Încă un Plan Urbanistic Zonal controversat, dezbătut la Primăria Constanţa. Oamenii, disperaţi că vor fi sufocaţi de construcţii din ce în ce mai înalte (galerie foto)
Încă un Plan Urbanistic Zonal controversat, dezbătut la Primăria Constanţa. Oamenii, disperaţi că vor fiPrimăria Constanţa a fost, ieri, gazda dezbaterii publice a Planului Urbanistic Zonal iniţiat de Gafar Seren Silber. Aşa cum ZIUA de Constanţa nota cu câteva săptămâni în urmă, terenurile din zona Complexului Sportiv „Badea Cârţan“ au devenit foarte atractive în ultima vreme. Atât de atractive încât, din cauza investiţiilor, zona s-a aglomerat foarte mult, spre nemulţumirea locatarilor din zonă, care spun că a găsi un loc de parcare este deja un lux.
Mai multe proiecte rezidenţiale au luat startul în ultimii ani. Gafar Seren Silber este iniţiatorul unui nou plan urbanistic zonal (PUZ), delimitat de strada Ştefăniţă Vodă, aleea Afinei şi alee de acces. Scopul PUZ-ului îl constituie „regenerarea ţesutului urban construit“. Mai exact, acest investitor a dorit să modifice prin PUZ-ul său un Plan Urbanistic Zonal discutat anul trecut. Aşa cum este trendul, acesta nu propune mai multe locuri de parcare sau spaţii verzi, ci vrea să câştige, lansându-se în afaceri imobiliare, dorindu-şi să ridice un bloc.
PUZ-ul său se suprapune, cum am spus, peste un alt Plan Urbanistic Zonal, iniţiat în zonă de Nicuşor Ene şi Costea Mihale. Pe 29 august 2014, la sediul Primăriei Constanţa a avut loc dezbaterea publică privind adoptarea Planului Urbanistic Zonal pentru o serie de terenuri din cartierul Badea Cârţan, cuprinse între clinica privată Euromaterna şi terenul de rugby „Cleopatra“. În schiţa planului întocmit de elaborator în cazul PUZ-ului demarat de Ene şi Costea, în imediata vecinătate a blocurilor BC 10 şi BC 11 erau propuse trei imobile - două de câte şase nivele şi unul de 11 etaje -, dar şi mai multe locuri de parcare.
Citeşte şi
Primul, partener de afaceri cu fraţii Mazăre
Costea şi Ene au refuzat schimbul de terenuri cu Primăria Constanţa (document)
Prin PUZ-ul demarat acum de Gafar Seren, se propune ca una dintre aceste construcţii, care, potrivit PUZ-ului întocmit de Costea şi Ene, avea 11 etaje, să aibă un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) crescut. De altfel, în PUZ-ul lui Mihale şi Nicuşor Ene, la intersecţia aleilor Afinei şi Murei era trecută o suprafaţă de teren cu funcţiunea P+2, însoţită de menţiunea că va fi studiată, ulterior, printr-un Plan Urbanistic de Detaliu. De exact această zonă este interesat Gafar Seren. Acesta propune extinderea CUT cu 20%.
Vecinii, reuniţi, ieri, în număr mare în Sala „Remus Opreanu”, s-au opus modificării PUZ-ului, acesta prevăzând, evident, o aglomerare urbană şi mai mare. Or, spun ei, zona este deja supraaglomerată, locurile de parcare sunt un lux, iar de spaţii verzi nu mai poate fi vorba. Mai mult, oamenii susţin că unul dintre loturile cuprinse în PUZ apare în unele documente ca având P+2, iar în altele, P+4. Urbanistul a răspuns însă că la mijloc se află o eroare de tipar, fiind vorba, de fapt, de o construcţie de patru etaje.
O altă modificare propusă pentru a creşte CUT cu 20% este zona în care funcţionează Euromaterna, atât clinica medicală veche, cât şi construcţia nouă, care, în PUZ-ul lui Mihale, apărea cu o propunere de patru etaje. Gafar Seren propune creşterea până la cinci etaje.
Potrivit unei solicitări depuse la APM de Gafar Seren, acesta este interesat de terenul situat pe aleea Murelor, lot 1, studiat prin Planul Urbanistic Zonal.
Citeşte şi
Gafar Seren Silber
În urmă cu un an, ZIUA de Constanţa nota că bunurile debitorului Trident Forwarding Agency SRL erau scoase la mezat de Fisc. Printre acestea, se afla un teren de 1.000 mp, situat în Constanţa, aleea Murelor, lot 1 A. Preţul terenului ajungea atunci la 531.262,5 lei, exclusiv TVA.
Citeşte şi
Bunurile debitorului Trident Forwarding Agency SRL, scoase la mezat de Fisc
Partener de afaceri cu fraţii Mazăre
Costea Mihale este unul dintre fondatorii Nitalexil SRL, aşa cum arată Monitorul Oficial nr. 677, partea a IV-a din 2001. Firma Nitalexil deţine mai multe terenuri şi spaţii comerciale în staţiunea Mamaia. Fondată în anul 2001 de Costea Mihale, alături de un cetăţean grec, Theodoros Skandalidis, Nitalexil este o firmă care încă prosperă în municipiul Constanţa, deşi, într-un timp, fondatorii săi au părăsit afacerea, cesionându-şi părţile sociale către Marin Radu.
Theodoros Skandalidis şi Costea Mihale s-au asociat, pe 15 mai 2001, cu Mihai Măzăre şi Alexandru Mazăre, fraţii fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, în firma Bluemar Internaţional SRL, aşa cum arată datele din Monitorul Oficial nr. 1097/2001, Mihale devenind ulterior şi administrator în această firmă. Societatea este însă radiată în prezent de la Registrul Comerţului.
Şi mai interesant, chiar în şedinţa de miercuri, municipalitatea a votat un proiect de hotărâre privind radierea unor terenuri din domeniul privat al Primăriei Constanţa. Unul dintre aceste terenuri este tocmai cel deţinut de Costea Mihale şi Ene Nicuşor. Aceştia au dobândit terenul de pe urma unui contract de cesiune de drepturi (succesorale).
În anul 2001, Aurelia Alexandru (care, ulterior a decedat) cerea Primăriei Constanţa restituirea în natură a unui imobil construcţie şi teren situat pe bulevardul Al. Lăpuşneanu nr. 37. Primăria i-a dat acesteia terenuri în compensare, unul de 408 metri pătraţi, pe Badea Cârţan, zona BC 11-BC, pe care Ene Nicuşor şi Costea Mihale vor să îl valorifice prin PUZ-ul pe care l-au iniţiat, şi altul de 472,8 metri, pe strada Prelungirea Bucovinei, lot 5. Aşa cum spunem, în anul 2008, mandatarul Aureliei Alexandru cesionează către Costea Mihale cota indiviză de ½ din drepturile ce decurg din notificarea 307/2001, în baza Legii nr. 10/2001. În decembrie 2008, s-a făcut predarea-primirea terenului între municipalitate şi Costea Mihale şi Nicuşor Ene.
Gafar Seren şi Conpress SIX
Numele lui Gafar Seren apare, de asemenea, în apropierea celui al fostului primar, Radu Mazăre. „Pe 29 martie 2006, conducerea AVAS-ului anunţa cu surle şi trâmbiţe recuperarea în totalitate a creanţei de 1.182.913,10 dolari, banii fiind obţinuţi prin vânzarea unui «teren viran de 1.000 mp, situat în Constanţa, aflat în proprietatea garanţilor ipotecari Eugen Radu Preda şi Radu Mazăre, vândut cu preţul de 60.000 de dolari, a unui alt teren intravilan de 5.500 mp, situat în Năvodari, aflat în proprietatea garantului ipotecar Conpress SIX, actuala SC Conpress Group SRL, adjudecat cu preţul de 1.079.000 de dolari plus TVA, şi a celor 44 de chioşcuri de difuzare a presei aflate în proprietatea Conpress Holding, vândute cu 44.400 de dolari plus TVA».
În mod cu totul interesant, licitaţia organizată de AVAS pentru vânzarea acestor active a fost câştigată de trei participanţi, persoane fizice şi juridice suspect de apropiate grupului economic păstorit de primarul Radu Mazăre, fiind vorba de: Gafar Seren, Rezident Com SRL şi persoana fizică Vijloi Paul Marius“, nota Constanţa.ro, în urmă cu câteva luni.
Citeşte şi
Constanta.ro: Cum au intrat Mazăre şi ai lui în afaceri cu un credit de la Bancorex pe care l-au plătit după 11 ani (documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp