Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:50 28 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sa-i ajutam pe baieti!

ro

25 Sep, 2016 11:32 2355 Marime text


Cuvântul din română cravată este considerat ca având etimologie multiplă: din franceză cravate și din germană Krawatte. La origine, în franceză, cravate era o fâșie de pânză pe care husarii / cavalerii croați, din regimentul Royal-Croate de sub Ludovic al XIV-lea, o purtau în jurul gatului.



În antichitate, bărbații egipteni își legau în jurul gâtului bucăți dreptunghiulare de postav. Acest accesoriu era obligatoriu în completarea ținutei oricărui egiptean pentru a-i sublinia statutul social. Operele de artă datând din perioada Imperiului Roman arată că și aici bărbații obișnuiau să poarte o legătură din pânză în jurul gâtului, considerată astăzi a fi unul dintre „strămoșii” cravatei moderne.

Cravata este un accesoriu esențial al costumului bărbătesc pentru marile ocazii și rămâne un element al ținutei obișnuite, al ținutei reglementare ale unor profesii. Unii o consideră, totuși, ca un accesoriu prea serios, simbol al conformismului, mai ales, după anii 1980. Privitor la această părere, o modă venită din Statele Unite ale Americii, autorizează cadrele să nu mai poarte cravata vinerea, în ajunul week-end-ului, sau în engleză Casual Friday.



În Germania, cravata purtată în cadru profesional, ar indica, adesea, orientările politice ale purtătorului, excepție făcând cazul unei uniforme, cum este cea a polițiștilor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii