Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:04 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Adrian Ionescu, avocat în Baroul Constanța Se schimbă legea! Ce trebuie să știi dacă îți cumperi o mașină

ro

12 May, 2018 00:00 5112 Marime text

Reguli noi în trafic începând cu 20 mai! Polițiștii vor dispune suspendarea înmatriculării în cazul în care inspecția tehnică periodică a vehiculului nu este valabilă și dacă noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

 

În cadrul unui interviu online, Adrian Ionescu, avocat în Baroul Constanța, a explicat ce riscă șoferii dacă sunt depistați în trafic la volanul unui automobil a cărui inspecție tehnică periodică a expirat, dar și ce au de făcut cei care au achiziționat o mașină și vor să transcrie transmiterea dreptului de proprietate.


Întrebările redacției:
 
Ce riscăm, din data de 20 mai, dacă suntem depistați în trafic la volanul unui automobil a cărui inspecție tehnică periodică a expirat?

a cum precizează și Poliția Română, în cazul depistării în trafic a unui vehicul a cărei inspecție tehnică periodică a expirat, pe lângă sancțiunea contravențională principală, vor fi reținute și certificatul de înmatriculare, plăcuțele cu numărul de înregistrare și se va elibera dovadă fără drept de circulație.
 

Conform noilor prevederi, suspendarea înmatriculării se aplică și în cazul în care noul proprietar nu a solicitat autorității competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. Ce prevede în prezent legislația?
 
În prezent, există obliga
ția transcrierii transmiterii dreptului de proprietate, însă nu există sancțiunea suspendării înmatriculării și, în concret, Poliția nu are posibilitatea să verifice în timp real dacă acest transfer de proprietate s-a efectuat sau dacă este înregistrat doar la organele fiscale.

Ce au de făcut cei care au achiziționat o mașină și vor să transcrie transmiterea dreptului de proprietate?

Dacă ați devenit proprietarul unui vehicul nou (care nu a mai fost înmatriculat în România sau în străinătate), pentru înmatriculare sunt necesare: cererea-tip; fișa de înmatriculare, cu viza organului fiscal; cartea de identitate a vehiculului, în original și copie; documentul care atestă dreptul de proprietate, în original și copie; actul de identitate, în original și copie; copia asigurării RCA, în termenul de valabilitate; contravaloarea certificatului de înmatriculare; contravaloarea plăcilor; tariful pentru atribuirea unei combinații preferențiale, dacă este cazul; dacă vehiculul provine din afara UE, se depun documentele care atestă efectuarea formalităților vamale, în original sau copie legalizată; procura specială, dacă documentele se depun de către altă persoană; în cazul în care vehiculul a fost achiziționat direct dintr-un stat membru UE, se depune declarația pe propria răspundere din care rezultă că solicitantul este plătitor de TVA și copie a certificatului de înregistrare (dacă solicitantul este plătitor de TVA), sau certificatul privind TVA datorat, de la ANAF (dacă solicitantul nu este plătitor de TVA); persoana juridică trebuie să depună și copii ale actelor care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea, sediul și reprezentantul legal.


De asemenea, dacă ați devenit proprietarul unui vehicul care a fost anterior înmatriculat în străinătate, pentru înmatriculare sunt necesare: cererea-tip, fișa de înmatriculare, cu viza organului fiscal; cartea de identitate a vehiculului, în original și copie; documentul care atestă dreptul de proprietate, în original și copie, tradus în limba română, de un traducător autorizat, dacă este cazul, actul de identitate, în original și copie; copia asigurării RCA, în termenul de valabilitate; dovada efectuării inspecției tehnice periodice, în termen de valabilitate; contravaloarea certificatului de înmatriculare; contravaloarea plăcilor; tariful pentru atribuirea unei combinații preferențiale, dacă este cazul; certificatul de autenticitate (de la R.A.R.);

Dacă vehiculul provine din afara UE, se depun documentele care atestă efectuarea formalită
ților vamale, în original sau copie legalizată; procura specială, dacă documentele se depun de către altă persoană; documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Dacă vehiculul provine din afara UE, se depun
și traducerile legalizate ale documentelor; în cazul în care vehiculul a fost achiziționat direct dintr-un stat membru UE, se depun declarația pe propria răspundere din care rezultă că solicitantul este plătitor de TVA și copie a certificatului de înregistrare (dacă solicitantul este plătitor de TVA) sau certificatul privind TVA datorat, de la ANAF (dacă solicitantul nu este plătitor de TVA); persoana juridică trebuie să depună și copii ale actelor care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea, sediul și reprezentantul legal.
 
Dacă a
ți devenit proprietarul unui vehicul care este deja înmatriculat în România, pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate sunt necesare: cererea-tip; fișa de înmatriculare cu viza organului fiscal competent, pentru noul proprietar (numai în situația în care contractul de vânzare-cumpărare nu are viza organului fiscal); fișa de înmatriculare sau certificatul fiscal pentru fostul proprietar, cu viza organului fiscal competent (numai în cazul în care contractul de vânzare-cumpărare nu are viza organului fiscal); cartea de identitate a vehiculului, în original și copie; documentul care atestă dreptul de proprietate, în original și copie; actul de identitate, în original și copie; copia asigurării RCA, în termenul de valabilitate; dovada efectuării inspecției tehnice periodice, în termen de valabilitate; certificatul de înmatriculare al fostului proprietar; plăcile cu numărul de înmatriculare, dacă vehiculul este înmatriculat în alt județ sau se dorește atribuirea unui nou număr de înmatriculare; contravaloarea certificatului de înmatriculare; contravaloarea plăcilor, dacă nu se păstrează cele anterioare; tariful pentru atribuirea unei combinații preferențiale, dacă este cazul; procura specială, dacă documentele se depun de către altă persoană; persoana juridică trebuie să depună și copii ale actelor care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea, sediul și reprezentantul legal.

   
Personal, cum apreciați introducerea acestor noi prevederi?


Cu privire la ITP, consider că trebuie verificată starea autoturismelor din punct de vedere tehnic, deoarece contribuie la siguranța circulației pe drumurile publice, la evitarea de accidente ori alte evenimente în trafic. În privința transcrierii transmiterii dreptului de proprietate în 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului, apreciez că este o măsură benefică, în principiu. Și asta pentru că se va evita sancționarea fostului proprietar de bună credință pentru fapte comise de către actualul proprietar, care nu s-a înregistrat la organele competente.  
 

În cazul unor cumpărători de bună-credință care au achiziționat o mașină, însă vânzătorul refuză să le pună la dispoziție documentele necesare pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, există vreo cale legală pentru ca aceștia să obțină actele în cauză?
 
Calea legală este doar o acțiune în instanț
ă, unde să se constate transmiterea dreptului de proprietate. Din punctul meu de vedere, este o procedură de durată și de aceea cred că cei care cumpără automobile second hand trebuie să se asigure de la bun început că vânzătorul are toate documentele necesare și eventual să apeleze la persoane specializate care să întocmească actele de vânzare-cumpărare și eventual de transcrierea transmiterii dreptului de proprietate.

Care este în prezent situația privind procesele pentru recuperarea taxelor de înmatriculare?

Toate acțiunile care nu sunt soluționate definitiv sunt respinse ca fiind lipsite de obiect. Și asta pentru că prin lege există procedură administrativă de restituire a taxei, la ANAF. Fiind o procedură administrativă, aceasta este realizată de către organul fiscal și astfel calea judecătorească a fost eliminată.  
 

Odată cu eliminarea taxei de primă înmatriculare, au dispărut și mașinile înmatriculate în Bulgaria? Ce ne puteți spune despre acest „fenomen“?

Numărul acestor mașini a scăzut, pentru că a fost eliminată taxa de poluare și multe dintre auto înmatriculate în Bulgaria au fost înscrise în România. Probabil că au mai rămas automobile înmatriculate în Bulgaria care fie sunt prea vechi, fie nu corespund tehnic și care vor dispărea în mod „natural“.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii