Alexandru Manda, vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa „Mazăre se reorientează către elevi din interese pur electorale“
Alexandru Manda, vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa: „Mazăre se reorientează către elevi
07 Feb, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
6587
Marime text
Ce speră Asociaţia Elevilor din Constanţa să se întâmple cu plângerea penală pe care a depus-o împotriva primarului Radu Mazăre, pe motiv că administraţia locală nu a subvenţionat transportul public în comun pentru toţi elevii, indiferent de veniturile acestora? Cum văd elevii constănţeni repoziţionarea primarului faţă de ei, în contextul în care, anul acesta, el e dispus să le acorde subvenţii şi chiar gratuitate pe mijloacele de transport în comun?
Am discutat despre aceste probleme cu Alexandru Manda, fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Elevilor din Constanţa, în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa.
Cea de-a doua propunere, constând în acordarea de gratuitate acelor elevi ai căror părinţi au venituri care, împărţite la doi, nu depăşesc 1.050 de lei, este populistă, Mazăre dorind să atragă voturile părinţilor acestor elevi.
Radu Mazăre discută doar cu CJE Constanţa, deoarece aceasta este structura vasală a Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Am discutat despre aceste probleme cu Alexandru Manda, fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Elevilor din Constanţa, în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa.
Asociaţia Elevilor a depus, la DNA Constanţa, o plângere penală împotriva primarului Radu Mazăre. Care sunt motivele care v-au determinat să iniţiaţi un astfel de demers?
Începând din anul 2000, primarul Constanţei refuză să respecte dreptul elevilor de a beneficia de reducere la plata pe transportul local în comun, drept conferit în 1995 de Legea 84. De asemenea, în cursul discuţiilor purtate cu dumnealui, ne-a spus în faţă că nu doreşte să respecte legea şi a rostit injurii la adresa acesteia.Ce speraţi să rezolvaţi prin această plângere penală?
Prin acest demers, ne dorim să restabilim ordinea de drept pe care Radu Mazăre o perturbă de 15 ani, prin neacordarea de reduceri pentru elevi şi studenţi pentru transportul public în comun din municipiul Constanţa.Ce părere aveţi despre propunerile făcute de primar Consiliului Judeţean al Elevilor cu privire la variantele de subvenţionare a transportului cu mijloacele de transport în comun? Sunt realiste? Sunt echitabile?
În prezent, Radu Mazăre se află în pre-campanie electorală. Prima propunere este, de fapt, o semi-respectare a legii, el dorind acordarea reducerii pe o singură linie. Radu Mazăre se foloseşte de o portiţă din lege, chiar dacă el nu trebuie să facă această distincţie, pentru că nici legea nu o face. În concluzie, reducerea de 50% trebuie acordată pentru toţi elevii, pe toate liniile de transport în comun.Cea de-a doua propunere, constând în acordarea de gratuitate acelor elevi ai căror părinţi au venituri care, împărţite la doi, nu depăşesc 1.050 de lei, este populistă, Mazăre dorind să atragă voturile părinţilor acestor elevi.
Dar despre subita repoziţionare a primarului Constanţei faţă de problemele elevilor ce credeţi?
De fapt, nu este o repoziţionare, este doar un nou mod de a atrage voturi, deoarece bazinul electoral, format până în prezent din bătrâni, a început să se subţieze, iar Mazăre se reorientează către elevi şi, implicit, către părinţii acestora, din interese pur electorale.Radu Mazăre a subliniat că singura organizaţie a elevilor constănţeni recunoscută de Ministerul Învăţământului şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean este Consiliul Judeţean al Elevilor. Crezi că asta înseamnă că Asociaţia Elevilor din Constanţa nu contează pentru administraţia locală, că nu e reprezentativă pentru elevii constănţeni?
Declaraţia lui Radu Mazăre este o minciună grosolană, fiind denigratoare şi tendenţioasă. După anul 2000, nu mai este nevoie să primeşte avizul unei autorităţi pentru a putea înfiinţa o organizaţie neguvernamentală. Am senzaţia că Mazăre funcţionează după legea din 1924. Uită că acum fix 25 de ani, când era lider al studenţilor de la UMC, ieşea în stradă şi făcea greva foamei pentru respectarea drepturilor studenţilor.Radu Mazăre discută doar cu CJE Constanţa, deoarece aceasta este structura vasală a Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Ce statut are Asociaţia Elevilor din Constanţa şi ce obiective are organizaţia voastră?
Asociaţia Elevilor din Constanţa a fost înfiinţată în iunie 2013 de către liderii de la acea vreme ai Consiliului Judeţean al Elevilor, printre care şi subsemnatul, din dorinţa justă şi legitimă de a apăra corect şi independent dreptul elevilor din Constanţa. În prezent, suntem singura organizaţie de acest gen din Constanţa şi singura organizaţie reprezentativă a elevilor din România acreditată la Camera Deputaţilor.Sunteţi dispuşi să negociaţi cu primarul Radu Mazăre? În ce condiţii v-aţi retrage plângerea penală formulată împotriva sa?
Nu vom negocia cu Radu Mazăre, deoarece legea se aplică, nu se negociază. Dacă Radu Mazăre îşi cere scuze faţă de elevi, studenţi şi lege şi aplică prevederile legale, suntem dispuşi să retragem plângerea penală.După depunerea plângerii penale la DNA, aţi declarat că veţi depune, la IPJ Constanţa, tot împotriva lui Mazăre, şi o plângere pentru ameninţare asupra denunţătorului care, în cazul de faţă, aţi fost voi. Ce s-a întâmplat cu această din urmă plângere?
Nu am avut timp fizic să ajungem la IPJ Constanţa, dar vom merge în zilele care urmează. În cazul în care vom fi ameninţaţi direct sau indirect de către Radu Mazăre sau de către interpuşi ai acestuia, nu ne vom da bătuţi şi ne vom adresa de îndată organelor abilitate.Edilul-şef a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că intenţionează să implementeze un proiect dedicat elevilor şi studenţilor, în valoare de 1 milion de euro, proiect despre care el susţine că le va da acestora posibilitatea „de a scoate în evidenţă ceea ce au înăuntru“. Dacă ai fi primar al Constanţei, către ce ai direcţiona 1 milion de euro?
Ca o remarcă personală, această propunere face parte, şi ea, din pre-campania electorală a lui Mazăre, la care făceam referire mai devreme. În anul 2013, finanţarea complementară acordată de Primărie învăţământului preuniversitar constănţean a fost de zero lei. Dacă aş fi primarul municipiului Constanţa, aş investi acest milion de euro în reabilitarea şi construcţia de noi unităţi de învăţământ.Cum anume ai schimba statutul elevului din Constanţa? Dar pe cel al elevului din România?
Cea mai mare problemă pentru elevii din România este aceea că învăţământul nu este centrat pe beneficiari, adică pe aceştia. Programa şcolară trebuie regândită de la zero, iar legislaţia schimbată în conformitate cu nevoile elevilor şi ale pieţei muncii.Primarul Radu Mazăre s-a prezentat azi (n.r ieri), la sediul DNA Constanţa, fiind acuzat de abuz în serviciu pentru că nu ar fi suspendat patru angajaţi ai Primăriei cercetaţi în Dosarul Retrocedărilor. Cum comentezi?
Mă bucur pentru faptul că aparatul coercitiv al statului funcţionează şi sunt de părere că toţi cei care încalcă legea trebuie să răspundă.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii