Pentru un teren vândut de fiu pe vremea când conducea RAEDPP Constantin Babuş a ajuns la mâna Primăriei Constanţa (documente)
Pentru un teren vândut de fiu pe vremea când conducea RAEDPP: Constantin Babuş a ajuns la mâna Primăriei Constanţa
28 Jun, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
8560
Marime text
Constantin Babuş, fost director al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat, „a revenit“ la Primăria Constanţa. Nu pentru a-şi relua postul, ci pentru că avea treabă la Direcţia de Urbanism. Ieri, seniorul Babuş a obţinut un certificat de urbanism pentru alipire. Terenurile vizate sunt situate în Constanţa, pe strada Vasile Pârvan numărul 24. Actul este valabil 24 de luni. Despre terenul lui Babuş vizat de alipire putem spune că are, la rândul său, o poveste interesantă. Facem precizarea că, în urmă cu cinci ani, întrebat despre acest teren, Constantin Babuş afirma, pentru ZIUA de Constanţa, că nu a cumpărat doar terenul, ci şi construcţia existentă.
La 11 martie 2008, prin contractul nr. 735, terenul de pe strada Vasile Pârvan 27 ajunge la Silvia şi Constantin Babuş. Pe atunci, Radu Babuş, juniorul familiei, era director al Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat, în timp ce tatăl era mare director al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Constanţa. Ambii erau membri marcanţi ai PSD Constanţa, condus pe atunci de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.
La un moment dat, RAEDPP-ul condus de juniorul Babuş a vândut un teren, care - istoria a dovedit - a avut un parcurs al proprietarilor foarte interesant.
În 2004, prin contractul de vânzare-cumpărare 3428 din 22 decembrie, Municipiul Constanţa, prin Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat, reprezentată prin Radu Babuş, director, şi Lăcrămioara Carmen Bobe, îi vinde lui Marian Dinu, căsătorit cu Luminiţa, un teren de 178 mp, pe strada Vasile Pârvan nr. 27, teren pe care exista o clădire cu suprafaţă construită de 96,87 mp (patru camere). Preţul de atribuire în cadrul licitaţiei deschise a fost de 20.100 de euro.
Aproape patru ani mai târziu, pe 11 martie 2008, prin contractul nr. 735, terenul de pe strada Vasile Pârvan 27 ajunge, surprinzător, la părinţii şefului RAEDPP: Silvia şi Constantin Babuş. La acea dată, Luminiţa şi Marian Dinu au dat familiei Babuş terenul pe care exista o construcţie cu un nivel având suprafaţa construită de 105 mp şi cea desfăşurată de 2010 mp, număr cadastral 104872 (vechi 12862), cu 90.000 de euro. Aşadar, terenul de la fiu a ajuns, după ceva timp, la tată.
Citeşte şi În numele tatălui şi al fiului... Teren pentru Babuş senior, de la RAEDPP-ul juniorului (galerie foto+documente)
Afacerile „cumpărătorului intermediar“
Marian Dinu, cel care a fost proprietarul „intermediar“ al terenului de pe strada Vasile Pârvan nr. 27, a pus bazele firmei Hacienda SRL, societate înfiinţată în 2002, cu sediul pe str. Th. Speranţia nr. 114, având ca obiect principal de activitate „hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“, în care era asociat cu Dan Ciprian Flutur, şi el membru al PSD la un moment dat. În plus, Flutur apare pe listele revoluţionarilor. În 2008, Dan Ciprian Flutur era partener, în SC Gedo Intercom SRL, cu vărul său, Alexandru Răzvan Marin. În acel an, cel din urmă se retrage din afacere, lăsându-i locul Ancăi Maria Bănăţan. Alexandru Marin a avut legături de afaceri cu Ionuţ Barbu, cel alături de care Radu Mazăre a organizat multe evenimente estivale în staţiunea Mamaia şi care controlează publicitatea outdoor în Constanţa.În 2014, Marian Dinu s-a retras din firmă, cesionându-şi părţile sociale către Meda Luminiţa Dănăilă, cu care era asociat la vremea respectivă, însă, în 2015, el figura la Registrul Comerţului ca asociat în firmă. Mai apare ca asociat şi administrator şi în Plaza Events SRL, înfiinţată în 2012 şi cu care RAEDPP-ul a derulat afaceri. Anul trecut, RAEDPP Constanţa obţinea autorizaţie de construire pentru SC Plaza Events SRL (în baza contractului de cesiune nr. 3122/06.09.2012) pentru „Continuare lucrări conform AC nr. 659/24.04.2013 «Construire imobil P+2-3E la parter, spaţiu alimentaţie publică şi la etaje 1, 2 şi parţial 3, cazare» prin schimbare amprentă la sol, trecerea de la spaţii de cazare tip cameră/garsonieră la spaţii de tip apartamente cu două - trei camere, finisaje interioare şi exterioare, cu menţinerea funcţiunii iniţiale“ pe bulevardul Mamaia nr. terasă 9.
Babuş Senior, judecat pentru fapte de corupţie
Cât despre Constantin Babuş, unul dintre seniorii PSD-ului în epoca Mazăre-Constantinescu, acesta a fost judecat pentru fapte de corupţie în dosarul cunoscut generic drept „Mita de la Primărie“, închis definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României la începutul lui 2014.În această cauză, Constantin Babuş, directorul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Constanţa, Ionel Pilat, directorul Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa, şi Marius Tărcatu, director economic la Consiliul Judeţean Constanţa (la data trimiterii în judecată), au fost judecaţi pentru fapte de corupţie.
Conform organelor de anchetă, „inculpatul Babuş Constantin, în toamna anului 2002, i-a pretins lui Burciu Dumitru suma de 20.000 de dolari, pe care a primit-o în anul 2004, prin intermediul lui Tărcatu Marius, pentru a-i facilita cumpărarea unui teren, iar inculpatul Pilat Cornel l-a constrâns pe Burciu Dumitru pentru a-i vinde un spaţiu comercial la un preţ derizoriu“. Pe data de 5 mai 2008, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Babuş la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare condiţionată. Tribunalul a dispus confiscarea sumei de 20.000 de dolari de la Constantin Babuş şi restituirea banilor către Dumitru Burcin, care nu a formulat pretenţii civile de la Pilat.
Decizia Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care a dispus scoaterea de pe rol a cauzei şi trimiterea spre soluţionare la Curtea de Apel Galaţi. Dosarul a ajuns pe rolul acestei instanţe în iulie 2013, iar la jumătatea lunii iunie 2013, magistraţii din Galaţi au menţinut pedepsele aplicate lui Babuş şi Tărcatu şi i-au majorat condamnarea lui Pilat de la doi, la trei ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Tot Curtea de Apel Galaţi a înlăturat dispoziţia privind confiscarea sumei de 20.000 de dolari şi a dispus ca Babuş să restituie banii denunţătorului Dumitru Burcin. Nemulţumiţi, Babuş, Tărcatu şi Pilat au atacat decizia Curţii de Apel Galaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, instanţă care, în completul de judecată C 4, prezidat de magistratul Ioana Ana Ilie şi format din judecătorii Ioana Bogdan şi Cristina Rotaru, a respins acţiunile formulate de cei trei directori. Cu această decizie, dosarul a fost închis definitiv, după aproape nouă ani de judecată.
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza actele de vânzare-cumpărare la care facem referire.
Citeşte şi Traseul unui proces care a durat aproape un deceniu - Cum au fost condamnaţi directorii Babuş, Pilat şi Tărcatu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii