Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopia Tomisului poate continua lucrările Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“ de la Casa de Cultură, act de urbanism de la Primăria Constanța

ro

18 Nov, 2024 13:41 236 Marime text
Foto - ZIUA de Constanta
  • Primăria Constanța a emis Certificatul de Urbanism nr. 2709 pe data de 18 noiembrie 2024 pentru Arhiepiscopia Tomisului.
  • Scopul actului constă în realizarea lucrărilor de extindere a rețelei de apă și canalizare, inclusiv branșament și racord individual, la Catedrala Eroilor „Sfânta Treime”.
  • Parohia „Sfânta Treime“ este situată în centrul municipiului Constanţa, în zona Casei de Cultură, fiind înfiinţată în data de 1 noiembrie 2001, prin hotărârea adoptată de Permanenţa Consiliului Eparhial în şedinţa de lucru din 29 octombrie 2001, proces-verbal nr. 3159/2001, preot paroh fiind Constantin Ungureanu.
  • Tot atunci s-a decis ca, în cadrul parohiei, să se realizeze Catedrala Eroilor cu hramul „Înălţarea Domnului“ şi paraclisul cu hramul „Sfânta Treime“.
  • Arhiepiscopul Lucian, predecesorul Înaltpreasfinţitului Teodosie, a pus piatra de temelie a Catedralei încă din anul 1990, lăsând şi planurile de arhitectură pentru viitoarele construcţii.
  • Terenul situat în parcul din zona Casei de Cultură, în suprafaţă de 6.000 mp, pentru edificarea acestor sfinte lăcaşuri, a fost transmis în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului în data de 22 iunie 2001 prin Decizia nr. 276 a Primăriei Constanţa.
 
Arhiepiscopia Tomisului a solicitat un act de urbanims pentru Catedrala Eroilor Sfânta Treime. Primăria Constanța a emis, pe data de 18.11.2024, certificatul de urbanis 2709 - Extindere retea de apă și canaalizare, branșament și racord individual.
Arhiepiscopia Tomisului
 
Catedrala se află pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu nr. 3, Constanța. Scopul certificatului constă în obținerea autorizației de construire pentru extinderea rețelelor de utilități. Durata valabilității: 12 luni, cu termen de expirare pe 18 noiembrie 2025.
 
 


Parohia „Sfânta Treime“, înfiinţată în data de 1 noiembrie 2001
 

Parohia „Sfânta Treime“ este situată în centrul municipiului Constanţa, în zona Casei de Cultură, fiind înfiinţată în data de 1 noiembrie 2001, prin hotărârea adoptată de Permanenţa Consiliului Eparhial în şedinţa de lucru din 29 octombrie 2001, proces-verbal nr. 3159/2001, preot paroh fiind Constantin Ungureanu. Tot atunci s-a decis ca, în cadrul parohiei, să se realizeze Catedrala Eroilor cu hramul „Înălţarea Domnului“ şi paraclisul cu hramul „Sfânta Treime“.
 
Arhiepiscopul Lucian, predecesorul Înaltpreasfinţitului Teodosie, a pus piatra de temelie a Catedralei încă din anul 1990, lăsând şi planurile de arhitectură pentru viitoarele construcţii. Terenul situat în parcul din zona Casei de Cultură, în suprafaţă de 6.000 mp, pentru edificarea acestor sfinte lăcaşuri, a fost transmis în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului în data de 22 iunie 2001 prin Decizia nr. 276 a Primăriei Constanţa. A fost gândită construirea unei catedrale a eroilor deoarece, în imediata vecinătate, în parc, se află Monumentul închinat Eroilor Neamului. Paraclisul „Sfânta Treime“ a fost construit între anii 2002-2004 sub parohiatul pr. Constantin Ungureanu, şi pictat între anii 2007-2009 de pictor Ovidiu Seredenciuc, sub parohiatul pr. Florin Grigore Rusu. Acesta a fost sfinţit în data de 3 octombrie 2010 de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu mitropolitul Iacob de Mitilini - Grecia.

 
Paraclisul are o suprafaţă de aproximativ 200 mp (lungime 16.60 m, lăţime 9,80 m) şi este sub formă de navă. Catapeteasma este din lemn de stejar sculptat. În anul 2007, s-a început construcţia Catedralei Eroilor. Catedrala are forma unei cruci greceşti, cu o suprafaţă la sol de 1344 mp, având şi două balcoane interioare, primul la cota +5 m, în suprafaţă de aproximativ 400 mp, şi al doilea la cota +10 m în suprafaţă de aproximativ 180 mp.
 
  
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Citește și:
 
Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)
 
Cum a învins Arhiepiscopia Tomisului Consiliul Local Constanța (MOTIVARE)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii