Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:10 29 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Petre, preşedintele M10 Constanţa „Actuala administraţie - o hoardă care a vandalizat oraşul“

ro

24 Apr, 2015 00:00 6824 Marime text

În ce fel s-a schimbat municipiul Constanţa în cei 15 ani de când este condus de social-democratul Radu Mazăre? Cum se caracterizează actuala administraţie publică locală? Care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă constănţenii? Ce traseu poate avea PSD Constanţa de acum înainte? Am discutat despre aceste aspecte cu fostul consilier judeţean Mihai Petre, preşedintele M10 Constanţa, în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa.

Constanţa anului de graţie 2015. Ce transformări a suferit oraşul-port în cei 15 ani de administraţie Mazăre?

Pe scurt, dintr-un oraş de top, Constanţa a devenit un oraş aflat la periferia ţării, atât din punct de vedere economic, cât şi administrativ-arhitectural, social, dar şi cultural. Dintr-un oraş care era căutat de oamenii de afaceri, precum şi de oamenii simpli, pentru a-şi petrece concediile cu drag, astăzi, Constanţa este un oraş de care fug oamenii de afaceri, iar cei care vin vara la mare nu mai vin a doua oară.

Cum caracterizaţi actuala administraţie publică locală?

O lipitoare aşezată pe bugetul local, o hoardă care a vandalizat oraşul. Constanţa este un oraş care a beneficiat de un buget de peste 1,5 miliarde de euro în ultimii 15 ani şi care arată jalnic. Nu cred că din bugetul total s-a investit mai mult de 10% în dezvoltarea oraşului. Probabil că aceasta a fost proporţia de cheltuire a banului public, 90% către grupul de interese Mazăre-Constantinescu şi maximum 10% către constănţeni. Pe scurt, o administraţie a interesului personal şi de grup, şi nu a constănţeanului.

Administraţia Mazăre a dus constant o politică a pomenilor pentru pensionari. Credeţi că este o practică dăunătoare pe termen lung?

În realitate, Radu Mazăre şi administraţia PSD nu ajută persoanele cu o situaţie materială precară, ci le umilesc. Mai mult decât atât, Mazăre şi acoliţii, cu puiul şi uleiul lor nu întorc decât o mică parte din taxele pe care persoanele în cauză le plătesc la bugetul local. Să ne înţelegem: lui Mazăre nu-i pasă de constănţeni, dacă îi păsa, oraşul arăta altfel. Lui îi pasă doar de voturi. Un pui şi o sticlă de ulei egal un vot. Acesta este calculul lui Mazăre. Cine crede că primarul şi gaşca lui sunt nişte buni samariteni se înşală. Sunt nişte samariteni interesaţi să rămână la conducerea primăriei, pentru a drena bugetul în propriile buzunare. Dacă echipa primarului era atât de milostivă, ca să ne convingă de bunele intenţii, trebuia să bage mâna în buzunar şi să-i ajute pe cei aflaţi în nevoie. Doar că echipa primarului bagă mâna adânc în buzunarul tuturor constănţenilor, cu taxe stupide, şi întoarce constănţenilor aproape nimic. Cred că oamenii nevoiaşi pot fi ajutaţi de administraţie şi altfel decât prin umilinţă.

Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai importante, cele mai grave probleme cu care confruntă constănţenii?

Gigacaloria. Constanţa este un oraş unde locuitorii săi sunt nevoiţi să opteze între pâine şi medicamente, pe de o parte, şi plata întreţinerii, pe de altă parte, în condiţiile în care în bugetul local există bani pentru subvenţionarea gigacaloriei ca până în anul 2011.
Drenarea bugetului local. Constanţa este un oraş care beneficiază, anual, de un buget de minimum 140.000.000 de euro. Dacă acest buget ar fi cheltuit cu responsabilitate, Constanţa s-ar învârti după soare. Azi, se învârte după Mazăre.
Infrastructura. Nu cred să existe vreun oraş în ţară unde să se fi construit blocuri la doi metri distanţă de alte blocuri, unde străzile să fie răsasfaltate, dar gropile să bată asfaltul, unde mersul pe trotuar să fie un slalom printre gropi, maşini şi cârciumi, unde pe orice metru pătrat de spaţiu liber să se ridice o construcţie fără niciun fel de raţiune arhitecturală.
Spaţiile verzi. Constanţa nu mai are spaţii verzi, nu mai are parcuri, singurul parc, Tăbăcărie - în timp ce vorbim - are crucea pusă pe el, mai rămâne să înceapă construcţiile de extindere a mall-ului. Betoanele au luat loc spaţiilor verzi.
Cultura. Constanţa nu mai are cultură. Tandemul Mazăre-Constantinescu a reuşit să distrugă nu în 15 ani, ci în doar opt fenomenul cultural din Constanţa şi să-l înlocuiască cu subcultura de şpriţ, catwalk sau car alegoric.
Mamaia. Constanţa nu mai are staţiune. Mamaia a devenit un cartier dughenizat al municipiului Constanţa, dominat de un haos arhitectural cu o limbă de plajă.
Primarul. Constanţa este un oraş al cărui edil-şef îi face pe cei mai mulţi dintre constănţeni să pună capul în pământ de ruşine, un primar căruia îi place mai mult maimuţăreala pe catwalk, decât munca la primărie.

Alegerile locale din 2016 sunt un moment de cumpănă pentru Constanţa. Raportându-vă la scrutinele precedente, dar şi la modul în care se prezintă, la momentul actual, clasa politică din Constanţa, ce aşteptări aveţi?

Primul lucru pe care îl aştept este ca PNL să nu facă blat cu PSD, aşa cum se aude în ultima vreme. Sper ca, spre deosebire de alţi ani, să existe dialog între opoziţie şi candidaţii opoziţiei. Mai sper în candidaturi reale, corecte, legitime, şi nu pe bază de orgolii şi interese. De la PSD Constanţa n-am nicio aşteptare. Am doar o dorinţă. Să treacă mai repede în opoziţie.

Credeţi că, după ani buni de rea-voinţă, orgolii politice, bâlbâieli ministeriale, Cazinoul din Constanţa va fi, în cele din urmă, reabilitat?

Sper. Sper să fie reabilitat înainte să se prăbuşească ceva din el şi prin el. Trebuie făcută menţiunea că, în primul rând, Cazinoul a ajuns în halul de astăzi din rea-voinţă, nu din orgoliu. Eu am identificat în bugetul municipalităţii, pe un singur an, surse de finanţare pentru consolidarea Cazinoului. Dar, deh, e mai plăcut să direcţionezi banul public către firmele de casă, de tipul Pomacost (numai în anul 2015 s-au alocat aproximativ 9.000.000 de euro pentru întreţinerea aşa-ziselor spaţii verzi), decât să fii o administraţie cu adevărat responsabilă care se ocupă de problemele reale ale oraşului. Să fie clar, Mazăre şi echipa sunt vinovaţi pentru felul cum se prezintă astăzi Cazinoul.

Sunteţi unul dintre reprezentanţii a ceea ce, generic, numim Opoziţia din Constanţa, chiar aşa slabă cum e aceasta. Vă reproşaţi ceva? Credeţi că v-aţi îndeplinit cum se cuvine rolul de opozant al actualei administraţii locale?

Îmi reproşez că nu mi-am jucat mai înţelept cartea candidaturii la funcţia de primar al municipiului Constanţa din partea PDL. Îmi reproşez anul 2012, când am făcut lucruri pe care nu ar fi trebuit să le fac şi nu am făcut lucruri pe care ar fi trebuit să le fac. Dar am învăţat din greşeli, să spunem the hard way. Din poziţiile politico-administrative de vârf pe care le-am avut, nu am slăbit în nicio secundă administraţia Mazăre-Constantinescu. Proba este mandatul meu de consilier judeţean despre care sper ca opinia publică să-şi mai aducă aminte, mai exact de scrisorile deschise în care criticam administraţia judeţeană, de proiectele de hotărâri în interesul judeţului, de războiul dus cu Nicuşor Constantinescu pentru salvarea culturii. Voi continua opoziţia locală şi din postura de preşedinte al M10.

Dar despre intelectualii de Constanţa ce părere aveţi? Ceea ce pare să îi caracterizeze cel mai mult este o „asurzitoare“ tăcere. De ce aşa?

Cu siguranţă că pot vorbi mai mult decât o fac, că se pot implica mai mult decât se implică, că pot contribui mult mai activ la schimbarea administraţiei care îi face să tacă, care le bagă pumnul în gură. Pe cei care, prin tăcere, îşi protejează locul de muncă, adică pâinea, înclin să-i înţeleg. Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat cu cei care au avut curajul să protesteze împotriva lui Nicuşor Constantinescu. Mă refer la artiştii Teatrului de Balet „Oleg Danovski“. Instituţia a fost în pragul desfiinţării, angajaţii au fost daţi afară din locuinţele de serviciu, iar în iarna anului 2010 - 2011 şi-au primit salariile restante cu vreo trei luni întârziere. Deci, nu poţi să le ceri acestor oameni să facă ceea ce politicienii din opoziţie nu fac: să se lupte cu administraţia Mazăre-Constantinescu. Atâta timp cât opoziţia va mima opoziţia, să nu cerem de la oamenii de cultură să devină ei înşişi, opoziţia..

Pe de altă parte, cred că intelectualii constănţeni, cei rămaşi în oraş, ar trebui să conştientizeze că un cuvânt de-al lor înseamnă cel puţin 100 de voturi pentru un candidat al opoziţiei, iar tăcerea lor înseamnă indirect 100 de voturi pentru PSD Constanţa.

Cum credeţi că se va contura viitorul PSD Constanţa, în condiţiile în care, la momentul actual, Radu Mazăre se află în arest preventiv, iar în interiorul organizaţiei există divergenţe de opinie?

Nu mă interesează. Din punctul meu de vedere, să se facă borş.

Se vehiculează o serie de nume de posibili candidaţi la Primăria Constanţa: Robert Boroianu, Iustin Roman, Ramona Mănescu, Decebal Făgădău, Ovidiu Cupşa. Inclusiv dumneavoastră vă doriţi o candidatură. Ce şanse daţi fiecăruia dintre aceşti potenţiali candidaţi?

Mi-am exprimat mai devreme speranţa ca PNL Constanţa să nu „blătuiască“, şi de această dată, alegerile locale. Se aude, extrem de puternic, din lumea politică, informaţia potrivit căreia PSD şi PNL îşi vor împărţi frăţeşte judeţul Constanţa. PSD va lua Consiliul Judeţean, iar PNL, Primăria Constanţa, prin Ramona Mănescu. Personal, sper ca viitorul candidat al PNL să provină din rândul organizaţiei locale, oricare va fi acesta. Un candidat paraşutat de la Bucureşti ar discredita definitiv PNL Constanţa.
Blatul despre care vorbesc l-ar scoate însă pe Decebal Făgădău, cel mai bun candidat al PSD, din ecuaţie. Deci, dacă din partea PNL va candida Ramona Mănescu, iar din partea PSD un no name, atunci am putea spune că după Yalta şi Malta vine Constanţa.

Nu prefer un candidat anume. Îmi doresc ca viitorii mei contracandidaţi să fie constănţeni get-beget, născuţi, crescuţi, ancoraţi în problemele locale şi care să fi făcut ceva concret pentru comunitate. Eu mi-am exprimat intenţia de a candida, momentan, în interiorul Asociaţiei M10 şi, în curând, în interiorul partidului M10, însă nu vă pot spune că eu sunt candidatul, întrucât vom avea competiţie internă. Ceea ce mie mi s-a refuzat în anul 2012 în PDL eu nu voi refuza colegilor din M10 care şi-ar dori să candideze. Dacă M10, formaţiunea Monicăi Macovei, mă va desemna să candidez, voi fi un candidat al constănţenilor, dintre constănţeni, pentru constănţeni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un constantean 31 Dec, 2015 10:19 "Nu mă interesează. Din punctul meu de vedere, să se facă borş." asta da raspuns!
  • un constantean 31 Dec, 2015 10:16 Mihai Petre a migrat din pdl.....alte partide?