Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:06 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum va arăta blocul de cinci etaje ce va răsări în locul Casei cu iederă de pe bulevardul Ferdinand din Constanța (DOCUMENT)

ro

20 May, 2024 17:00 1814 Marime text
  • Agenția pentru Protecția Constanța anunţa publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire imobil S+P+3-5e – funcțiune mixtă, împrejmuire teren și organizare de șantier. NOTA: Funcțiune mixtă - subsol – alimentație publică și spații anexe (cu punerea în valoare a segmentului de fundație al zidului de incintă al cetății Tomis relevat de cercetarea arheologică); parter – spații comerciale; etajele 1-5 – spatii pentru birouri“.
 
 
Așa cum precizam la începutul lunii mai, un bloc de cinci etaje va fi ridicat de Aras Nurgian în locul clădirii istorice, situată pe bulevardul Ferdinand, colţ cu strada Mihai Viteazu, vizavi de Teatrul de Stat Constanţa. Constănţenii din zonă o numeau „Casa cu iederă“.
 
Agenția pentru Protecția Constanța anunţa publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire imobil S+P+3-5e – funcțiune mixtă, împrejmuire teren și organizare de șantier. NOTA: Funcțiune mixtă - subsol – alimentație publică și spații anexe (cu punerea în valoare a segmentului de fundație al zidului de incintă al cetății Tomis relevat de cercetarea arheologică); parter – spații comerciale; etajele 1-5 – spatii pentru birouri“. Investiția va fi realizată în municipiul Constanța, b-dul Ferdinand, nr. 13  bis.
 
Pe portalul instituției a fost încărcat memoriul de prezentare al investiției de pe bulevardul Ferdinand.
 

Date din proiect

 
Suprafața totală a amplasamentului este de 318 mp conform actelor și 289 mp conform măsurătorilor. Obiectivul general al investiției constă în construirea unui imobil S+P+3-5E cu funcțiune mixtă: la nivelul subsolului se propune alimentație publică și spații anexe cu punerea în valoare a segmentului de fundație al zidului din incintă al cetății Tomis, la nivelul parterului se propun spații comerciale, iar la etajele 1-5 se propun spații pentru birouri. Imobilul propus poate fi exceptat de asigurarea unui număr minim de locuri de parcare.
 
POT propus este de 76%, cu un CUT de 4,37. Suprafața construită la sol va fi de 243,87 mp, fără locuri de parcare, iar spațiul verde va fi asigurat pe terasa necirculabilă de 183,10 mp. Valoarea investiției este de 2.875.750 lei. Se preconizează ca întregul proiect să se deruleze pe o perioadă de aproximativ 24 luni, de la obținerea Autorizației de Construire, și, implicit, după aprobarea documentației de începere lucrări, de către instituțiile abilitate.
 
Reamintim că, pe 12 decembrie 2017, Aras Nurgian o obţinut autorizaţia de desfiinţare nr. 101, care viza un imobil de pe bulevardul Ferdinand. Actul emis de municipalitate constă în: „Desfiinţare imobil existent S+P+1E+terasă, cu respectare condiţionări aviz Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa“. Autorizaţia de desfiinţare face referire la imobilul situat pe bulevardul Ferdinand nr. 13.

 

De asemenea, Aras Nurgian a obţinut, pe data de 14 ianuarie 2017, două certificate de urbanism de la Primăria Constanţa, care vizează două investiţii imobiliare realizate în staţiunea Mamaia, pe malul lacului Siutghiol, în zona hotelului Apollo. Pentru cele două vile turistice cu parter şi şase-opt etaje, investitorul a solicitat modificarea faţadelor, recompartimentări interioare şi supraetajarea cu 20% a imobilului, cu un nivel din suprafaţa desfăşurată.
 
La începutul anului 2019, Arna Com Serv SRL obţinea două acte de urbanism de la Primăria Constanţa, în vederea ridicării unui imobil de 5 etaje, pe bulevardul Ferdinand 13 bis din municipiul Constanţa.
 
Este vorba despre certificatele de urbanism nr. 313 şi nr. 314 - „Construire locuinţe colective P+3-5e cu spaţiu comercial la nivelul parterului“. Demolată în luna august a anului 2018, situată pe bulevardul Ferdinand, colţ cu strada Mihai Viteazu, vizavi de Teatrul de Stat Constanţa. „Casa cu iederă“ urma să fie transformată într-un bloc cu cinci etaje. După pandemie, proprietarii au reluat lucrările în zonă, iar intervenția arheologilor au scos la lumină ziduri din partea de vest ale cetății Tomis.
 
"Zidul de apărare al Tomisului, acum într-o nouă prezentare în sectorul de Vest, în apropiere de Teatrul de Stat. Deși păstrat doar la nivelul fundațiilor și serios afectat de subsolul vechii ”case cu iederă”, se observă două faze de construcție, cea inițială fiind prevăzută cu contraforți la interior. În faza a doua - aproape cert datată în perioada lui Constantin cel Mare - se completează golurile dintre contraforți. Putem arunca la coș vechile ipoteze, avem o certitudine - extensia din sectorul de Vest este mai timpurie decât s-a crezut, foarte probabil executată în același moment cu sectorul vizibil din Parcul Arheologic (probabil în ultimele decenii ale secolului al III-lea)", susțineau arheologii pe pagina de Facebook, Archaeologia Tomitana. În raportul întocmit de arheologi se recomandă protejare şi conservare "in situ".
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 


Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:


Moștenirea „Casei cu iederă“ de pe bulevardul Ferdinand din Constanța. Zidul de apărare al Tomisului, acum într-o nouă prezentare în sectorul de Vest

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii