Descoperire istorică în buricul Constanţei! Probleme pentru proprietarii restaurantului Bueno? (galerie foto)
Descoperire istorică în buricul Constanţei!: Probleme pentru proprietarii restaurantului Bueno? (galerie foto)
06 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
9168
Marime text
În ediţia din 7 aprilie, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat articolul „Încă un spaţiu verde din Constanţa înghiţit de construcţii. Familia Bucovală vrea o investiţie complexă lângă Palatul de Justiţie“. În acel material, prezentam situaţia unui spaţiu verde situat lângă Palatul de Justiţie din Constanţa, vizavi de Consiliul Judeţean, unde doi investitori privaţi, Enache şi Stelian Bucovală, deţinătorii Bueno Comp SRL (pe care funcţionează restaurantul Bueno), au demarat procedurile legale pentru realizarea unei investiţii. Pentru început, ţinând cont de zona istorică în care este situat terenul, specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) s-au apucat de treabă.
Arheologii MINAC, care sapă de zor pe terenul (odinioară spaţiu verde) situat chiar lângă Palatul de Justiţie, au descoperit acolo mai multe vestigii.
„S-au găsit nişte resturi arheologice din perioade diferite. Întotdeauna înainte de o investiţie se face o cercetare arheologică preventivă. Este un fel de cercetare sistematică pe care noi o facem la şantierele tradiţionale pe care le avem: Histria, Adamclisi, Capidava, Hârşova. Atâta doar că aici se face pe un perimetru limitat, ţinând cont de construcţia unui imobil. În momentul în care se încheie cercetarea arheologică, se face un raport, din care vom vedea imaginea terenului aşa cum a fost în antichitate. Sunt resturi care merită conservate, cum ar fi resturi de construcţii, ziduri, canale de scurgeri, străzi. Se face o analiză şi se propune conservarea parţială sau totală, după valoarea monumentelor.
După aceea, arhitectul care se va ocupa de investiţie poate să realizeze proiectul acelei investiţii. Din punct de vedere legal, noi nu putem să împiedicăm realizarea unei investiţii. O putem face doar în cazuri excepţionale, spre exemplu dacă descoperim o construcţie cu mozaic. În asemenea situaţii, se complică lucrurile. Acolo se poate face o amenajare muzeistică, iar statul poate cumpăra terenul sau da altul la schimb. Dar, în mod obişnuit, arheologii fac un raport, în care avansează propuneri pentru restaurarea şi conservarea unui sector care este mai interesant din punct de vedere arheologic. Este un circuit al acestui raport, care merge şi la Direcţia de Cultură, şi la Ministerul Culturii. În final, se ia hotărârea definitivă“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Traian Cliante, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Lucrările ar mai putea dura în jur de două săptămâni, spune directorul Cliante, care a mai precizat: „Unele descoperiri cu siguranţă vor fi conservate. Însă trebuie să stabilim şi perimetrele care vor fi conservate.“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii