Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:53 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muftiatul Cultului Musulman a obținut documentul de la Primăria Constanța pentru restaurarea și punerea în valoare a Moscheii Regele Carol I

ro

05 Mar, 2024 14:32 1406 Marime text
Muftiatul Cultului Musulman a obținut, de la Primăria Constanța, un certificat de urbanism important pentru comunitatea musulmană dobrogeană.
 
Prin CU 597 din data de 5 martie 2024, se dorește consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Moscheii Regele Carol I, cea situată pe strada Crângului nr. 1, din Piața Ovidiu. Documentația are o valabilitate de 12 luni.
 
Aducem aminte că, prin CU 1.117 din data de 6 aprilie 2021, Muftiatul Cultului Musulman a primit undă verde de la primărie pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Moscheii Carol I. imobilul se află pe strada Crângului, din zona Peninsulară.
 
Amintim că Primăria Constanţa a emis, pe data de 14 noiembrie 2017, Autorizaţia de construire nr. 1652 pentru „Reabilitare în regim de urgenţă parte de şarpantă avariată Moscheea «Carol I»“.

Reamintim că Primăria Municipiului Constanţa a emis, în noiembrie 2016, certificatele de urbanism nr. 3.876 şi nr. 3.877 pentru Muftiatul Cultului Musulman din România. Acestea sunt necesare în vederea realizării a două proiecte pe care Muftiatul le are în vedere pentru moscheea de pe strada Crângului nr. 1 din Constanţa: „Reabilitarea părţii de şarpantă avariată Moschee S+P“ şi „Reparaţii poarta de intrare în incintă Moschee S+P“.
 

Moscheea „Carol I”, construită în 1910



Moscheea „Carol I” a fost construită începând cu anul 1910 de Gogu Constantinescu, arhitectul fiind Victor Ştefănescu. Stilul îmbină elemente bizantine cu elemente pur româneşti, lăcaşul fiind construit de statul român în semn de recunoştinţă pentru susţinerea revenirii Dobrogei la ţara-mamă, România. Minaretul are înălţimea de 47 m, iar balconul este lung de 14 m.

Altarul (mihrabul) respectă arhitectura lăcaşurilor de cult musulmane, fiind păstrat, după tradiţie, cel al primului lăcaş, Geamia „Mahmudia“, ridicată, în 1822, pe acelaşi loc. Minaretul, construit în stil maur, are înălţimea de 47 de metri, iar scara interioară numără 140 de trepte până la locaşul muezinului, de unde, în trecut, se anunţa ora de rugăciune. Sala centrală a moscheii este o încăpere pătrată, cu latura de 14 metri.
 

Moscheea Carol, simbol al toleranţei şi bunei înţelegeri în Dobrogea




Monument arhitectural unic în România, Moscheea Regală Carol I a fost inaugurată la data de 31 mai 1913 în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta. Familia regală a dăruit la acea vreme acest edificiu musulmanilor de la malul Mării Negre pentru a le răsplăti loialitatea faţă de statul român, aspect punctat şi de muftiul Muurat Iusuf în discursul său cu prilejiul împlinirii de 100 de ani de la primul serviciu religios la Moscheea Regală Carol I: „Acest edificiu care face parte din patrimoniul naţional este unul dintre simbolurile existenţei noastre, el reflectând, în acelaşi timp, atenţia pe care statul român, prin Regele Carol I, a acordat-o musulmanilor”.

Şeful Cultului Musulman din România a vorbit şi despre viitorul relaţiilor inter-religioase, manifestând deschiderea pe care instituţia pe care o conduce o are în acest sens. „Preocuparea instituţiei noastre este de a dezvolta relaţiile cu celelate culte cât şi cu reprezentanţii comunităţii musulmane din străinătate, fapt ce va contribui la o înţelegere mai bună a problemelor cu care se confruntăm fiecare dintre noi, un schimb de experienţă în ceea ce priveşte valorile culturale”, a spus Muftiul Muurat Iusuf.


Citește și
 
Imobiliare Constanța Blocul grecilor din Piața Ovidiu va fi modificat. Ce voiau să facă cu mansarda?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii