Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:47 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost emis certificatul de urbanism pentru Capela Militară din Constanţa. Ce se va face acolo

ro

08 Apr, 2019 00:00 3892 Marime text
Parohia „Sfinţii Îngeri“, situată în municipiul Constanţa, pe bulevardul Tomis nr. 170, intenţionează să ridice o clopotniţă. Pe data de 5 aprilie, Primăria Municipiului Constanţa a emis certificatul de urbanism nr. 956, care constă în „Construire clopotniţă, camera priveghi de rit ortodox şi anexe, cu condiţia respectării reglementărilor urbanistice aprobate (amplasarea clădirilor faţă de limitele laterale şi posterioare ale terenului; amplasarea clădirilor unele faţă de altele pe aceeaşi parcelă)“.
 
Preotul paroh este Nicuşor Morlova, iar preoţi slujitori sunt Cornel Ciocan, Eugen Tănăsescu, Mihai Grigore şi Enache Drăguş.
 
Potrivit informaţiilor prezentate de Arhiepiscopia Tomisului, Parohia „Sfinţii Îngeri“ este situată în cartierul Tomis II din Constanţa, fiind construită pe una dintre cele mai importante artere ale oraşului, b-dul Tomis nr. 170, vizavi de Spitalul Judeţean. Majoritatea locuitorilor Constanţei o cunosc sub denumirea de „Capela Militară“, deoarece biserica s-a construit la sfârşitul perioadei interbelice, între anii 1938 şi 1940, cu contribuţia Armatei, într-o zonă în care, pe atunci, erau amplasate mai multe unităţi militare. Ideea construirii era mai veche, dar ea a devenit realizabilă abia când la comanda Diviziei 9 „Mărăşeşti“ a fost numit un general energic, plin de iniţiativă şi respectat nu doar de militari, ci şi de autorităţile civile şi întreaga urbe - generalul Nicolae Macici. S-a format, astfel, un comitet de iniţiativă al cărui preşedinte a fost ales chiar el, generalul Macici, având ca secretar şi colaborator direct pe maiorul Ion Ionescu, care s-a dedicat atât de mult acestei construcţii încât a fost supranumit „maiorul biserică“.
 
După anul 1951, odată cu începerea lucrărilor de extindere şi urbanizare a oraşului, în jurul bisericii, s-au construit foarte multe blocuri de locuinţe, iar unităţile militare au fost dezafectate. Lucrările de construire a bisericii au început în anul 1938 şi a fost amplasată în curtea fostului Regiment 13 Artilerie, cu destinaţia iniţială de a fi capelă militară, pentru nevoile religioase ale ostaşilor şi ofiţerilor din Garnizoana Constanţa, dar şi pentru credincioşi. Planurile de construcţie au fost întocmite de arhitectul-şef al Patriarhiei, Ionescu Berechet, în stilul bisericilor bizantine, cu adaptarea faţadei la stilul brâncovenesc naţional, folosind pridvorul cu coloane. La executarea lucrărilor de construcţie au participat şi elevi ai Liceului Industrial Constanţa, sub conducerea a doi ingineri - Cioc Mihai şi Constantin Ivanovici. Construcţia s-a terminat în anul 1940, iar sfinţirea bisericii s-a făcut la 20 octombrie în acelaşi an de episcopul Gherontie Nicolau al Tomisului şi de episcopul armatei, Partenie Ciopron, împreună cu un impresionant sobor de preoţi şi diaconi.
 
Până în septembrie 1949, biserica a fost folosită pentru asistenţa religioasă a militarilor. Au slujit aici preoţii militari Soroceanu, Deleanu şi Radu. Între anii 1949-1951, a suplinit Catedrala Episcopală, sub arhipăstorirea episcopului Chesarie Păunescu, din cauza distrugerilor provocate bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial.
 
După 1951 şi până în prezent are întrebuinţare de biserică parohială. Între anii 1959-1961, s-a executat pictura în tehnica fresco de către pictorul Costin Ioanid, împreună cu sora sa, Lucia Ioanid. Între anii 2005-2011, o echipă de ucenici condusă de pictorul bisericesc Botea Adrian a realizat actuala pictură, biserica fiind resfinţită, la data de 8 noiembrie 2011 de Înaltpreasfinţitul părinte Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Au fost înnoite şi mobilierul, catapeteasma şi stranele.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii