Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:56 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pentru prima data, Romania va trece printr-o criza reala

ro

21 Feb, 2009 12:41 2037 Marime text
"Incepand din aceasta toamna, vom asista la cea mai interesanta depresie, formata din mai multe crize", a declarat Varujan Pambuccian, intr-un interviu acordat pentru http://bloombiz.ro. Acesta mai spune ca in urmatorii doi-trei ani vom vedea o scadere continua a preturilor la case si terenuri si un mod spectaculos de a scapa de stocuri, pana cand productia se va repune la nivelul natural al consumului in zona produselor auto si a industriei obiectelor de lux.

 

Ati declarat recent ca Romania va fi cumparat de straini, ca sunt fonduri speculative care asteapta ca activele sa ajunga la cele mai mici niveluri, ca apoi sa le cumpere.

Nu am zis ca Romania va fi cumparata de straini, ci de cine are bani. In situatii de depresie economica majora, cum este cea in care vom intra, in curand, si noi, cine are bani poate sa cumpere orice la un pret foarte mic.

O sa asistam la lucruri interesante, la o perioada de deflatie, la o scadere a preturilor, toate astea, din lipsa de bani.

Primele lucruri care vor putea fi cumparate la un pret foarte mic vor fi exact cele pe care, in mod normal, marea masa de consumatori nu si le putea permite fara credite date aberant: case, terenuri, apartamente, zona masinilor scumpe si a obiectelor de lux.

Acestea sunt zonele in care banii au fost alimentati, intr-un mod nesanatos. Mai exista o zona, mai putin vizibila, dar in care s-au intamplat situatii asemanatoare. Este vorba de zona bursiera, unde nici nu stiu daca e bine sau rau ca efectele vor fi puternice.

Cert este ca, in urmatorii doi-trei ani, vom asista la o scadere continua a preturilor la case si terenuri, in mod special, si la un mod spectaculos de a scapa de stocuri, pana cand productia se va repune la nivelul natural al consumului in zona produselor auto si a industriei obiectelor de lux.

Pentru prima data, Romania va trece printr-o criza reala, nu una citita in ziare.

Cat estimati ca va dura criza?

Estimez ca va dura 5 ani. Este suficient timp pentru caderi spectaculoase, in conditiile acestea. Probabil ca, incepand din toamna aceasta, vom asista la cea mai interesanta depresie, o depresie formata din multe crize.
Noi vedem acum numai prima criza, foarte vizibila si despre care stim cum a functionat. Avem si un avantaj. In SUA si in tarile occidentale, se intampla intotdeauna cu un numar de luni mai devreme.

E ca o unda care se propaga, ca orice fenomen economic. Fiind intr-o zona marginala a economiei planetei, noi vom fi afectati, din pacate, la fel de rau, dar cu o intarziere a fiecarei faze. Daca vom avea suficienta intelepciune, vom sti cum sa reactionam.

Prima criza din lantul despre care vorbesc se manifesta in special la nivelul intreprinderii.

Bancile au reusit in ultimii 10 ani un fenomen spectaculos, si anume sa vanda banii cu mult sub valoarea lor si acum nu mai au suficienti bani pentru zona de care se ocupau in mod traditional: zona de business.
Acum, pentru ca in zona de mass market s-au facut greseli foarte mari, incepe sa fie afectata zona de business, in special pentru ca e cea mai legata de viata de zi cu zi.

Cu alte cuvinte, daca o intreprindere absolut sanatoasa are un contract bun, de la un client foarte serios, care ii da banii peste 5 luni, in mod normal, ea se imprumuta de la banca, pentru a-si putea plati salariile,  furnizorii, toate platile curente, pana cand ia banii din contractul respectiv.

In momentul de fata, banca la care apela compania nu are suficienti bani si are doua solutii: ori ii ofera altora, ori ti-i ofera tie, dar cu o dobanda mult mare decat cea normala.

De ce? Pentru ca cererea de bani este mult mai mare decat oferta. In conditiile astea, multe companii vor avea dificultati foarte mari in ceea ce priveste cheltuielile de productie.

Cat de expuse sunt IMM-urile autohtone in perioada urmatoare? Vor fi multe falimente?

In momentul de fata, o intreprindere isi plateste darile catre stat, cand emite factura. Intre momentul emiterii facturii si momentul incasarii banilor, trece un timp.

Intreprinderea face plati catre stat din ce nu are inca. Eu cred ca daca i se va cere intreprinderii sa-si plateasca impozitele in momentul incasarii banilor, nu in momentul facturarii, s-ar face o diferenta foarte mare intre cate intreprinderi vor avea probleme grave si ar putea ajunge in faliment si cate intreprinderi vor trece mai usor prin perioada aceasta.

De regulile acestea e responsabil statul, nu mai este responsabila intreprinderea.

Ce parere aveti despre capitalizarea CEC Bank? Bogdan Baltazar a declarat ca este inutila, in conditiile in care 90% dintre creditele pentru IMM-uri sunt acordate de catre bancile din Romania cu capital strain.

Domnul Baltazar este consultant, dar nu este consultant independent. Este evident ca dansul are un punct de vedere de genul acesta, pentru ca este un punct de vedere probabil legat de cel al bancii in care, in mod traditional, isi desfasoara activitatea.

Pe de alta parte, domnul Baltazar este unul dintre cei mai inteligenti oameni pe care ii cunosc.

Un sambure de adevar exista aici si nu este legat de ai carei banci sunt clientii si de teama ca s-ar putea ca acei clienti sa plece de la banca noastra la CEC, ci exact de lipsa procedurilor: cui, cum, pentru ce se pot acorda credite din sumele acestea?

De altfel, dupa cum am vazut, foarte multe dintre injectiile financiare, in lume, s-au facut fara proceduri si criterii.
Ma tem sa nu fie si acesta un semn de panica bine temperata: "Hai sa ne grabim sa facem repede o injective financiara, sa vedem dupa aia ce se intampla!"

Vor exista companii care vor profita de pe urma crizei?

Orice companie inteligenta poate face bani din criza aceasta.
Va dau un exemplu din domeniul pe care il cunosc cel mai bine, cel al IT-ului si comunicatiilor. In vremuri de criza, orice companie isi doreste sa-si reduca, in primul rand, cheltuielile operationale.

Exista, in momentul de fata, software si noi arhitecturi care permit economisirea importanta de energie pentru organizatiile mari, economisire majora de cheltuieli de personal.
Stiu ca suna prost, dar e mai bine sa ramana 30% din personal in firma, decat sa ramana 100% pe strada. Cred ca cei care se vor orienta spre directia asta, vor face bani.

La fel se va intampla si cu cei care se vor indrepta spre construirea de magazine virtuale. Nu mai platesti chirii mari de spatiu, nu mai platesti personal, ai o problema de distributie dar asta o poti externaliza.
Eu nu vad criza ca pe o nenorocire, o vad ca pe o oportunitate a economiei sa revina la naturalitatea ei. De ani de zile, sistemul economic este viciat de foarte multe lucruri care nu au nicio legatura cu economia. De exemplu, o companie care este a nimanui, din cele constituite pe subscriptie publica, are in frunte un board cu mandat pe 4 ani, ca politicienii.

In mod automat, omul de acolo gandeste in tintele pe care le gandeste si un politician. "In patru ani, trebuie sa arat ca am facut ceva, ca apoi sa ma pot duce la urmatoarea companie, sau sa raman tot la asta si sa merg cu fruntea sus, sa arat ca sunt un tip tare." Ori, asta a facut ca, in majoritatea companiilor mari, obiectivele sa fie pe termen scurt. Nu stiu daca asta tine de naturalitatea unui sistem economic.

Un alt exemplu, modul asta de a supraincarca zona functionareasca a companiilor se va limpezi foarte mult. Datorita numarului foarte mare, foarte mult din timpul fiecarui functionar este investit in a scrie rapoarte, a raspunde la mailuri. Felul asta ciudat de a face economie - departe de modul in care gandea un om absolut sanatos, Adam Smith - cred ca o sa dispara sau o sa se modifice in bine.

Care sunt atributele unei economii naturale?

In primul rand sa produci un lucru sau serviciu care este necesar.


In al doilea rand, sa-l produci cu costuri foarte mici, dar niciodata, oricat ai externaliza produsul respectiv, sa nu lasi din mana un lucru foarte important: proprietatea intelectuala. Daca o pierzi, esti pierdut si tu.

Pe urma, sa stii sa-ti monitorizezi corect competitia, sa o respecti si sa stii sa gandesti intotdeauna cu capul clientului tau.
In plus, trebuie sa produci ce stii tu mai bine, sa nu crezi ca poti sa le faci pe toate - cel mai important lucru invatat de la Adam Smith.

Ce pot face IMM-urile, pentru a supravietui, cu sau fara ajutorul statului?

As da cateva sfaturi care sunt complet  impotriva cartilor, dar eu cred in ele.

In primul rand, as proviziona operationalul pe minimum 3 luni. As pune acei bani deoparte, nu m-as gandi deloc la profit in perioada asta, mai ales daca as fi o intreprindere al carei asset fundamental sunt lucratorii. Daca iti pierzi lucratorii astia, practic nu mai existi.

In al doilea rand, as fi cu ochii larg deschisi spre orice fel de tehnologie care poate sa imi reduca mie costurile, daca as mai avea ceva bani sa mai investesc acum. Sau sa propun celorlalti orice fel de tehnologie care poate sa reduca costurile.

As fi cu ochii larg deschisi catre personalul de valoare disponibilizat de competitie. Pe aceia i-as putea lua sa lucreze pentru mine pe mult mai putini bani decat ma asteptam sa-i pot lua vreodata.
Mi-as crea parteneri pe termen lung , foarte solizi - mamuti, de care m-as lega pe termen lung si as lucra exemplar pentru ei, la costuri mici. Spun asta pentru intreprinderile romanesti care lucreaza destul de mult cu mamuti. Cu toate astea, as fi foarte selectiv in alegerea acestor mamuti, pentru ca s-ar putea sa vedem mamuti cazand. Nu m-as lega de unul singur, m-as lega de 3, 4 ,5.

Va muri printul din cauza online-ului in actuala criza financiara?

Printul va muri oricum in forma in care este acum.
Mass media, cea pe hartie, se duce in zona virtuala, pe Internet, dar in curand, pe readere. Ceea ce e foarte bine. Ganditi-va ce inseamna pentru o publicatie sa nu mai aiba atatea cheltuieli, sa nu mai aiba un sistem de distributie pe cap.

Reduce foarte mult din costuri si bunul acesta, dintr-o data, costa mult mai putin. Din punctul asta de vedere, nu cred ca este un lucru rau. Nu pune in pericol jurnalistii.
Al doilea lucru se va intampla in media audiovizuala, unde lucrurile vor migra foarte serios spre Internet. Faptul ca trecem de la analog la vizual este un pas foarte mare.

Interviu de Oana Cazan.

Sursa: http://bloombiz.ro 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii