Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:15 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gigi Chiru „Asa se poate anula o autorizatie de constructie"

ro

15 Mar, 2010 04:17 15996 Marime text
chiru_-_gigi_chiru07_copy.jpgOrice persoană care costată că autorizaţia de construcţie pe care o are nu respectă prescripţiile de urbanism ori dacă documentaţiile de urbanism nu au fost elaborate cu respectarea prevederilor legale, se poate adresa instanţei de contencios administrativ în vederea anulării actului, pentru recunoaşterea dreptului pretins ori a interesului legitim (privat sau public), urmând ca paguba ce i-a fost cauzată să fie reparată.

La momentul în care o persoană intenţionează să construiască, trebuie să se supună rigorilor legii, să aibă autorizarea administraţiei publice locale şi să permită realizarea acesteia prin specialişti în domeniul construcţiilor. Potrivit celor declarate de directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Construcţii Sud-Est Constanţa, Gigi Chiru, în situaţia în care autorizaţia de construcţie nu respectă prescripţiile de urbanism ori când documentaţiile de urbanism nu au fost elaborate cu respectarea prevederilor legale, singura cale de intrare în legalitate este cea juridică. Fiind acte administrative, documentaţiile de urbanism şi autorizaţia de construire pot face obiectul instanţei de contencios administrativ. Aşadar, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept ori într-un interes legitim, de o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal al unei cereri, se poate adresa instanţei competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. De asemenea, aceleiaşi instanţe se poate adresa şi o persoană vătămată într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept.

În calitate de acte administrative individuale, certificatul de urbanism şi autorizaţiile de construcţie pot fi atacate în justiţie în vederea anulării ori obligării autorităţilor pentru a le emite.

Cât priveşte valabilitatea autorizaţiei de construire, aceasta depinde de respectarea documentaţiilor de urbanism aprobate şi avizate conform legii, de obţinerea avizelor şi acordurilor stabilite de lege, de calitatea de proprietar, de respectarea servituţilor legale. Şi în aceste cazuri, orice persoană care se simte vătămată, poate solicita instanţei anularea autorizaţiei dacă poate demonstra nerespectarea condiţiilor de valabilitate. Se mai pot suspenda şi în cazul actelor administrative de urbanism, în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube, în condiţiile legii contenciosului administrativ.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • lungu lidia 17 Jun, 2010 11:36 Sunt beneficiara unei autorizații de construire a unei locuințe în regim P 2E emisă de Primăria Timișoara.Menționez că am obținut și o autorizație de desființare a vechiului imobil. Astfel împreună cu constructorul am demarat lucrările.După 4 luni am fost chemată în instanță de către Primărie pt anularea autorizației dar și pentru suspendarea lucrărilor pe motiv că ulterior acordării acesteia s-au constatat neconcordanțe între situația de pe teren și documentația tehnică.Defapt propietarii de la imobilul vecin fac o sesizare(care nu se află la dosarul instanței)cum că dacă eu aș construi lear fi afectate instalația de gaz și antenele parabolice,toate aflate pe terenul meu și pentru care ei nu au autorizații încălcând grav legile în vigoare.poate ea primărie să aibe calitate procesuală?sau trebuia să fiu dată în judecată de vecini?de ce inspectoratul in construcții na facut verificarile necesare inainte sami dea autorizația și de ce nau ținut cont de numeroasele sesizări facute de mine anterior.... vă rog să mă ajutați cu un raspuns legal sau cu o speță asemănătoare in care instanța să fi dat câștig de cauză