Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce a reuşit societatea civilă din Constanţa să modifice în planurile NEPI? Undă verde pentru extinderea mall-ului (documente+galerie foto)

ro

20 Oct, 2015 00:00 4510 Marime text


NEPI Five Property Development SRL îşi anunţa, luna trecută, intenţiile de extindere a actualului mall din Parcul Tăbăcărie. Potrivit reprezentanţilor fondului african de investiţii NEPI, „City Park Mall depune cerere de PUZ, care are în vedere anularea planurilor iniţiale ale foştilor proprietari şi realizarea lucrărilor de supraetajare a parcării existente“. Inten'iile NEPI au fost prezentate în ediţiile anterioare ale cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Ca în orice consultare a unui Plan Urbanistic Zonal, au existat voci ale societăţii civile care s-au opus acestui proiect, arătând, cu subiect şi predicat, care sunt motivele pentru care se opun extinderii mall-ului, chiar şi în perimetrul proprietăţii deţinut de NEPI. Pe 17 septembrie, la sediul Primăriei Constanţa, reprezentanţii Fondului African de Investiţii NEPI, cei care deţin mall-ul din parcul Tăbăcărie, s-au prezentat la raport pentru a le explica cetăţenilor interesaţi intenţiile lor de extindere.

Citeşte şi
Dezbatere publică privind noul PUZ al mall-ului din Parcul Tăbăcărie: City Park Mall, o „bombă capitalistă“?! (galerie foto)

 
13 notificări a trimis Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei Constanţa proprietarilor limitrofi zonei de studiu al PUZ-ului, ONG-urilor (Asociaţia Internaţională a Studenţilor la Ştiinţe Economice şi Comerciale Constanţa, Let’s do it Romania, Fundaţia pentru o viaţă mai bună, Asociaţia Litoral şi organizaţia nonguvernamentală Eco Dobrogea), dar şi către mass-media..
La dezbaterea publică au participat reprezentanţii investitorului, ai proiectantului - Isacov&Asociaţii SRL, ai Direcţiei Urbanism, ai CJC, ai RAJA, dar şi ai ONG-urilor Eco Dobrogea şi Baricada Verde, Suzana Carp, Vasile Bâtlan, respectiv Sorin Belu. Printre cei interesaţi i-am regăsit pe avocatul Cristian Ion, care a fost prezent şi cu alte ocazii la dezbateri publice cu privire la PUZ-uri, arhitectul Andrei Chivu şi Magda Istodor, simplu cetăţean.  

Mai multe observaţii au fost însă transmise cu privire la reglementările propuse. Astfel, partidul M10 reclamă „agresiunea urbanistică asupra parcurilor şi a oraşului prin extinderea City Mall“, iar arhitectul Andrei Chivu a sesizat încălcarea principiilor generale ale urbanismului, promovarea de către autoritatea locală a unui stil de viaţă nesănătos, semnalând că propunerea afectează calitatea peisageră a parcului şi nu se încadrează în indicatorii urbanistici ai zonei, reclamând totodată probleme de ordin general ce ţin de strategia administraţiei publice locale (retrocedarea terenurilor, problematica infrastructurii şi a zonei istorice, pistele pentru biciclişti etc.).

Citeşte şi
Nemulțumiri referitoare la City Park Mall (document) 

Şi avocatul Cristian Ion îşi argumentează petiţia invocând aspecte procedurale „viciate“ în derularea procesului de informare şi consultare a publicului, sesizează extinderea centrului comercial City Mall, aspecte legate de spaţiile verzi propuse, estetica şi incompatibilitatea propunerii cu caracteristica zonei „aceleia de parc“.
Printr-o adresă ulterioară, avocatul solicită şi copii ale actelor de proprietate, ale hotărârilor de Consiliu Local, ale certificatelor de urbanism şi ale autorizaţiilor de construire emise pentru amplasamentul care a generat Planul Urbanistic Zonal.
 
Printr-o altă adresă, Asociaţia Nonguvernamentală Eco Dobrogea depune sugestii de care să se ţină seama în procesul de elaborare a Planului Urbanistic Zonal, respectiv: păstrarea unei zone de acces nestingherit de-a lungul malului lacului (cu o lăţime de minimum 4 m) pentru pietoni şi biciclişti, respectarea Hotărârii de Guvern 525/1996 în ceea ce priveşte POT şi CUT, problematica spaţiilor verzi care ar putea fi soluţionată prin faţade verzi şi crearea pe acoperiş a unei grădini urbane verzi, instalarea de panouri fotovoltaice care ar reduce consumul energetic.
Şi Sorin Belu, coordonatorul Baricada Verde, a solicitat o copie a Planului Urbanistic Zonal preliminar.

Citeşte şi

Dezbaterea, programată pentru joia viitoare: Cum ar putea constănțenii să schimbe planurile de viitor ale City Park Mall

După ce au anunţat că au iniţiat acest PUZ nu pentru că ar vrea să se extindă, ci pentru că vor să modifice planurile fostului proprietar prin renunţarea la un turn de 24 de nivele şi la o clădire ce trebuia să fie ridicată spre lac, concluziile fazei de consultare a PUZ-ului depăşesc orice imaginaţie. În urma tuturor acestor obiecţiuni, iniţiatorul - cei de la NEPI şi firma de proiectare au găsit de cuviinţă să opereze unele modificări în Planul Urbanistic Zonal. 

Iată în ce constă modificarea PUZ-ului: „Se renunţă la funcţiunea de locuinţe colective din cadrul utilizărilor admise, se renunţă la funcţiunea de turism: hotel, hotel apartament din cadrul utilizărilor admise“ şi, de asemenea, „pentru suprafaţa de teren situată în partea de nord-est, între complexul comercial existent şi lacul Tăbăcărie, acolo unde în PUZ-ul anterior era prevăzută zona ZEC3 în zona lac + corp nou, independent, cu regim de înălţime P+1E, cu destinaţia de alimentaţie publică, reglementare care fusese preluată şi în prezentul PUZ, se renunţă la această prevedere şi se propune integrarea acestei zone în zona ZCSV, zonă în care este admisă amenajarea de circulaţii şi parcaje, spaţii libere şi spaţii plantate“. Adică modificările noi sunt… fix cele dorite de investitor. 

Citeşte şi
NEPI despre extinderea City Park Mall

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii