Aveau sau nu panou șantierele din Mamaia Nord? Cum a răspuns Primăria Năvodari și ce spune Inspectoratul de Stat în Construcții Constanța (GALERIE FOTO)
Aveau sau nu panou șantierele din Mamaia Nord?: Cum a răspuns Primăria Năvodari și ce spune Inspectoratul
09 Feb, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
5165
Marime text
- „În urma verificărilor efectuate astăzi (n.r. 8 februarie), polițiștii locali au identificat panourile de afișare privind Autorizația de Construire, acestea fiind amplasate în incinta proprietății”, a transmis UAT Năvodari
- „Panourile trebuie afișate vizibil, unde se pot observa din domeniul public al UAT-ului”, a fost răspunsul clar dat de ISC Constanța
Mamaia este stațiunea cea mai râvnită de către investitorii imobiliari. Zona de nord, care este cunoscută de către populație ca Mamaia Nord, de pe raza UAT Năvodari, prezintă una dintre cele mai rapide dezvoltări urbane din regiune. Blocuri, vile, case de vacanță și hoteluri, an de an, peisagistica imobiliară se modifică. Unde astăzi era o casă bătrânească sau un teren gol, la anul poate răsări un șantier al unui hotel de 10 etaje.
Cel mai important mod prin care un cetățean este informat de existența unei investiții o reprezintă panoul de informare, unde sunt precizate date de identificare, cum ar fi numele investitorului, constructor și proiectant, autorizația de construire, data începerii lucrărilor, perioada de execuție, cât și data finalizării lucrărilor. Iar, din nefericire, cotidianul ZIUA de Constanța a mers la mai marii investitori din nordul stațiunii pentru a consulta aceste panouri.
Așa cum prezentam și în edițiile anterioare, am mers la marii investitori care construiesc în vecinătatea străzii Brizei din Mamaia Nord, unde nu am putut identifica panourile de informare. Un singur investitor din cei trei care construiesc în zonă (Nordis, Euro Vial Residence și De Silva Intermed) ne-a precizat un motiv pentru care lipsește panoul. În zilele de 2, 4, respective 7 februarie, echipa ZIUA de Constanța nu a putut identifica niciun panou afișat, vizibil de pe raza domeniului public pe șantierele menționate.
Contactat telefonic, Ion Virgil Lixandru, de la Euro Vial Residence, a spus că este de vină vântul puternic pentru lipsa panoului de pe șantier, dar de fiecare dată înlocuiește panoul. Am încercat să luăm un punct de vedere și de la De Silva Intermed, dar nu am putut contacta telefonic conducerea societății. Conducerea Nordis a primit un e-mail pentru oferirea unui punct de vedere, dar până la momentul redactării materialului nu am primit niciun răspuns.
Ce spune Primăria Năvodari
Desigur, am sesizat UAT Năvodari pentru a vedea dacă au fost efectuate controale cu privire la prezența sau absența panourilor, iar răspunsul verificărilor ne-a fost transmis pe adresa de e-mail a redacției. Redăm punctual de vedere al Primăriei Năvodari – „ Echipa Compartimentului Disciplina în construcții din cadrul Direcției Poliția Locală a efectuat controale la persoanele juridice menționate.
În urma verificărilor efectuate astăzi (n.r. 8 februarie), polițiștii locali au identificat panourile de afișare privind Autorizația de Construire, acestea fiind amplasate în incinta proprietății. Lipsa panourilor de identificare a obiectivului se poate sancționa doar de către Inspectoratul de Stat în Construcții.
De asemenea, polițiștii locali au identificat materiale de construcții depozitate doar în curtea societății De Silva Intermed, iar aceste depozitări pe teren proprietate privată nu se sancționează”.
ISC Constanța - „Panourile trebuie afișate vizibil”
Harry Boiagian este directorul Inspectoratului de Stat în Construcții Constanța și ne-a precizat că ei au primit sesizarea cu lipsa panoului din zona unde construiește Nordis și au primit răspuns de la Primăria Năvodari că acesta se află în legalitate. Noi i-am explicat directorului că acesta nu se află la loc vizibil, în sensul că nu poate fi ușor identificat, iar în interiorul incintei poate însemna că nu poate avea acces oricine. „Panourile trebuie afișate vizibil, unde se pot observa din domeniul public al UAT-ului”, a fost răspunsul clar dat de Boiagian. Mai mult, el a precizat că nu doar ISC-ul este responsabil de sancționarea lipsei panoului. „Primăria poate amenda, prin poliția locală, pe baza Legii 50 (n.r. Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii)”, a spus directorul ISC Constanța.
Conform Ordinulul nr. 63/1998 aferent Legii 50/1991 privind obligaţia afişării la loc vizibil a panoului de identificare a investiţiei, toate şantierele de construcţii vor fi obligate să afişeze la loc vizibil, pe toată perioada lucrărilor, un panou de identificare. Neafişarea panoului de identificare se va sancţiona cu sistarea imediată a lucrărilor.
Despre Nordis Management SRL
Înfiinţată în anul 2008, Nordis Management SRL are sediul în Bucureşti, pe strada Aleea Alexandru. Capitalul social subscris, de 7.000 de lei, integral vărsat, este compus din 700 de părţi sociale. Valoarea unei părţi sociale este de 10 lei. Asociaţi persoane fizice sunt: Poştoacă Nicolae-Cristian, cu 5% din capitalul social, Ivan Maria, cu 5% din capitalul social, Mihai Alexandru, cu 8% din capitalul social, Ciorbă Vladimir-Răzvan, cu 41% din capitalul social, Poştoacă Gheorghe - Emanuel, cu 41% din capitalul social. Administratorul firmei, care se ocupă de dezvoltare (promovare) imobiliară, este Poştoacă Gheorghe - Emanuel. În anul 2019, firma a raportat 19 salariați, la o cifră de afaceri de 43.029.396 lei, profitul fiind de 4.465.168 lei.
Euro Vial Residence SRL
Societatea are sediul pe strada Nicolae Filimon, din municipiul Constanța, fiind înființată în anul 2017. Asociați sunt Ion Virgil Lixandru – 70% și Laurențiu Mugurel Manta – 30%, iar administratorul firmei este Nelu Voicilă. În anul 2020, firma a raportat 11 salariați, cu o cifră de afaceri de 45.482.439 lei, iar profitul este de 13.760.617 lei.
De Silva Intermed, în datele Registrului Comerțului
Societatea are sediul în București, Sector 1, pe strada Daniel Danielopolu, fiind înființată în anul 1992. Societatea este deținută de De Silva Group DSG Holding BV, cu 99,99%, firmă cu sediul în Olanda, cât și de Meda de Silvania Călina și Virgil Călina. Virgil Călina este administratorul firmei. În anul 2020, societatea a raportat 62 de salariați, la o cifră de afaceri de 70.092.981 lei, cu un profit de 9.791.769 lei.
Conform Confidas.ro, Meda de Silviania Călina mai face parte din firmele D L CO SRL, De Silva Exclusiv SRL, De Silva Group Holding DSG SRL și RTH Premium Services SRL. Virgil Călina mai este asociat sau administrator în următoarele: BT Printing Total SRL, D L CO SRL, De Silva Exclusiv SRL, De Silva Group Holding DSG SRL, De Silva Resort SRL, Mamaia AV Resort SRL, RTH Premium Services SRL. De Silva Group DSG Holding BV este asociat majoritar în D L CO SRL, De Silva Exclusiv SRL și la RTH Premium Services SRL. De Silva Intermed SRL mai este asociat la At Silva Residence SRL, la De Silva Resort SRL și la Villa Valleverde SRL.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Panouri de informare lipsă la marii investitori din Mamaia Nord (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii