Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:48 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situată în apropierea Cazinoului Constanța Casa Adam Cotula, deținuită odinioară de un demnitar al Comisariatului României de la Constantinopol, se vinde

ro

11 May, 2024 16:30 1414 Marime text
  • Construită în zona istorică a Constanței, în Peninsulă, Casa Adam Cotula punctează perfect stilul și gustul arhitectural din epocă al protipendadei constănțene. Primul proprietar al imobilului, Adam Cotula, a vândut, printr-un împuternicit, casa în anul 1922, conform actului de vânzare din data de 16 iunie, obținând 700.000 de lei.
 
Situată pe strada Ion Theodorescu Valahu nr. 8, chiar în centrul istoric din Constanţa, mai exact în apropierea Cazinoului, Casa Adam Cotula, se vinde. Proprietarii cer 850.000 de euro.
 
Imobilul are 6 camere, 4 băi, fiind construit pe un teren de 324 mp. Vila a fost edificată la începutul secolului XX și are o suprafață construită de 488 mp, potrivit unui anunț publicat pe sothebysrealty.ro.
 
În mijlocul zonei istorice a Constanței, pe Peninsula, Casa Adam Cotula strălucește în peisajul arhitectural al protipendadei constănțene din acea epocă. În primele decenii ale secolului XX, într-un amestec eclectic cu influențe neoclasice, această clădire impresionantă își găsea locul. Cu fațada orientată către locul unde se înălța Cazinoul, în spatele Bulevardului Regina Elisabeta și în apropierea Catedralei Sfinții Petru și Pavel, pe vechiul traseu al străzii Vânătorilor, această reședință cu două etaje fusese inițial poziționată cu priveliște spre marea albastră, o vedere acum știrbită de alte construcții ridicate în decursul timpului.
 
Presupusul prim-proprietar al acestui imobil, Adam Cotula, delegase un mandatar pentru vânzarea casei în anul 1922, așa cum atestă documentul de vânzare datat 16 iunie, în schimbul unei sume considerabile de 700.000 de lei. Cotula, de origine macedoromână și educat la Constantinopol ca bursier al statului român, îndeplinea la acea vreme funcția de demnitar în cadrul Comisariatului României de la Constantinopol, reprezentând într-o anumită măsură tipologia rezidențială a elitei peninsulare din începutul secolului XX - diplomați, avocați, politicieni sau oameni de afaceri. Astăzi, locuința situată pe strada Ion Theodorescu Valahu nr. 8 (fosta Vânătorilor 6) a fost consolidată, restaurată și finisată conform celor mai înalte standarde, devenind o reședință ideală.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:
 
Grand Hotel din Constanța își caută un nou proprietar. Unitatea de cazare se vinde cu 1,1 milioane de euro
 
Afaceri Constanța: Hotelul Infinity, situat în Mamaia Nord, își caută proprietari noi. Unitatea de cazare poate fi cumpărată cu peste un milion de euro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii