Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de 20.000.000 lei Chimpex SA investește într-un nou punct de descărcare cereale în Portul Constanța. Răspuns pozitiv de la APM Constanța

ro

28 Jun, 2024 14:16 1431 Marime text
  • Autoritatea competentă pentru protecţia mediului Constanța anunţă că nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului pentru proiectul Chimpex SA.
  • Mai exat este vorba despre  proiectul care prevede realizarea unui flux continuu de descărcare mărfuri vrac.
  • Potrivit proiectului va fi construită o cuvă nouă de descărcare și infrastructura adiacentă de transport cereale (conveioare de transport) și reținere a prafului.
  • Valoarea estimată a lucrărilor este de cca. 20.000.000 lei fără TVA, finanțare din fonduri proprii Chimpex SA.
  • Proiectul va fi implementat în perioada 2024 – 2025.
 
Chimpex SA a solicitat de la APM Constanța acord de mediu pentru proiectul “Flux continuu de descărcare marfuri vrac, cuvă descarcare CF, benzi transportoare pe estacadă și în tunel și echipamente anexe inclusiv organizarea de șantier propus a se realiza în Incinta Port Constanța, Mol IV.
 
Autoritatea competentă pentru protecţia mediului Constanța anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul societății Chimpex SA. Astfel, nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului pentru proiectul: “Flux continuu de descărcare mărfuri vrac, cuvă descarcare CF, benzi transportoare pe estacada și în tunel și echipamente anexe inclusiv organizarea de șantier”.
 
Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului Constanța, strada Unirii nr. 23, în zilele de luni - joi, între orele 8.00-16.30, vineri, intre orele 8.00-14.00.  Comentariile observaţiile și propunerile publicului interesat se pot înainta până la data de 04.07.2024.
 
 
Proiectul va fi implementat în până în anul 2025
 
 
Proiectul va conduce la posibilitatea aprovizionării suplimentare cu cereale a terminalului existent (Danele 55 – 56) prin construirea unui nou punct de descărcare mixt: auto și CF, în perimetrul propus din Dana 61. Va fi construită o cuvă nouă de descărcare și infrastructura adiacentă de transport cereale (conveioare de transport) și reținere a prafului. Cuva descărcare auto / CF va fi realizată subteran, în aliniamentul Liniei 3D încărcare descărcare Grupa IV Chimpex, linie pe care va fi instalat și un cântar CF.
 
Proiectul nu va aduce atingere capacităților de stocare cereale autorizate pentru terminalul din Molul IV Chimpex. Amplasamentul pe care va fi realizată investiția este liber de construcții, nu sunt necesare lucrări de demolare. Valoarea estimată a lucrărilor este de cca. 20.000.000 lei fără TVA, finanțare din fonduri proprii Chimpex SA. Proiectul va fi implementat în perioada 2024 – 2025.
 
Chimpex SA  este un operator portuar care execută prestarea de servicii de manipulare, încărcare şi/sau descărcare mărfuri (cod CAEN 5224), stivuirea şi depozitarea de mărfuri (cod CAEN 5210), transporturi rutiere de mărfuri (cod CAEN 5221), alte activități anexe transporturilor (cod CAEN 5229), întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi utilajelor (cod CAEN 4520) precum și transporturi rutiere de mărfuri (cod CAEN 4941).
 
Pentru a crește flexibilitatea în operațiunile de manipulare mărfuri, Chimpex consideră necesară posibilitatea de a transfera mărfuri vrac în terminalul de cereale existent (danele 55 - 56) printr-un flux suplimentar. Astfel, printr-un nou punct de descărcare cereale din auto și CF, marfa va putea fi descărcată în Dana 61 și trasportată prin intermediul echipamentelor în terminalul de cereale existent. In prezent, Dana 61 din perimetrul Molului IV este utilizată de Chimpex pentru manevrarea mărfurilor de diverse categorii.
 
Investiția va fi implementată pe amplasamentul aflat în administrarea Chimpex SA. Amplasamentul investiției este situat în interiorul limitelor parcelare aferente imobilelor: teren identificat cu nr. cadastral / topografic  257160,  249204,  228570,  251911 – între danele 61 și 55 MOL IV. Liniile de cale ferată aferente cărților funciare cu nr. 249204 și 251911 sunt proprietatea CNCF - CFR SA. Zona dispune de rețele de utilități (alimentare cu apă, canalizare pluvială, energie electrică).
 
 
Construcții și clădiri propuse prin proiect
 
 
Din punctul de vedere al incidenței prevederilor Legii 50 privind autorizarea construirii, următoarele obiective necesită detalierea proiectării în scopul solicitării unei autorizări:
  • Cuva descărcare cereale auto/CF amplasată îngropat în aliniamentul LFI 3D;
  • Construcția supraterană de protecție a punctului de descărcare, construcție metalică  (dimensiuni aproximative: 48 x 6,6 x 12 m). Construcția va acomoda și sistemul de colectare a prafului.
 
Ambele construcții vor fi edificate în zona LFI, corespunzător cărții funciare nr. CF 251911.
 
Conveior de transport cereale montat îngropat (pe o lungime de 38 m) sub platforma  existentă și turnul suport pentru elevator cu înălțimea 21 metri vor fi edificate pe teren aferent cărții funciare nr. CF 228570.
 
Noul punct de descărcare auto și CF va funcționa similar sistemului existent de preluare cereale al terminalului CHIMPEX.
Accesul  trenului la dana în care se amenajează punctul de descărcare se va realiza utilizând liniile CF din partea de sud a terminalului de cereale. După ce o garnitură feroviară este cântărită, vagoanele sunt directionate spre rampa de descărcare. Accesul autocamioanelor se va realiza tot după cântărirea prelabilă și testarea semințelor (la cântarele existente).
 
Cuva colectoare (buncărul) are o capacitate de preluare de 500 t/h, construcția de protecție fiind  echipată cu un sistem de panouri colectoare și 2 (două) filtre pentru colectarea prafului. In interior, sub cuva buncărului a fost instalat un transportor cu lanț – CC70 cu capacitatea  500 t/h, proiectat pentru a prelua întreaga capacitate descărcată. Din cauza geometriei instalației produsul este direcționat către un transportor cu lanț CC71 (montat subteran și înclinat) care-l descarcă apoi în elevatorul cu cupe  E12. Ambele au o capacitate similară de 500 t/h. Elevatorul este susținut de o structură metalică și este echipat cu filtru local pentru colectare praf. Pe transportorul CC71 este descărcat și praful colectat de sistemul de absorbție.
 
Elevatorul (E12) este montat vertical de la cota -5,50 m până la + 16 m, transferând semințele către sistemul de transport orizontal (montat la înălțimea de 10 m) constituit din transportoarele CC72 si CC73. Aceste două transportoare realizează conexiunea cu existentul (gravitațional, prin tubulatură metalică), respectiv CC73 descarcă pe transportorul BC61 existent iar CC72 descarcă fie pe CC73 fie pe BC60 existent.
 
 
Despre Chimpex SA
 
Conform termene.ro, Chimpex SA este funcțională din anul 1992, are sediul în Incinta Portului Constanța, Dana 54, județul Constanța și obiectul de activitate este „manipulări”.
 
Acționarii sunt Ameropa DG Holding AG și Andrew Henry Zivy. Administratorii sunt Bogaert Laurent Marie Paul Philippe Thierry (cetățean elvețian) și Cristian Moldovan, din Satu Mare, România.
 
Potrivit termene.ro, Andrew Henry Zivy apare și în Ameropa Grains SA. Moldovan Cristian apare în Aism SRL, Sam Mills Europe SRL, Sam Mills International SA, Ameropa Biotech SRL, Asociat Persoana Juridica Green Energy Cauas SRL, Sam Mills Feed SRL, Man RO SRL, Promat Comimpex SRL, Agroport & Company SRL, Anca M&M SRL, Agromol SRL, Agroind Cauaceu SA și în Ameropa Grains SA.
 
Chimpex SA a raportat în anul 2022 o cifră de afaceri de 206.215.507 lei, un profit de 58.468.273 de lei și 292 de angajați.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şiprotecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

De asemenea, pentru redactarea acestui articol au fost folosite și informații de pe termene.ro.
 
Citește:


Firme Constanța:Un nou acționar a intrat în societatea Chimpex SA

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains: Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii