Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:00 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Box. Amalia Niță, campioana europeană din Lumina Are joc de picioare de la dansuri populare și îi place să se plimbe prin ploaie (galerie foto)

ro

22 Jul, 2021 09:35 7781 Marime text
  • Legitimată la CSM Danubiu Tulcea, Amalia Niță este de loc din comuna constănțeană Lumina.
  • Sportiva a devenit campioană europeană la întrecerea desfășurată în Georgia.
  • Amalia e neînvinsă, iar spiritul ei de luptătoare a purtat-o, în afară de box, şi prin alte sporturi de contact, în care a cunoscut acelaşi succes.
 
Sportiva constănţeană Amalia Niţă, originară din comuna Lumina, iar în prezent legitimată la CSM Danubiu Tulcea, a realizat marea performanţă de a cuceri medalia de aur la categoria 63 kg a secţiunii feminine de la Campionatul European de box rezervat juniorilor, care s-a disputat în Georgia, la Tbilisi.
 
Cele trei victorii realizate la Euro şi, mai ales, maniera în care s-a impus în disputele cu sportivele din Rusia, Belarus şi, în finală, Polonia, etalând un box complet, i-au adus Amaliei aplauze la scenă deschisă şi numeroase laude din partea specialiştilor, care îi prevăd sportivei din Lumina un viitor strălucit.
 
„Categoria 63 de kg feminin are de acum o nouă regină, o sportivă care a dominat cu autoritate marea finală. Este vorba de Amalia Niță, impresionanta noastră campioană, care i-a uimit și pe specialiștii Europeanului, prin viteza de reacție, bagajul consistent din punct de vedere tehnico-tactic, forma fizică și atitudinea de mare campioană. Finala ei cu Kuhn Karolina a fost fără istoric, controlată cu autoritate de Amalia, dovadă și lacrimile de neputință ale sportivei poloneze după ultimul gong“, se arată pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Box.
 
Aflată la prima participare din carieră la un campionat continental de box, Amalia Niţă (15 ani) şi-a îmbogăţit şi cu un aur continental palmaresul, unul în care stau la loc de cinste, printre altele, locul 1 la Cupa României (2019, 2020, 2021) sau medalia de aur la Campionatul Național (2019). Mai mult, Amalia e neînvinsă, iar spiritul ei de luptătoare a purtat-o, în afară de box, şi prin alte sporturi de contact, în care a cunoscut acelaşi succes. 
 
Amalia Niță a fost inițiată în tainele boxului la CS Năvodari, iar înainte de CSM Danubiu Tulcea, club la care s-a transferat în 2020, a evoluat la CS Medgidia. Cât de greu este pentru o fată să practice boxul, ce reprezintă pentru ea un titlu de campioană europeană şi ce planuri are în nobila artă a pugilatului?
 
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro, vineri, 23 iulie.

Întrebările redacţiei:
 

1. Amalia, la ce vârstă și cum a început aventura ta în sportul de contact?
Aventura mea în sportul de contact a început la vârsta de nouă ani, la Lumina, la Căminul Cultural, cu sensei Lucian Stoicoci. Fratele meu mai mic, care avea atunci șapte ani, mi-a adus un flyer, astfel aflând despre kickboxing și începând amândoi acest sport.
 
2. Boxul este un sport foarte greu, necesită multă voinţă, disciplină şi sacrificii enorme. Ce te-a atras la el şi cum te-a cucerit iremediabil?
Cum am spus mai sus, am debutat cu kickbox, prin fratele meu, şi, după o performanţă de trei ani în acest sport, având şi amicale de box, m-am simţit mult mai atrasă de pugilism decât de kickbox şi am decis să mă axez numai pe box. Mi-au plăcut mult eschivele din box, iar când îmi pun echipamentul mă simt minunat.
 
3. Cum a fost pentru tine Campionatul European? Ţi-ai dominat clar adversarele în toate meciurile disputate.
Vorbind din punct de vedere emoţional, pot spune că am fost pregătită pentru a atinge cea mai înaltă treaptă a podiumului. Iar, din punct de vedere fizic, antrenamentele zilnice, grele, şi sparring-urile şi-au „făcut efectul", pentru că oboseală în meci nu a fost, emoţiile nu au existat mai deloc, deci Campionatul European l-am simţit ca pe un sparring reuşit.
 

4. Ce reprezintă pentru tine faptul că, la o vârstă fragedă, eşti cea mai bună la box din Europa, la categoria 63 kilograme a fetelor? Cum percepi acest moment deosebit din viaţa şi din cariera ta?
Pentru mine, această performanță reprezintă o responsibilitate în plus, iar in carieră este un pas înainte în direcția îndeplinirii visului meu, la care muncesc de foarte mult timp.
 
5. Ce sentimente te-au încercat în momentul în care, aflată pe prima treaptă a podiumului european, ţi-a fost intonat Imnul Național al României?
Sentimentele care m-au cuprins au fost cele de mândrie şi fericire, de fapt cred că am avut toate stările emoţionale în acel moment. Emoţiile mă copleşiseră, am început să tremur şi îmi venea să plâng.
 
6. Cui dedici acest succes deosebit de la Campionatul European?
Vreau să îl dedic tuturor! Tuturor antrenorilor cărora le-am călcat pragul sălii de antrenament, tuturor profesorilor mei, fără de care nu aş fi avut o educaţie bună, vreau să îi mulţumesc şi doamnei de dansuri populare de la Lumina, Elena Dordea, pentru jocul de picioare pe care l-am deprins acolo și care acum îmi folosește în ring, şi, nu în ultimul rând, îi sunt recunoscătoare şi familiei mele.
 
7. Care au fost primele cuvinte pe care ți le-au adresat membrii familiei după ce ai devenit campioană continentală?
Primele cuvinte pe care mi le-au spus părinții au fost: „a fost perfect“. Membrii familiei au urmărit partidele de acasă, pe calculator, iar la final au fost foarte fericiți.
 
8. Pe cine ai ca model în box şi ce admiri cel mai mult la respectiva persoană?
Am multe modele în box, precum: Muhammad Ali, Mike Tyson, Katie Taylor şi Floyd Mayweather. Şi ce admir cel mai mult la Muhammad  Ali, regele boxului din punctul meu de vedere, este abilitatea pe care o avea de a se juca cu adversarii lui şi felul în care vorbea, pentru că boxul este o artă, nu e bătaie.
 
9. Care este lovitura ta favorită în ring şi cum te descrii în câteva cuvinte ca sportivă?
Lovitura mea preferată este croşeul de stânga cu pivotare. Cea mai bună descriere pe care mi-o pot da eu este că munca învinge talentul. Toată lumea îmi spune că sunt talentată, dar e vorba doar de muncă, aceasta contează în primul rând.
 
10. Ce hobby-uri ai, cum îţi petreci timpul liber şi ce alte sporturi îţi mai plac?
Am făcut trei ani kickbox de performanţă şi opt ani dansuri populare. Pot spune că îmi plac toate sporturile. Nu prea am alte hobby-uri, adică boxul e cam singurul, iar el face parte din viaţa mea, deci nu prea mai pot să îl numesc hobby. Altfel, îmi place să dorm, să mă plimb prin ploaie, să mănânc şi cam atât.
 
11. Care este obiectivul tău cel mai important în box, care, odată atins, ți-ar împlini cariera?
Îmi doresc foarte mult să devin campioană mondială şi campioană olimpică, iar, într-adevăr, dacă aş adăuga şi aceste titluri în palmares, cariera mea va fi împlinită.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Sportiva din Lumina - judeţul Constanţa
Amalia Niţă este campioană europeană la box feminin!


Box feminin
Campioana Amalia Niţă, din Lumina, a câştigat „Provocarea Panterei”. „Juratul” Sorin Tănăsie, impresionat


„Mândru de fata mea!“
Luptătoarea Amalia Niță, de la CS Medgidia, campioană în ring, dar și la școală (galerie foto)


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii