Epopeea construcției de la Corbu Ce a dus la amendarea firmei Logis Project SRL și sistarea lucrărilor în șantier. „O eroare materială…”
Epopeea construcției de la Corbu: Ce a dus la amendarea firmei Logis Project SRL și sistarea lucrărilor în
15 Mar, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
4502
Marime text
- Firma Logis Project SRL ridică 24 de locuințe, prin două proiecte, în zona localității Corbu, județul Constanța
- Săptămâna trecută, a avut loc un control pe șantierul din zona Rezervației Biosferei Delta Dunării, unde ridică investiția, iar totul s-a încheiat cu o amendă și sistarea lucrărilor
- Reprezentantul societății nu a primit procesul verbal până la data redactării materialului, iar acesta a aflat din presă valoarea amenzii
- Ieri, 14 martie, Cristi Stanciu, din partea Logis Project s-a deplasat la Garda de Mediu pentru ridicarea procesului verbal și a notei de constatare, dar acestea fuseseră deja livrate prin poștă
- De altfel, conform datelor furnizate atât de investitori, cât și de factorii decidenți, în momentul în care a fost întocmit proiectul de la mediu, s-a strecurat o eroare materială cu privire la modul în care este realizată construcția caselor
La finele săptămânii trecute, atât Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, cât și Garda de Mediu anunțau amendarea societății Logis Project, în urma unui control efectuat joi, 10 martie. Totodată, conform informării transmise de către Garda de Mediu s-a cerut, inclusiv, sistarea lucrărilor și desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială. Conform informării IPJ Constanța, era vorba de o sancțiune de 50.000 de lei, iar conform Gărzii de Mediu, de 100.000 lei.
Cristi Stanciu, managerul de proiect, reprezentantul Logis Project SRL, a venit luni la prima oră la sediul Gărzii de Mediu pentru a recepționa nota de constatare și procesul verbal prin care au fost sancționați. El a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța faptul că tot haosul pare a fi creat de o eroare materială regăsită în documentul emis de Mediu, dintr-o greșeală de redactare a proiectantului.
Firma Logis Project SRL ridică 24 de locuințe, prin două proiecte, în zona localității Corbu, județul Constanța. Este vorba despre proiectul „Construire 6 corpuri de locuinţe colective cu regim de înălţime P+1e, dezmembrare teren, branşamente utilităţi şi organizare de şantier”, propus a fi amplasat în comuna Corbu, parcela nr. 594/1/5/1, judeţul Constanţa, şi „Construire 18 corpuri colective cu regim de înălţime P+1e, dezmembrare teren, branşamente utilităţi şi organizare de şantier”, propus a fi amplasat în comuna Corbu, sat Corbu, parcela Nn. 594/1/3, judeţul Constanţa.
„La controlul de joia trecută, am fost informat verbal că trebuie să opresc lucrarea”
Așa cum menționam anterior, reprezentantul firmei sancționate s-a prezentat luni la sediul Gărzii de Mediu pentru a ridica procesul verbal și nota de constatare. De altfel, conform datelor furnizate de acesta, la controlul de joi care a durat câteva ore bune, aproximativ 5-6 ore, el a participat fizic doar câteva zeci de minute, dat fiind faptul că împuternicirea pe care o avea el de la societate nu ar fi fost bună. Luni, când s-a prezentat la sediul Gărzii de Mediu, a venit cu o împuternicire nouă, însă documentele emise de instituția publică au fost transmise, deja, prin poștă.
„M-am prezentat la Garda de Mediu să ridic nota de constatare și procesul verbal de care am luat la cunoștință acum câteva zile (joia trecută). A fost un control în șantier – s-a prezentat Garda de Mediu și un domn de la IPJ Constanța. Am participat parțial la acel control. S-a încheiat o notă de constatare, nu am reușit să o semnez deoarece delegația pe care o aveam, din punctul dânșilor de vedere, nu era valabilă. Și a doua zi – vinerea trecută – am aflat din presă că am și o amendă de achitat. În presă, sunt două cifre – 50.000 lei și 100.000 lei. Nu știu care este căci nici până acum nu am niciun document.
Cei de la Garda de Mediu mi-au spus că documentele au fost transmise prin poștă și urmează să le primesc. Până când nu îl primesc, din punctul meu de vedere, acel document nu este oficial sau nu ar fi trebuit să fie transmise către presă până nu intram în posesia documentelor respective. La controlul de joia trecută, am fost informat verbal că trebuie să opresc lucrarea și că trebuie să o opresc din ziua respectivă. Cred că ar trebui întâi să primesc acel document și apoi să sistez lucrările.
Au spus că acordul de mediu nu este respectat, în sensul că eu construiesc o casă cu o altă structură, pe o structură metalică, cu alt tip de finisaj. În documentul respectiv, pe o anumită pagină apărea o alternativă și că ar fi trebuit să construiesc pe acea alternativă, nu pe soluția aleasă, soluția constructivă, care a fost și autorizată și regăsită în șantier.
Vom acționa pe toate căile legale, vom acționa în instanță, cel mai probabil. Nota de constatare există fizic, este semnată de toată lumea, mai puțin de beneficiar, iar procesul verbal nu era întocmit. Am crezut că astăzi venind aici voi putea ridica, dar se pare că a fost trimis deja prin poștă”, a precizat pentru ZIUA de Constanța Cristi Stanciu, reprezentantul societății Logis Project SRL, care construiește pe plaja de la Corbu.
Ce spune Garda de Mediu? Care sunt deficiențele depistate
În cursul zilei de 11 martie 2022, printr-un comunicat de presă transmis de către Garda de Mediu Constanța, era anunțat faptul că „pe 10 martie 2022, comisari din cadrul Comisariatului Județean Constanta si Comisariatului Rezervației Biosfera Delta Dunării au efectuat verificari impreuna cu reprezentantul IPJ Constanta, la cele doua proiecte imobiliare din comuna Corbu. S-constatat ca nu sunt respectate prevederile din acordurile de mediu emise de APM Cta. Societatea a fost amendată cu 100 mii lei si sancțiune complementara de desființare lucrari și aducerea terenului la starea inițială. Măsura prin NC de sistare lucrări, desființare lucrări termen 15.04.2022”.
„S-a constatat că lucrările efectuate în cadrul celor două ansambluri de locuințe nu respectă varianta constructivă prevăzută în acordurile de mediu emise”
Ieri, 14 martie, Steluța Popescu, din partea conducerii Gărzii de Mediu Constanța, a făcut mai multe precizări cu privire la speță. „Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au efectuat control în data de 10 martie pentru verificarea construcțiilor din zona Rezervației Biosferei Delta Dunării. S-a constatat că lucrările efectuate în cadrul celor două ansambluri de locuințe nu respectă varianta constructivă prevăzută în acordurile de mediu emise de APM Constanța. În fapt, titularul proiectelor nu a respectat soluția de fundare aprobată, realizând fundație din beton armat, montați în nisip, și nu fundații pe piloni metalici, înfiletați în sol. De asemenea, planșeele au fost realizate din placă de beton armat, și nu din grinzi de lemn, condiții prevăzute în mod expres în actele de reglementare”, a transmis comisar-șef adjunct Steluța Popescu.
Care era, de fapt, soluția constructivă?
În momentul în care a fost emisă autorizația de mediu de către Agenția pentru Protecția Mediului, în mod regular, conform surselor noastre din instituție, documentația se face pe ceea ce cere o entitate în documentație. Mai precis, în momentul în care a fost depus RIM-ul (Raportul privind Impactul asupra Mediului) societatea ar fi făcut o eroare materială în cerere, lucru confirmat de însuși reprezentantul societății. Cel din urmă a mai precizat că o astfel de erată a fost transmisă către APM în urmă cu câteva zile. „Da, am trimis o erată către Agenția pentru Protecția Mediului Constanța pentru că au existat neclarități. Mai exact, noi am făcut un capitol dedicat construcțiilor în care precizăm exact ce soluții folosim pentru construire, iar ulterior am prezentat și câteva alternatice, inclusiv cea prin care să folosim piloni metalici, OSB etc. Aici s-a produs eroarea de către proiectant, întrucât în momentul în care s-a făcut precizarea de metoda aleasă pentru construire s-a mers pe sintagma folosirii alternativei 1 – adică cea cu piloni metalici, și nu pe soluția propusă – cea cu piloni din beton”, ne-a spus Cristi Stanciu, lucru confirmat și de instituțiile abilitate.
Eroarea materială
Mai exact, în momentul redactării documentației, chiar dacă există un capitol dedicat soluției de construire, în propunerea finală s-a ales, din greșeală, alternativa 1 și nu soluția propusă. „Dar acest lucru se rezolvă simplu. Îndreptăm eroarea materială”, ne-a concluzionat investitorul. De altfel, conform surselor noastre, ar urma în perioada următoare să se întrevadă o ședință între reprezentanții APM Constanța și constructor pentru a vedea care este soluția legală pentru modificarea documentelor sau ce pași sunt necesari pentru a se întreprinde în situația această. Societatea își asumă greșeala cu privire la eroarea de redactare în cadrul proiectului cu privire la metoda de construire folosită.
Așa cum precizam la început, prima informare de presă apărută în spațiul public cu privire la sancțiunea pentru firma în cauză a fost anunțată de către IPJ Constanța. Redăm mai jos comunicatul transmis:
„Urmare a apariției în spatiul public a unor informații referitoare la construcția unui complex rezidențial de locuințe, pe plaja Corbu, în zona ariei protejate a Rezervației Biosferei Delta Dunării, polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică s-au sesizat din oficiu și au demarat verificări, fiind constatate următoarele:
La data de 10 februarie a.c., reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții au dispus oprirea lucrărilor, în urma constatării unor neconformități. La data de 26 februarie a.c., întrucât executantul construcției nu a oprit lucrările, polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora, potrivit Legii 50/1991.
În cursul zilei de ieri, 10 martie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Constanța și Comisariatul Rezervației Biosferei Delta Dunării au efectuat un control în zona menționată, fiind constatat faptul că, în faza de execuție a celor 24 de corpuri de locuințe, nu au fost respectate prevederile acordului de mediu. Astfel, societatea comercială (beneficiarul investiției) a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 50.000 de lei, precum și măsura complementară de sistare a activității de construire a imobilelor, desființarea lucrărilor și aducerea terenurilor la stare inițială”.
Deficiențele identificate de ISC, remediate?
Așa cum reiese din comunicatul de mai sus, pe 10 februarie 2022, a avut loc un control al reprezentanților Inspectoratului de Stat în Construcții la șantierul de la Corbu, prin care s-a dispus sistarea lucrărilor. Atât constructorul, cât și surse din cadrul ISC Constanța au dezvăluit faptul că în cauză a fost vorba de o sistare temporară a lucrărilor până la remedierea documentelor. „A fost vorba de o sistare a lucrărilor temporară și parțială pe anumite tipuri de lucrări, cu care ne-am și conformat. A existat o listă de deficiențe și metode de remediere pe care am primit-o de la ISC.Au fost niște deficiențe tehnice care au fost remediate”, a precizat reprezentantul societății. Sursele din ISC Constanța au punctat faptul că acele deficiențe, într-adevăr, au fost remediate.
În final, firma constructoare urmează să conteste, în instanță, sancțiunea de îndată ce o va recepționa prin poștă.
„Așteptăm acum cu nerăbdare decizia instanței”
USR a anunțat, pe 10 martie a.c., printr-o postare pe Facebook, că a reușit să blocheze construcțiile din beton de pe plaja sălbatică Corbu.
”Salut decizia Instituției Prefectului de a ataca în contencios administrativ construirea ansamblului imobiliar de pe plaja virgină Corbu. Este semnalul clar că presiunea publică asupra tuturor nenorocirilor urbanistice funcționează. Și că, atunci când aducem argumente concrete, aceste dezastre imobiliare trebuie să înceteze. Așteptăm acum cu nerăbdare decizia instanței”, spune senatorul USR de Constanța, Remus Negoi.
”Până când Tribunalul Constanța se va pronunța pe tema anulării acestor acte, acestea sunt suspendate de drept, iar șantierul de la Corbu trebuie oprit. Orice centimetru de beton turnat în plus după suspendarea autorizației reprezintă infracțiune. Vom continua demersurile, vom analiza posibilitățile de recuperare a acestor terenuri, solicitând inclusiv premierului Nicolae Ciucă să trimită de urgență corpul de control la Corbu. Toți funcționarii care au fost de acord cu betonarea acestei suprafețe însemnate din aria protejată, trebuie trași la răspundere. Asta nu este dezvoltare, ci masacru împotriva unei arii protejate!”, explică deputatul USR de Constanța, Stelian Ion.
”Decizia prefecturii Constanța de a cere în justiție anularea autorizației de construcție a ansamblului rezidențial de pe plajă Corbu este un prim pas. Dar pe lângă anularea autorizațiilor este importantă și investigarea modului în care aceste autorizatii și avize au fost emise și tragerea la răspundere a celor vinovați. Vom urmări in continuare cu mare atenție problema de la Corbu pentru că protejarea mediului și conservarea lui în stare naturală nu este un moft ci o datorie pe care o avem în fața copiilor noștri”, declară deputata USR de Constanța Cristina Rizea.
Ce spunea Primăria Corbu la sfârșit de februarie
Reamintim că la finele lunii februarie, la Corbu, a avut loc o conferință de presă organizată de Primăria Corbu, unde au fost făcute mai multe precizări cu privire la investiția menționată mai sus.
„Ca urmare a apariției în presă a informațiilor legate de subiectul construcției în zona comunei Corbu, vrem sa facem următoarele precizări:
- În fiecare vară plaja din Corbu este asaltată de un număr foarte mare de turiști. În urma acestor turiști rămân tone de gunoaie, iar autoritatea locală nu are resurse și nici nu poate ține piept valului de turiști ce vin și se cazează în corturi, dar și cu mașini și rulote direct pe plaja din Corbu. Acesta este un fenomen de turism necontrolat, care afectează în fiecare an plaja și habitatul din zona Corbu.
- Fiind vorba de un turism necontrolat, turiștii nu au parte de facilități minime: grupuri sanitare, apă potabilă, energie electrică. Nu există niciun fel de facilități igienico-sanitare care să prevină degradarea zonei. Fără aceste lucruri elementare, nu putem vorbi de un turism ecologic și responsabil. În fiecare an ARBDD ne comunică dimensiunea munților de gunoaie care se strâng în urma turismului necontrolat din Corbu.
- Plaja din Corbu nu este una sălbatică, ci mai degrabă antropizată. Pentru că această plajă este afectată în fiecare an de turismul necontrolat și efectele maselor mari de oameni ce vin la Corbu, autoritățile locale au elaborat acum câțiva ani un PUZ, care reglementează modul și zonele în care se poate construi.
- Comuna Corbu se află la marginea Rezervației Biosferei Delta Dunării. Aceasta impune respectarea regulamentului rezervației, dar în același timp comuna se situează în zona economică de dezvoltare durabilă. În această zonă de dezvoltare este permisă construcția și dezvoltarea economică, cu respectarea întregului pachet de reglementări și restricții elaborate de ARBDD.
- Construcția la care se face referire în presă NU se află pe plajă, lucru confirmat de toate instituțiile și autoritățile
”Până la urmă noi suntem oameni ai locului care iubim zona. Noi suntem primii care suntem interesați să păstrăm plajele din Corbu curate și igienizate. Noi rămânem aici după ce pleacă turiștii și vrem să o păstrăm, dar în același timp vrem să putem controla haosul care este acum. Acest lucru se poate face respectând legile și numai dezvoltând această zonă, așa cum se întâmplă peste tot în lume.”, a declarat primarul comunei Corbu, Vasile Lumînare”.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Cartier rezidenţial în comuna Corbu. Agenţia de mediu organizează, în martie, dezbatere publică
Masă rotundă la Primăria Corbu. Ce spun autoritățile locale despre investiția din zona plajei
USR reușește să blocheze construcțiile din beton de pe plaja sălbatică Corbu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii