Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:41 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţenii nu vor blocuri noi pe bulevardul Lăpuşneanu Dezbatere publică cu scântei pentru PUZ-ul iniţiat de Bela Tănase (galerie foto)

ro

16 Jul, 2016 00:00 9743 Marime text
 

Investiția imobiliară anunțată de Cambela Prod SRL a stârnit furia locatarilor din zonă, care încearcă să oprească demararea construcţiei a două blocuri de şase etaje pe spaţiul verde din zona CCINA Constanţa. Circa 30 de constănţeni au participat, ieri, la dezbaterea publică asupra propunerilor preliminare ale PUZ-ului privind zona bulevardul Alexandru Lăpuşneanu - aleea Argeşului, bloc S6 din municipiul Constanţa.
 
Din partea Primăriei Constanţa a fost prezentă Georgiana Soare, inspector Urbanism, iar din partea proiectantului s-a aflat la eveniment arhitectul Marius Șocarici. Controversata investiţie imobiliară a fost anunţată de Cambela Prod SRL încă din toamna anului trecut, când reprezentanţii firmei s-au prezentat la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, în vederea obţinerii acordului de mediu pentru construirea unui imobil cu patru etaje pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 183B, lângă CCINA Constanţa. Unul dintre imobile va fi construit de Cambela Prod, iar celălalt va fi edificat de Cristina Şerbu.
 
După ce a primit încuviinţarea celor de la Mediu, anul acesta, pe 26 aprilie, Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei municipiului Constanţa a emis firmei Cambela Prod SRL Certificatul de Urbanism nr. 1542, cu obiectul „Elaborare Plan Urbanistic Zonal, conform Avizului de Oportunitate nr. 47 445 din 25.03.2016“. Doar că, în locul unui bloc de patru etaje, aşa cum era anunţat iniţial, vedem că acolo îşi pot face loc două blocuri, şi nu de patru etaje, ci de şase.
 
Ion Cristian Stelian, avocatul mai multor asociaţii de proprietari aflate în „război“ cu dezvoltatorii imobiliari, spune că Primăria Constanţa vrea să facă un PUZ pentru toată zona.
 
„Constănţenii pot influenţa acest PUZ. Dacă se va vota PUZ-ul, noi vom merge în instanţă, deja am pregătit acţiunea. Aşteptăm o schimbare de atitudine a consilierilor locali. În august va exista o amplă manifestare de protest împotriva Primăriei Constanţa, la care sunt aşteptate cât mai multe asociaţii de proprietari. Blocurile se construiesc pe spaţii verzi şi investitorii nu asigură spaţii de parcare”, a spus Ion Cristian Stelian.
 
„În zonă, înălţimea maximă e P+10. Noi, cei de la P+4, nu vom m avea aer şi soare. Cum e posibil ca asemenea proiecte să fie aprobate? Sunt doi stejari protejaţi de lege pe acest spaţiu. Ce se va întâmpla cu ei? Aţi luat în calcul că blocurile noastre sunt făcute pe vremea lui Ceauşescu? Un asemenea şantier va distruge blocurile noastre“, a spus unul dintre constănţenii afectaţi de viitoarele imobile.
 
„Aceste spaţii verzi au avut destinaţia de scuaruri atunci când s-a făcut acest cartier. La blocul S5 s-au tăiat deja 62 de copaci. Asta se va întâmpla şi la noi, la S6? Aceste blocuri distrug spaţiile verzi şi sănătatea noastră. Nu suntem de acord cu acest bloc“, a adăugat un alt locatar din zonă.

 
Cei din blocul S6 de pe bulevardul Lăpușneanu sunt supărați pentru că viitoarea construcţie ar putea „răsări” în fața blocului lor. Oamenii au întrebat proiectantul unde vor fi locurile de parcare, deoarece în zonă nu mai sunt spaţii libere. O altă problemă ar fi lipsa locurilor de joacă. „Copiii din zonă nu au loc de joacă. Se vor juca pe trotuar?”, întreabă locatarii.

Acţiune de protest, anunţată pe o reţea de socializare

Joi seară, anterior dezbaterii publice, pe spaţiul verde unde ar urma să fie ridicate cele două blocuri circa 50 de constănţeni care locuiesc în zonă au protestat paşnic, încercând să atragă atenţia autorităţilor publice locale. Oamenii au propus ca blocurile să fie ridicate la marginea municipiului, iar spaţiile verzi să fie conservate ca parcuri.
 
Avocatul Ion Cristian a declarat că „nu s-a ţinut cont de faptul că acest teren este de utilitate publică şi trebuia ocolit, cruţat”. „N-ar fi trebuit să se dea în compensare”, completează acesta. Avocatul spune că terenul a fost dat de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre. La întrebarea ce se va realiza aici, acesta a răspuns că nu se ştie cu exactitate, deoarece „unele proiecte s-au realizat, altele s-au blocat şi sunt puse sub semnul întrebării“. „Singura posibilitate de a salva acest petic de teren verde este aceea de a reveni cumva, printr-o metodă juridică, în proprietatea municipiului. (...) Primăria ne datorează măcar atât”, a conchis avocatul Ion Cristian.

Despre Cambela Prod SRL

Potrivit Registrului Comerţului, Cambela Prod SRL a fost înfiinţată în anul 2000 şi are sediul social în comuna Stejaru. Capitalul social, compus din 57.000 de părţi sociale, este deţinut în totalitate de Bela Tănase. Până nu demult, asociat în firmă era şi Constantin Camburi, primarul comunei Beidaud, Tulcea, care şi-a cesionat părţile sociale către asociatul său. Domeniul de activitate al firmei este „fabricarea betonului”.

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii