Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:06 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO-TEXT DP World anunță una dintre cele mai esențiale investiții în Portul Constanța (GALERIE FOTO +VIDEO)

ro

16 Nov, 2022 10:16 2962 Marime text
Cosmin Carstea, CEO DP World
Portul Constanța este unul dintre cele mai importante porturi europene, poziția sa strategică fiind una de maximă importanță pentru conexiunea Europei de restul lumii.

Marea Neagră a rămas ultima mare din Europa în care transportul de tip RORO nu s-a dezvoltat încă. Pentru a veni în sprijin, DP World va dezvolta un terminal RORO, în Portul Constanța. 

Odată cu dezvoltarea acestui terminal există premisele ca el să evolueze într-un hub al transportului RORO în Marea Neagră prin dezvoltarea unor rute către Turcia, în primă fază și Georgia într-o a 2-a fază.
 
Astăzi, 16 noiembrie 2022, DP World anunță acest nou început în dezvoltarea portului, prin investiția realizată.
 
În acest moment, DP World este liderul terminalelor de containere din Marea Neagră, fiind responsabil pentru transferul unor volume importante de containere care circulă în Europa Centrală și de Est.
 
Totodată, este important să punem accent pe dezvoltarea rutei de transport Trans-Caspică care leagă China și Asia Centrală de Europa folosind Marea Neagră.

În ultimii 18 ani, DP World a investit în Portul Constanța peste 120 milioane de dolari, împărțite egal în construcții și echipamente. Investițiile au vizat creșterea capacității terminalului și a calității serviciilor pe care acesta le oferă.


Odată cu prelungirea contractului de închiriere pe o perioadă lungă, am putut atrage resursele financiare necesare pentru o serie de investiții consistente, inclusiv granturi europene. Terminalul RORO și terminalul de project cargo care se dezvoltă în paralel sunt primele dintre aceste investiții. Valoarea acestei investiții este de aproximativ 75 milioane de dolari. Lucrările de construcții au început în luna mai a acestui an și se vor finaliza anul viitor.


Terminalul RORO și terminalul de project cargo vin în completarea operațiunilor pe care DP World le desfășoară în cel mai mare terminal de containere din Marea Neagră. Operațiunile RORO completează sfera operațiunilor intermodale în care DP World este deja recunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanți jucători globali.

Cifre despre terminale:

- suprafață - 7 ha. RORO și 4,4 ha terminal project cargo
- dană dedicată RORO de 400 ml cu adâncime de -16m

- dană dedicată terminal project cargo de 400 ml cu adâncime de -16m
- clădire de birouri cu spații dedicate autorităților de control

 Potențialul operațional

Capacitate:
- Capacitate terminal: 400 de sloturi de parcare camioane (200 intrare si 200 iesire)
- Volume anuale: 45,000 unitati in prima faza – pana la 80,000 de unitati pe an in faza 2

Infrastructura și echipamentele pe care DP World le gestionează deja în Portul Constanța îi va permite să expedieze camioanele și semiremorcile într-un timp foarte scurt de la descărcarea lor, către diferite destinații din Europa fie pe cale rutieră fie pe cale feroviară, după încărcarea lor pe vagoane de tren.

De asemenea, magazia de grupaj deja existentă în terminalul de containere va fi folosită pentru realizarea operațiunilor de manipulare a mărfurilor în/din unitățile de transport care vor folosi terminalul RORO.

În prezent, terminalul DP World din Constanța este recunoscut ca fiind un model pentru regiunea Mării Negre în privința eficienței și siguranței operațiunilor portuare. În primele 6 luni s-a clasat pe locul 1 în ceea ce privește volumul de trafic realizat dintre toate terminalele maritime din Marea Neagră.


Cosmin Cârstea este un director de 46 de ani care investește cu suflet și cap în DP Wolrd pentru a readuce Portul Constanța la gloria care o merită.
 

Bine ați venit in terminalul DP World! Avem un proiect de dezvoltare majoră în terminalul nostru. Vorbim de o extindere cu 16 hectare. Vom introduce servicii noi. O parte din hectare vor fi destinate unui terminal RORO, aceste fluxuri de mărfuri se vor opri nu doar în România, ajungând până în Austria, Germania etc. Pentru prima dată în istoria nostra modernă de operare, acest port este situat pe două fluxuri majore ale comerțului. Avem fluxuri care vin pe două coridoare: pe Asia (flux tradițional), din far east, dar mai nou, mai vin tot din China și vorbim de Drunul Mătăsii, pe coridorul de mijloc”, a spus Cosmin Cârstea, CEO DP World.

 

“Turcia furnizează foarte mult către Europa și ne dăm seama că acel coridor tradițional că acel drum se face rutier. Alternativa oferită de noi, navele vor face în opt ore, la noi interminal operațiunea va dura câteva ore. Autoritățile vor avea timp să analize dinainte. Odată ce mărfurile vor fi descărcate în terminal, ele vor fi scanate cu scanner ultramodern, care va fi gata odată cu punerea în funcțiune a terminalului RORO, tipul scannerului fiind drive thru. Informația va ajunge în câteva minute la autorități, pentru a lua decizia. Vom fi un port mai eficient, un terminal mai eficient. Toate autoritățile vor avea documentele. Informația care este furnizată de scanner ajungând la autorități, aceștia pot lua decizia eliberării mărfii.”

“RORO înseamnă roll on - roll off - camioanele se încarca pe vaport pe roți, iar acest lucru îl face mai ieftin pentru operator. Propunem noi ca semiremorcile să fie încărcate pe tren, și putem beneficia transportând mărfurile de aici din port până în centrul Europei, pe un feroviar electrificat”

“Ce s-a întâmplat până acum? Am avut câteva vapoare venite din Turcia cu mărfuri RORO. Au fost mărfuri care au ieșit din port în două zile. Este mult prea mult! Aceste două zile pe care le-am identificat în testele făcute au fost luate ca un exemplu pe care le-am pus pe masă la în grup de lucru. Dacă dezvoltăm un terminal RORO dedicat, mărfurile să iasă între 3 și 6 ore pentru a fi competitivi. Autoritățile au fost deschise și am creionat împreună designul. Totul a fost discutat cu toate autoritățile cu drept de control și responsabilități. Avem un design aprobat, terminalul este în construcție”

Zona unde se construiește noul terminal

“Scannerul va avea o capacitate de 70 unități pe ora, lucru care va fi bine primit. Proiectul a început în luna mai, iar rata de progres este de 30%, ni-l dorim finalizat în decembrie 2023. Nu avem surprize până în momentul de față. Sperăm că vom avea o iarna blândă și să începem din aprilie să preluam bucăți din terminal. Avem discuții cu antreprenorul general să preluăm lucrarea pe fază. Pe cele 16 hectare, 7 vor fi pe RORO, restul fiind folosite pe alte fluxuri”

Investiția va trece de 70 de milioane de euro, bani care vin din surse proprii. Am prins și atragere de fonduri europene și asta ne ajută. 45 de milioane sunt fonduri europene. La final vom vedea cât am cheltuit. E bine că se întâmplă lucrurile astea in Portul Constanța.

La momentul de față, suntem o echipă de 500 de oameni. Vom mai face angajări, pentru terminalul RORO vorbim de 30 de locuri de muncă, dar vor mai fi și alte angajări. Credem că vom ajunge și la 50.


Avem proiecte multe și investim acum, că în momentul în care fluxurile de mărfuri vor crește, noi vom fi pregătiți. Mai pregătiți decât am fost anul acesta când au venit fluxurile din Ucraina. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii