile de „La Vii“ – „Stabilimentele de băi de «La Vii» au funcționat pâmnă către anii 1904-1906“.
„Frumoasele cărți poștale păstrate de la începutul sec. al XX-lea ne relevă și moda costumelor de plajă din epocă“.


 
Panou 3: Băile Moderne – Plaja Modern„În ianuarie 1904, inginerul Anghel Saligny, care conducea lucrările de amenajare a Portului Constanța, trimitea o adresă Primăriei prin care propunea formarea unei noi plaje în oraș“
„La 26 iulie 1906 se inaugurau «băile moderne» din Constanța“


 
Panou 3 verso: Plaja Duduia – Plaja Diana -Plaja Duduia s-a aflat la baza falezei de sub Biserica Armeană“ „Plaja Diana s-a aflat mai la sud de Plaja Duduia“
„Plaja Duduia – Accesul se făcea pe o pantă abruptă dinspre strada Tomis, cunoscută astăzi localnicilor drept strada Sulmona“ „Plaja Diana era aproape sub clădirea Hotelului Palace“

 

Panou 4: Plaja de la Trei Papuci „A fost cuprinsă între Spitalul Militar și strada Ștefan cel Mare la Restaurantul Zorile“
„O vreme plaja a purtat numele de Domnița Ileana“


 
Panou 4 verso: Plaja Tataia - „Cuprinsă între strada Ion Rațiu și Spitalul Militar, această plajă a apărut în 1914“
„Accesul se făcea pe o potecuță, care pornea din parcul cu același nume și cobora până la plajă“
 


Panou 5: Începuturile stațiunii Mamaia sub forța călăuzitoare a primarului Ion Bănescu„Este corect să amintim că au existat și alte personalități locale care au înțeles de timpuriu potențialul uriaș de dezvoltare a acestei limbi de nisip din nordul orașului nostru“
„Inaugurarea stațiunii a avut loc la 13 august 1906, moment surprins și de ziarele de epocă“


 
Panou 5 verso: Începuturile băilor reci de la Mamaia„Proiectul așezământului de băi de la Mamaia a fost realizat de arhitectul Petre Antonescu“
„Pe laturile dinspre nord și sud au fost ridicate pavilioane lungi terminate cu câte un foișor, fiecare aripă găzduind câte 56 de cabine“
 


Panou 6: Cu trenul ... la Mamaia„După ce s-a hotărât înființarea băilor de la Mamaia, era necesară construirea unei linii ferate“
„Noua linie ferată, în lungime de 7,85 km a fost finalizată la 2 octombrie 1905“
 


Panou 6 verso: Stațiunea Mamaia în perioada interbelică – „Începând cu 1912, Primăria Constanța a luat inițiativa parcelării și scoaterii la vânzare a loturilor de pământ de la Mamaia“
„Nu doar localnici se înghesuiau să cumpere teren la Mamaia, ci și elitele politice bucureștene, într-un document de epocă fiind amintit chiar generalul Alexandru Averescu“
 


Panou 7: Vacanțele regale la Constanța în timpul Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta„Prima vizită a Principelui Carol în Dobrogea avea să se desfășoare în octombrie 1879“
„Regina Elisabeta, poeta Carmen Sylva, a iubit marea și a găsit-o un izvor nesecat de inspirație, așa că prefera să petreacă vacanțele la Constanța în micul foișor de pe dig, însoțită doar de o doamnă de companie și de garda care o păzea“
 


Panou 7 verso: Vacanțele regale la Constanța și Mamaia în timpul Reginei Maria și a Regelui-copil Mihai – „În decembrie 1924 Consiliul Comunei Constanța a luat hotărârea de a oferi Suveranilor României Mari un lot de teren la Mamaia“
„Construcția noii reședințe, începută în 1924, a fost finalizată în 1927“
 


Panou 8: Cazinoul din Constanța – „Apare de timpuriu ideea construirii unui cazinou la Constanța (cazin sau kürsaal)“
„La 15 august 1910 avea loc într-un cadru festiv inaugurarea Cazinoului“
 


Panou 8 verso: Cazinoul din Mamaia„Nici Mamaia nu putea să fie lipsită pentru mult timp de un astfel de stabiliment“
„Primăria Constanța a luat decizia construirii unui nou stabiliment «din zidărie de beton și cărămidă cu temelie din beton armat»“
 


Panou 9: Mamaia în timpul regimului comunist – „Dacă în perioada interbelică stațiunea Mamaia a cunoscut un proces de modernizare mai lent, regimul comunist a inițiat, începând cu anul 1955, un ambițios proiect de extindere pentru această stațiune“
„Ultima mare fază de construcție și modernizare a stațiunii Mamaia s-a derulat în perioada anilor 1975 - 1985“
 


Panou 9 verso: Mamaia în timpul regimului comunist – „Trebuie să amintim, pentru nostalgici, dar și pentru cei care nu au trăit în acea perioadă, că stațiunea Mamaia era gazda, an de an, a unui număr însemnat de manifestări culturale și sportive“
„Pentru supravegherea turiștilor străini la nivel național, Serviciul VII din cadrul Direcției a III-a de Contraspionaj a convocat de mai multe ori conducerile inspectoratelor județene, cu precădere cele cu aflux mare de turiști: Constanța, Brașov, Sibiu“
 


Panou 10: Mamaia în timpul regimului comunist – „S-a trecut apoi la recrutarea unui număr apreciabil de informatori (doar în 1969 fiind creați 270 de agenți noi), care au fost amplasați în zonele frecventate de străini, mai ales în unitățile de deservire“
„Măsurile restrictive luate de regimul comunist începând cu anii 1981-1983, raționalizarea mâncării, raționalizarea curentului electric și altele aveau să-și pună amprenta și asupra evoluției stațiunii «Mamaia», considerată atunci, ca și acum, «Perla Litoralului românesc»“

 
Citește și
Ziua Constanței
Expoziția „Sejururile estivale la Constanța și Mamaia” vă așteaptă în Piața Ovidiu

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii