Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regulile de circulatie, incalcate de peste 60.000 de constanteni

ro

12 Jan, 2004 00:00 1475 Marime text

Record de amenzi pentru soferi

Datele statistice pe anul 2003 puse la dispozitie de catre Serviciul Politiei Rutiere a Municipiului Constanta releva faptul ca regulile prevazute expres de Codul Rutier au fost incalcate de zeci de mii de conducatori auto * Au fost aplicate aproape 61.000 de sanctiuni contraventionale, in valoare de aproximativ 17 miliarde lei * Majoritatea amenzilor au fost date pentru viteza excesiva, neacordarea prioritatii in trafic si nefolosirea centurii de siguranta * S-au inregistrat 90 de accidente grave, in urma carora 17 persoane au murit si 80 au fost grav ranite * La nivelul Biroului Rutier al Politiei Municipiu s-au incheiat 617 dosare penale, rezultate din comiterea unor infractiuni si accidente grave * Un numar de 831 de soferi au fost amendati pentru ca vorbeau la telefon in timp ce se aflau in trafic, fara sa foloseasca sistemul admis de lege, si anume hands-free * Conducatorii auto s-au urcat fara teama la volan desi se aflau in stare de ebrietate, 561 fiind amendati in acest sens * In topul celor mai des amendati soferi se afla taximetristii, care aduna intr-un an zeci de amenzi pentru oprire neregulamentara

In anul ce a trecut, soferii constanteni se pare ca nu s-au sinchisit foarte mult de legislatia rutiera in vigoare, ei incalcand in mod flagrant si repetat prevederile normelor juridice. Potrivit datelor statistice puse la dispozitie de catre Serviciul Politiei Rutiere a Municipiului Constanta, in anul 2003 agentii de circulatie au aplicat un numar record de amenzi contraventionale, si anume 60.898, in valoare totala de aproape 17 miliarde lei. Numai in luna decembrie a anului trecut, pe raza municipiului s-au inregistrat 10.612 astfel de abateri. Conform declaratiei comisarului Cornel Balcan, sef Birou Politie Rutiera, din totalul de aproape 61.000 de amenzi, marea majoritate au fost acordate pentru viteza excesiva, neacordarea prioritatii si nefolosirea centurii de siguranta. Astfel, 18.211 de conducatori auto au "calcat" un pic mai mult pedala de acceleratie, depasind limita de viteza admisa de lege. De asemenea, 11.448 de persoane au primit amenzi pentru ca nu aveau puse centurile de siguranta. O mare parte din amenzile aplicate in sezonul estival sunt pe numele unor conducatori cu alt domiciliu decat judetul Constanta si care se aflau pe litoral in calitate de turisti. In anul ce a trecut, 6.188 de pietoni constanteni au fost amendati pentru ca nu au respectat Codul Rutier, incercand sa traverseze carosabilul fara sa se asigure si prin loc nepermis. Aceasta a fost de altfel si una dintre principalele cauze ale multora dintre accidentele care au avut loc in anul care a trecut. De multe ori, pietonii se aflau si in stare de ebrietate, motiv pentru care nu au dat atentia cuvenita autoturismelor care se deplasau regulamentar pe arterele municipiului. In acest mod, au decedat sapte pietoni. Per total, in 2003 si-au pierdut viata in accidente rutiere petrecute in Constanta un numar de 17 persoane. Au fost in total 90 de accidente grave in care, pe langa cele 17 persoane decedate, alte 80 au fost grav ranite. Pentru comparatie, in anul 2002 au avut loc 111 accidente grave, soldate cu 25 de morti si 98 de raniti grav. Daca numarul accidentelor grave a scazut in anul 2003 fata de anul precedent, nu acelasi lucru se poate spune si despre accidentele usoare, in ultimele 12 luni inregistrandu-se peste 10.000 de tamponari, cu 3.000 mai multe fata de anul precedent. Totalul dosarelor penale incheiate de lucratorii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Constanta este in numar de 617, intocmite ca urmare a constatarii de accidente grave si savarsire de infractiuni.

Taximetristii s-au specializat in "colectionarea" amenzilor

Potrivit lui Cristian Bratu, comandantul Serviciului Politiei Rutiere a municipiului Constanta, nu exista o dovada clara a "contravenientilor de profesie", dar este stiut faptul ca multi dintre soferii municipiului s-au specializat in "colectionarea" de amenzi pentru viteza. Astfel, foarte multi taximetristi au primit anul trecut si cate zece amenzi pentru oprirea neregulamentara. In ceea ce priveste numarul de amenzi achitate pentru nereguli rutiere, trebuie mentionat ca de urmarirea si obligarea achitarii contraventiilor se ocupa Biroul de Taxe si Impozite din cadrul administratiei locale, dar oricum o mare parte dintre acestea au fost deja achitate. O alta categorie a "contravenientilor de profesie" este cea a pustilor de bani-gata, aflati la volanul unor autoturisme "ultimul racnet". Acestia nu se sinchisesc foarte mult de amenzile primite si nici nu le achita decat dupa luni intregi de schimb de cereri si somatii. Un exemplu in acest sens este cel al unui pusti de 19 ani, fiul unui avocat constantean, al carui nume nu il dam publicitatii, care a batut recordul pe anul 2003 adunand nu mai putin de sapte astfel de amenzi. Agentii au retinut in cele 12 luni ale anului 2003 nu mai putin de 1209 permise auto.

Soferii constanteni, beti turta si cu telefonul la ureche

Agentii Politiei Rutiere au avut mult de furca in anul 2003 cu soferii constanteni care se urca la volan desi se afla in avansata stare de ebrietate. Astfel, nu mai putin de 561 de conducatori auto au fost opriti in trafic si depistati cu un grad de alcoolemie peste limita admisa de lege. O mare parte dintre acestia erau pur si simplu beti turta, in momentul legitimarii de-abia tinandu-se pe picioare. Conform unei declaratii date de un agent de la Rutiera, de cele mai multe ori, soferii alcoolici se scuza spunand ca au baut doar o bere. Unii dintre ei sunt chiar violenti, considerand ca oprirea si amendarea lor reprezinta chiar un abuz din partea politistilor. Acesti cheflii conducatori auto incearca sa scape uneori de amenzi apeland la sistemul PCR (pile, cunostinte, relatii), dar eforturile lor au fost, in general, sortite esecului. Aproape 1.000 de soferi au fost amendati pentru ca vorbeau la telefonul mobil, in timp ce se aflau in trafic. Potrivit prevederilor legale, este considerata contraventie efectuarea de catre sofer a unei convorbiri in timp ce se afla in trafic, fara sa foloseasca singurul sistem admis, si anume cel de hands-free. Comisarul Cornel Balcan a declarat ca in anul 2003 nu au existat reclamatii privind acte de coruptie ale agentilor din subordinea sa, neinregistrandu-se nici un caz de luare de mita sau macar plangeri in acest sens. Balcan a declarat ca au existat insa numeroase reclamatii cu privire la interpretarea de catre agenti a unor date din accidente usoare, dar astfel de nemultumiri nu reprezinta nimic iesit din comun. Se pare ca astfel de nemultumiri sunt imposibil de evitat atunci cand doi soferi implicati in tamponare se acuza unul pe altul, fiecare fiind ferm convins ca el este cel nevinovat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii