Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:24 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A aparţinut firmei care lega Constanţa de New York Casa Embiricos, din zona peninsulară, intră în reabilitare… termică (document)

ro

09 Oct, 2015 00:00 8392 Marime text
Un imobil de patrimoniu din zona Pninsulară a Constanţei urmează să fie reabilitat de Primăria Constanţa. Amplasat pe strada Nicolae Titulescu nr. 13, imobilul este una dintre casele greceşti ajunse în patrimoniul RAEDPP. Pentru a putea reabilita clădirea, în şedinţa de marţi, 13 octombrie, aleşii locali vor trebui să voteze proiectul de hotărâre privind retragerea dreptului de administrare al RAEDPP Constanţa asupra imobilului din strada Nicolae Titulescu nr. 13. Clădirea este una dintre casele greceşti ajune blocuri de locuinţe după naţionalizare.

Imobilul situat în str. Nicolae Titulescu nr.13 aparţine domeniului privat al municipiului Constanţa conform HCLM nr. 296/24.07.2011, anexa nr. 3, poziţia 137 şi se află în prezent în administrarea Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa (RAEDPP). Potrivit site-ului comunităţii elene, imobilul este cunoscut drept Casa Embiricos.

 
Proiectul de hotărâre prevede retragerea dreptului de administrare al RAEDPP asupra imobilului, ca urmare a cererii regiei, care motivează imposibilitatea de a susţine financiar lucrările de consolidare ale imobilului. Astfel, obiectivul este preluat de la regie, pentru a duce la implinire obiectivele Programului Operaţional Regional 2014- 2020, care are ca scop reabilitarea clădirilor publice din punct de vedere al eficienţei energetice. Clădirea de patru etaje, aflată lângă Basilica Sfântul Anton, la intersecţia străzilor Nicolae Titulescu şi Ion Cantacuzino, se desfăşoară pe o suprafaţă de 323 de metri pătraţi, având destinaţia de locuinţe colective.

De la Palatul Navigaţiei la bulina roşie

Clădirea în stil art nouveau era la origine o clădire de birouri, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1922. Despre acesastă construcţie monumentală, dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa, notează: „Edificiul de colţ prezintă două bovindouri către strada Titulescu şi unul cãtre actuala stradă Cantacuzino; ferestrele tripartite de la primul nivel sunt surmontate de câte o comişă putemic profilată, la baza căreia se desfăşoară o bogată decoraţie cu frunze de acant, ghirlandă cu fructe, alte elemente florale“. „Ferestrele suprapuse sunt dreptunghiulare pe soclu prismatic, având dedesubt un panou decorativ cu ciorchini; deasupra ferestrelor de colţ, între consolele balcoanelor de la nivelul următor, se desfăşoară ghirlande în relief; următoarele două etaje au deschideri dreptunghiulare, decor în ghirlandă şi mici balcoane cu feronerie specifică; etajul IV reia forma ferestrelor de la primul nivel, înconjurate de decor vegetal; de la consola principală, puternic reliefată, pornesc ghirlande desfăşurate fastuos şi elegant“, este descrisă frumoasa clădire care astăzi deserveşte mai mulți locuitori, care au „binevoit“ să desăvârşască stilul arhitectural, îmbogăţindu-l cu ferestre de termopan alb. După naţionalizarea comunistă, clădirea de birouri s-a transformat în bloc de locuinţe, ajungâng în ziua de astăzi să fie marcată cu bulină roşie.
 
În perioada interbelică, imobilul de pe Nicolae Titulescu era sediul Companiei Maritime Luchis. Tot aici funcţionau şi birourile companiei M. Embiricos & Cie, companie prin intermediul careia se realizau voiaje directe Constanţa - New York cu ajutorul a trei ambarcaţiuni - Megali Hellas, King Alexander și Themistocles. Compania maritimă care făcea legătura cu lumea nouă aparţinea familiei Embiricos, originară din Andros, ramificațiile ei regăsindu‐se în trecutul modern al Brăilei. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a aparţinut societăţii Creditul Financiar Urban Iaşi, iar spre anii ’50 a deservit Comandamentul Marinei Militare (Palatul Navigaţiei).

Sursa: romaniaforum.info; http://constantaoldcity.blogspot.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii