Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:29 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Adrian Radu, executiv Chef la restaurantul Queen Elizabeth s-a terminat Tema a fost - „Gastronomia, a opta minune a lumii!"

ro

08 Nov, 2011 22:16 10692 Marime text
img_6679_1.jpgÎn timp ce majoritatea vrăjitorilor gastronomiei aleg să se specializeze la curţile regilor Franţei, invitatul nostru a ales alte destinaţii. Anglia şi Tanzania sunt două repere importante în cariera lui Adrian Radu. Are 43 de ani, este îndrăgostit de Africa, practică golful pe care a avut privilegiul să-l practice în Anglia în companii selecte. Are două fiice care nu-i îmbrăţişează pasiunea pentru gastronomie însă ucenicii săi de peste tot pe unde a trecut prin lume îi vor duce mai departe dragostea pentru bucătărie. La interviu online, invitatul ediţiei va vorbi despre meseria sa dar şi despre mesele de Crăciun şi Anul Nou şi va prezenta sugestii pentru cititorii noştri. Ce-i trebuie unui bucătar ca să fie un vrăjitor al bucatelor? Între o femeie şi un bărbat bucătar, cine găteşte mai bine? Are vreun ingredient secret pe care obişnuieşte să-l folosească atunci când găteşte? sau Cum mănâncă românii?, sunt doar câteva dintre întrebările la care Adrian Radu va răspunde pentru dvs. Joi de la ora 10.00 aflaţi în direct pe: www.ziuadeconstanta.ro secretele bucătăriilor lumii de la invitatul nostru, Adrian Radu, executiv Chef la restaurantul Queen Elizabeth.

Realizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

CV Adrian Radu - executiv Chef „Queen Elizabeth"

queen.jpgLoc de munca : Hotel Gucci 3*- Constanta

Perioada : 1997 - 2000

Functia : Executiv Chef

Loc de munca : Hotel White Sends 4* - Tanzania

Perioada : 2000 - 2001

Functia : Sous Chef

Loc de munca : Hotel Scandinavia 5* - Romania, Constanta

Perioada : 2002 - 2003 ( mai - septembrie )

Functia : Executive Chef

Loc de munca : Cazino Astoria - Romania, Bucuresti

Perioada : 2002 - 2003 ( septembrie - decembrie )

Functia : Executiv Chef

Loc de munca : Hotel White Sends 4* - Tanzania

Perioada : 2003 - 2005

Functia : Sous Chef

Loc de munca : Hotel The Spring 5* - Anglia

Perioada : 2005 - 2007

Functia : Sous Chef

Loc de munca : Hotel Saturn 5* - Romania

Perioada : 2007 - 2008

Functia : Executive Chef

Loc de munca : Hotel White Sends 4* - Tanzania

Perioada : 2008 - 2011

Functia : Executive Chef

Intrebarile redactiei:

img_6674_2.jpg1. De cati ani lucrati ca bucatar?

A.R.: De peste 20 de ani lucrez ca bucatar.

2. Cand v-ati dat seama ca aceasta este meseria pe care doriti sa o urmati?

A.R.: Gateam inca de cand eram copil. Imi ajutam mama. Am fost sfatuit de familie sa fac scoala de bucatari. Initial nu mi-a placut decat dupa ce am inceput sa lucrez efectiv si mi-am dat seama ca nu e ca in bucataria de acasa a mamei.

3. Cum ati ajuns sa plecati din Romania?

A.R.:Prima oara am plecat in Tanzania. Era prin 2000. Directorul de la un hotel din Tanzania s-a casatorit cu o romanca. Au facut nunta in Eforie, unde prietenul lucra ca sef bucatar. El a ajuns sa lucreze la acel hotel si i s-a cerut sa aduca pe cineva din Romania si m-a ales pe mine. Am plecat in februarie, m-am acomodat destul de greu. Nu erau prea multi alti. Cu munca nu a fost chiar greu. Este un restaurant unde am gatit pentru europeni dar am invatat si despre bucataria local si indiana. 

4. Sa descoperim gustul misterios al Africii. Ce înseamna bucataria africana?

Care sunt mancarurile traditionale?

A.R.: Bucataria africana presupuine sa lucrezi foarte mult cu cocos si uleiuri de palmier, puternic aromatic. Se gatesc banane speciale de gatit, sunt peste 40 de feluri de banane. Tocana de banane cu carne de vita. Ei au cartofi dulci si kasawa, porumb... Prima data am gatit acolo mancare romaneasca, am facut pui la ceaun.

5. Exista limite in privinta mirodeniilor folosite? Exista sute de soiuri de mirodenii, mii de feluri de mancare si combinatii, de la supe si ciorbe la aperitive.

A.R.: Gusturile nu se amesteca. Mancarea buna trebuie sa fie cat mai simpla. De baza sunt sarea si piperul. Condimentele folosite in exces oboseste ficatul. Nu-s recomandate. Bazele de mancare pe care le gasim in comert nu le recomand. Eu nu folosesc asa ceva. Recomandabil este ca atunci cand faci o simpla tocana sa nu folosesti apa pura la gatit ci supe.

6. Ce parere aveti despre bucataria romaneasca? Ce va place sa preparati ceva specific romanesc?

A.R.: Bucataria romaneasca nu e sanatoasa. Totul contine grasime. Nici gratarul nu este bun. Pentru ca acea grasime care sare pe gratar, degaja funingine care intra in stomac si face paguba. As recomanda mancarurile la cuptor. Orice carne la cuptor este buna si sanatoasa. Mamaliga este singura o mancare sanatoasa dar cine o mananca in fiecare zi...Am fost in Anglia si le-am facut o ciorba de vacuta si le-a placut foarte mult, pentru ca ei au numai supa-crema. La fel si supa de fasole.

7. Din bucatariile lumii, în afara de cea Africa, din Tanzania si de cea romaneasca, ce alta bucatarie va place sau va atrage în mod deosebit?

A.R.: Bucataria italiana. Nu sunt expert in mancare italieneasca dar imi place. Imi plac sosurile lor. Mancarea mediteraneeana este sanatoase. Fructele de mare, de exemplu crevetii sunt recomandati dar tot asa nu in exces. Avem un preparat la resaturant bine apreciat: mix de fructe cu salsa de avocado...Este foarte simplu de facut si are un gust extraordinat cu o combinatie de usturoi si ghimbir.

8. Cat de mare este diferenta între bucataria europeana si cea de pe continentul negru?

A.R.: Mare. Europeanii prin faptul ca a trebuit sa se adapteze frigului au trebuit sa preserve mancarea si de aici rezerva mare de mancare. In schimb africanii au mancare primitiva, dar foarte buna si sanatoasa.

9. Care credeti ca trebuie sa fie calitatile principale ale unui bucatar profesionist?

A.R.: In primul rand rabdare, viziune in spatiu si foarte multa organizare in cazul bucatarului sef.

10. Care este conceptul restaurantului in care lucrati in prezent?

A.R.: Din punct al meniului - fusion, combinam europeanul cu africanul, indian. 

11. Cu ce vine nou, cu ce se diferentiaza Queen Elisabeth de alte restaurante din Constanta ?

A.R.: Eu cred ca niciunul dintre preparatele mele nu se regasesc pe piata in afara de scalopina. Am un prepat pe care il apreciez mult: pui cu legume, in stil misca si prajeste, taitei de ou, de orez, contine alune, susan prajit inbalsamat in sos de soia. 

12. Un restaurant inseamna numai mancare?

A.R.: Nu. Mancarea face insa cam 60% din potentialul unui restaurant.

13. Care este reactia consumatorului din Constanta fata de bucataria internationala?

A.R.: Foarte buna. Avem foarte multa mancare indiana, bine primita. Am fost felicitat de consumatori.

14. In prezent, pe internet exista foarte multe bloguri culinare. E bine sa ne inspiram de acolo pentru preparatele pe care le gatim acasa?

A.R. Sigur ca da, dar majoritatea sunt facute de bucatari profesionisti, pot fi folosite. 

15. Romania s-a confruntat cu isteria Jamie Oliver. Folosind o carte de bucate a unui celebru bucatar avem automat garantia ca vom reusi sa executam acea reteta cu acelasi succes?

A.R.: Daca am ingradientele trebuie sa iasa 100%. Daca nu esti profesionist s-ar putea sa ai o problema. Ingredientele se pun in mancare cu lingurita. Sunt condimente care se pun la sfarsitul mancarii. De preferat la sfarsit. Mancarea se gusta tot timpu. Si ingredientele trebuiesc gustate. 

16. De cand ati spus "da" acestei meserii, au existat si regretesau tentatii, v-ati gandit ca vi s-ar putea potrivi mai bine vreo alta meserie?

A.R.: Am avut o perioada cand am facut altceva. M-am privatizat, un fel de bacanie. Lucram la Balada si un ospatar mi-a dat ideea. Am renuntat dupa 2 ani si am renuntat. Magazinul l-a preluat mama. Imi doresc propriul restaurant, dar este foarte scump.

17. Care considerati ca este cel mai mare succes al dvs de pana acum in materie de gastronomie?

A.R.: Am trecut prin multe incercari. Cea mai importanta si mai recenta, in septembrie anul trecut. Am avut 300 de masoni dar au apreciat foarte multe ce le-am gatit. Intr-o seara au vrut mancare italiana, alta seara mexicana sau libaneze. Nu prea mancau, mai mult au facut jaf. Dar au platit distractia. Am fost o echipa de 100 de bucatari. 

18. Cat de des gatiti cine romantice pentru sotie sau pentru persoanele apropiate?

A.R: Pentru familie gatesc ori de cate ori am timp si-mi face mare placere. Mai mult succes am la serviciu decat acasa. Fetele mele nu apreciaza foarte mult sosurile, sotia apreciaza in schimb. Dulciuri acasa nu prea fac, in schimb la serviciu toate dulciuri sunt retete de-ale mele. Conteaza si modul in care este servita mancarea. Eu decid ce se pune in farfurie si nu se schimba locul niciodata.

19. Lasand la o parte mancarurile asa zise traditionale (sarmale, ciorbe etc) exista o adevarata cultura gastronomica transmisa de la mama la fiica, de la gospodina la gospodina, iar retetele lor nu pot fi gasite in nicio carte de bucate...

A.R.: La generatia noua se termina aceasta traditie. Nu cred ca fetele mele vor gati tocana, incet, incet se vor emancipa si vor manca mancare sanatoasa. Uleiul de floarea-soarelui este foarte bun pentru gatit. Ulei de masline virgin pentru salate. Tigaia nu trebuie sa fie incinsa, cand prepari. Untul trebuie clarefiat..

20. Daca ar trebui sa ne faceti o recomandare din bucataria internationala, pe care ati alege-o?

A.R.: Din punct de vedere al sanatatii, bucataria italiana, preparate la cuptor sau tigaie. Lasagnia bine facuta, proaspat scoasa de la cuptor ar fi una dintre recomandari. As recomanda preparatele din restaurantul nostru si o salata de peste micoise - oua de prepelita, cartof, ton sau somon, cu foarte putin ulei si cu lamaie, sare si piper.

21. Romanii asociaza sarbatorile cu imbuibarea.. Ce-ar trebui sa nu lipseasca de pe masa de Craciun?

A.R.:  Traditional, nu ar trebui sa manance nimic. O friptura, un carnat de casa dar cu moderatie.

22. Cam cum ar arata Meniul de Anul Nou? Ce nu ar trebui sa lipseasca de pe masa?

A.R.: Trebuie sa fie international si cu mancaruri light. Pentru ca trebuie sa dansezi si trebuie sa misti bine. Sa nu lipseasca pestele, salatele si un preparat cu sos si carne in cantitati mici si acompaniat de legume la cuptor sau fierte. 

23. Care este mancarea dvs preferata?

A.R.: Imi place sa mananc orice. Imi place toate in felul lor. Am fost asta vara in Mamaia si am fost dezamagit de meniuri. Mi-au placut mai multe preparate in Anglia, o prepelita gatita cu portocale.

24. Sunteti adeptul cartofului prajiti?

A.R. Nu, chiar nu i-am vrut in restaurant, a trebuit sa-l accept dar spre surprinderea mea oamenii nu-i solicita foarte mult.

25. Pentru cei care vor sa faca merersia ce le recomandati?

A.R.: Ai nevoie de mult timp sa inveti, sa porneasca din suflet, sa muncesti mult. Dupa cel putin 10 ani de experienta in multe tari poti spune ca esti cu adevarat bucatar. Bucataria si fantezia bucatarului nu are limita. Asa ajungi sa fi apreciat de cei din jur. Am tot timpul emotii cand se intoarce ospatarul cu farfuria din nou in bucataria. Farfuria goala este nota pentru mine. Si deocamdata, e bine...

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • invitat interviu online 10 Nov, 2011 09:02 @Virginia: Bucataria cea mai recunoscuta pentru mirodenii este bucataria indiana. Fiecare mirodenie are importanta ei. Turmericul ajuta la digestie, scortisoara calmeaza.
  • invitat interviu online 10 Nov, 2011 09:01 @Sanda: Nu mai este nimic netoxificat in lumea asta. Detoxiefierea nu trebuie facuta in cure ci tot timpul prin educatie a propriei alimentatiei. sa bei apa, plata nu minerala, fara sucuri carbogazoase, fara sosuri la cutie, etc.
  • invitat interviu online 10 Nov, 2011 08:59 @Sandra: Aceste retete sunt in general pe baza de pui, peste, file de porc fara grasime, vita la gratar acompaniate cu salate si fructe crude.
  • invitat interviu online 10 Nov, 2011 08:57 @Carmen: sunt de acord dar nu in cantitate mare. mai ales peste oceanic, pentru ca este incarcat cu mercur si nu recomand consumul decat de doua ori pe saptamana , cu conditia sa fiti siguri de provenienta lui. Bucataria este o arta, lucrezi cu gust, cu culoarea, prafuri si atunci felul in care le combini e talent. Gurmandul nu este un talentat, el cel care mananca pe gustul lui si in cele din urma este o persoana supraponderala.
  • invitat interviu online 10 Nov, 2011 08:56 @Irina Stan: Nu prea este bucatarie, e mai mult laborator de chimie.
  • invitat interviu online 10 Nov, 2011 08:55 @Flory Tatu: Bineinteles, mai ales la preparatele de patiserie daca nu este atent nu-ti creste cozonacul. Ma refer la energia pe care o degaji in timpul procesului de preparare.
  • invitat interviu online 10 Nov, 2011 08:54 @Gabriela:NU
  • invitat interviu online 10 Nov, 2011 08:54 @Malvina: fetelor mele le arat ooamenii supraponderali si le spun ca asa vor ajunge daca mai mananca dulciuri si fast-food. acumj ele sunt setate sa nu mai manance.
  • Gabriela 09 Nov, 2011 20:33 Sunteti adeptatul semipreparatelor in viata de zi cu zi?
  • Malvina 09 Nov, 2011 20:32 Cum sa ii determinam pe cei mici, de pilda, sa limiteze consumul de dulciuri si fast-food ?
  • Flory Tatu 09 Nov, 2011 20:31 Starea psihica a celui care gateste se reflecta in reusita meniului?
  • Irina Stan 09 Nov, 2011 20:31 Ce parere aveti despre bucataria fara foc?
  • Carmen 09 Nov, 2011 20:30 Dintre toate carnurile, nutritionistii recomanda pestele. ce parere aveti dvs?
  • Carmen 09 Nov, 2011 20:30 Poti fi un bun bucatar fara a fi si un mare gurmand ?
  • Sandra 09 Nov, 2011 20:29 Ne puteti recomanda o reteta mai light?
  • Sanda 09 Nov, 2011 20:29 Ce fructe si legume ne-ar fi de folos, in mod special, pentru detoxifierea organismului ?
  • Virginia 09 Nov, 2011 20:28 Care este importanta mirodeniilor in bucatarie?