Interviu online Agent șef Adrian Rață – Polițistul care a îmbinat frumosul artei cu rigorile secției de poliție (galerie foto)
Interviu online: Agent șef Adrian Rață – Polițistul care a îmbinat frumosul artei cu rigorile secției de
26 Apr, 2021 16:57
ZIUA de Constanta
7844
Marime text
Foto realizată înainte de pandemie, la deschiderea expoziției, la începutul lui martie 2020
- „Custodele“ galeriei de artă de la Secția 5 Poliție este agentul șef Adrian Rață, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța.
- Fiu al unui om de artă, prin excelență, pictorul Vasile Rață fiind tatăl său, polițistul de la Secția 5 calcă, la rândul său, pe urmele părintelui său, dar o face într-un mod propriu: acesta a devenit un veritabil colecționar de artă și de antichități
- Polițistul constănțean a vorbit despre lucrarea sa de suflet, un tablou realizat chiar de către tatăl său, pictorul Vasile Rață, intitulat „ׅIreversibil“. După cum ne-a mărturisit pe parcursul interviului, ideea realizării acestei opere a pornit chiar de la visul pe care l-a avut, într-o noapte, agentul șef al Secției 5.
- La Secția 5 sunt expuse, în prezent, 56 de opere de artă.
Cu toate acestea, Secția 5 Poliție Constanța reprezintă mai degrabă un adevărat muzeu, o galerie permanentă de opere de artă, tablouri, statuete, ceasuri și alte obiecte de preț.
Cel care s-a erijat în rolul de „custode“ al galeriei este agentul șef Adrian Rață, un polițist dedicat profesiei sale, dar și ideii de a înfrumuseța lumea și de a o sensibiliza prin accesul neîngrădit la artă.
Fiu al unui om de artă, prin excelență, pictorul Vasile Rață fiind tatăl său, polițistul de la Secția 5 calcă, la rândul său, pe urmele părintelui său, dar o face într-un mod propriu: acesta a devenit un veritabil colecționar de artă și de antichități. Bucuria sa cea mai mare este de a împărtăși cu ceilalți operele colecționate de-a lungul timpului.
„Am rămas surprins de faptul că majoritatea dintre oamenii care ne trec pragul, indiferent că sunt chemați în diferite dosare penale sau petiții, rămân mișcați și, totodată, uimiți și întreabă dacă au nimerit bine, dacă sunt la poliție sau la muzeu“, a mărturisit agentul șef în cadrul interviului online acordat ZIUA de Constanța.
Totodată, polițistul constănțean a vorbit despre lucrarea sa de suflet, un tablou realizat chiar de către tatăl său, pictorul Vasile Rață, intitulat „ׅIreversibil“. După cum ne-a mărturisit pe parcursul interviului, ideea realizării acestei opere a pornit chiar de la visul pe care l-a avut, într-o noapte, agentul șef al Secției 5.
Întrebările redacției:
1. Spuneţi-ne pe scurt, vă rog, cum şi când a început cariera dumneavoastră în poliţie?
Cariera în poliție a început în anul 2001, când am intrat la Școala Militară Vasile Lascăr Câmpina, iar în 2003 am finalizat cursurile și am fost repartizat la Secția 5 Constanța, unde îmi desfășor activitatea până în ziua de astăzi.
2. De la cine aţi moştenit pasiunea pentru artă şi frumos?
Pasiunea am moștenit-o de la tatăl meu, pictorul constănțean Vasile Rață, acesta fiind membru în cadrul asociațiilor Careul Artelor Amfora Constanța și Pictori Dobrogeni. Stând mereu pe lângă tatăl meu și urmărindu-l în timp ce-și picta lucrările, probabil ”microbul” s-a transmis, iar, în timp, am devenit colecționar de antichități.
3. Cum v-a venit ideea de a înfrumuseţa sediul Secţiei 5 Poliţie cu operele de artă şi când a început "redecorarea"?
Lucrând în cadrul Compartimentului Dispecerat, din anul 2009, tot timpul vedeam pereții albi și anoști și am luat hotărârea să schimb imaginea persoanelor care ne trec pragul, în sensul în care să-i sensibilizez prin artă. M-am gândit că este un lucru inedit, mai ales că majoritatea cetățenilor care vin într-un sediu de poliție nu se așteaptă să găsească o adevărată galerie de artă, de la tablouri, până la obiecte vechi de colecție. Am rămas surprins de faptul că majoritatea dintre persoanele care ne trec pragul, indiferent că sunt chemați în diferite dosare penale sau petiții, rămân mișcați și, totodată, uimiți și întreabă dacă au nimerit bine, dacă sunt la poliție sau la muzeu. Proiectul pe care l-am demarat numindu-se ”Sensibilizarea prin artă” chiar are efect! Decorarea Secției cu tablouri și obiecte de colecție a început în luna martie 2020, înainte de pandemie, bucurându-se de aprecierile celor cărora ne trec pragul Secției 5 Poliție.
4. Câte opere de artă se află, la acest moment, expuse în cadrul Secţiei 5?
Momentan, în cadrul Secției 5 Poliție se află un număr de 56 de tablouri, începând de la tablourile pictate de tatăl meu, până la cele colecționate de mine de-a lungul timpului și un număr de aproximativ 12 obiecte de colecție, vaze , sculpturi, plachete de perete, ceasuri de marină.
5. Vorbiţi-ne puţin despre aceste opere de artă, care vă este cea mai dragă dintre toate?
Cel mai frumos tablou pe care l-a realizat tatăl meu se numește ”Ireversibil” și are ca temă trecerea timpului. Ideea de a-i solicita tatălui meu să picteze acest tablou a survenit în urma unui eveniment inedit. Acum ceva timp, am fost în târgul săptămânal și am achiziționat un ceas de mână elvețian realizat pentru ofițerii de artielerie din Primul Război Mondial. Zile în șir, deschideam capacul acestuia și rămâneam uimit de ce au putut construi elvețienii acum mai bine de o sută de ani. Într-o noapte, subconștientul a lucrat și l-am visat în timp ce îmi picta mecanismul ceasului găsit, cu capacul deschis și reflexia mecanismului contorsionată în capac. Lucrarea a necesitat un mare efort din partea tatălui meu, fiind realizată în aproximativ trei luni și aceasta este lucrarea mea de suflet.
6. Care este reacţia oamenilor când intră prima oară în secţia de poliţie şi astfel păşesc, practic, într-um adevărat muzeu?
Majoritatea persoanelor care vin la sediul Secției 5 rămân impresionate, întrucât nu se așteaptă ca, într-un sediu de poliție, să descopere o adevărată galerie de artă. Consider că inițiativa mea chiar are succes, iar imaginea Poliției cred că are de câștigat în urma înfrumusețării pereților de la Secția 5. Consider că oamenii au nevoie de artă, chiar prin această formă, de a expune lucrările într-un sediu de poliție. Am urmărit reacția persoanelor conduse la sediul Secției 5 de către colegii mei, în urma diferitelor evenimente și chiar cei care sunt sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise, în momentul în care intră în sediul secției, au un moment în care nu știu unde se află și îi întreabă pe colegii mei ”Unde m-ați adus, la muzeu sau la Poliție?”.
Intenționez, chiar dacă la un moment dat mă voi pensiona, ca lucrările să fie în continuare privite de către oricine și chiar, până la pensionarea mea, voi adăuga, în continuare, picturile tatălui meu și obiectele colecționate de mine de-a lungul timpului
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Chestorul Constantin Adrian Glugă, șeful IPJ Constanța, membru al Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități – Sucursala Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii