Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:05 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cătălin Vasile, animator de petreceri pentru copii în Constanţa „Nu poţi fi Superman şi să te doară mâna că te-ai lovit“

ro

02 Sep, 2015 00:00 8923 Marime text
Firmele care organizează petreceri pentru copii cu clovni şi tot tacâmul au înflorit la Constanţa, în ultimii ani. Însă a fi animator la petrecerile pentru copii nu este de joacă. Ce înseamnă mai exact meseria de animator pentru copii şi cine este în spatele acesteia?
Am discutat despre aceste aspecte cu Cătălin Vasile, animator de petreceri pentru copii în Constanţa, ieri, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
 
Întrebările redacţiei:
 
Ce înseamnă, mai exact, meseria de animator pentru copii?
 
Meseria de animator pentru copii nu este una uşoară, dacă nu există pasiune. Consider că trebuie să îţi placă să faci asta pentru a-ţi ieşi cum trebuie. Prima condiţie este să iubeşti să lucrezi cu copiii. O a doua condiţie este aceea că trebuie să fii mereu vesel şi plin de viaţă. Nu trebuie să uităm de faptul că este necesar să fii la curent cu personajele ce apar. Şi, nu în cele din urmă, trebuie să vii mereu cu ceva nou!
 
Care este acel lucru special pe care trebuie să îl deţii pentru a fi bun în această meserie?
 
În primul rând, trebuie să iubeşti să lucrezi cu oamenii. Mai trebuie fii deschis şi să ai un simţ al umorului dezvoltat. Pentru că este o meserie ce presupune foarte multe situaţii neprevăzute, este necesar să ai răspuns şi rezolvare pentru orice situaţie întâmpinată în cadrul evenimentului.
 
Cum a început totul? Cum ai devenit animator de petreceri pentru copii?
 
Totul a început când eram în liceu, mă fascinau baloanele modelate şi îmi doream să pot face şi eu diverse modele, precum flori din baloane, căţeluşi, săbiuţe şi aşa mai departe. Aşa am început să mă uit la videoclipuri. Imitam ce făceau băieţii şi, spre surprinderea mea, îmi ieşeau foarte bine. Nu m-am oprit la chestii uşoare, ci am încercat să fac din ce în ce mai multe modele dificil de realizat. Pentru mine, acesta era un job perfect! Lucram part time, făceam ceva uşor şi reuşeam să am şi bani de buzunar.
 
Cum este în spatele costumelor de clovn sau în pielea unor personaje ca Iron Man, Mickey Mouse sau Spiderman?
 
Este minunat să ai posibilitatea de a intra în pielea atâtor personaje dragi copilăriei. Copilaşii se bucură enorm atunci când îl au alături de ei pe Mickey, Spiderman sau alţii şi, până la urmă, de aceea am ales această meserie - să aduc zâmbetele pe feţele copilaşilor şi să transform fiecare eveniment la care particip într-un moment unic. În spatele costumului nu mai contează cum mă simt. Fie că sunt obosit, că mi-e rău, că am probleme şi mă gândesc la ele… când îi vezi pe ăia mici că strigă „Ben Ten, Ben Ten, Ben Ten“, „Batman, Batman, Batman“ sau „Ironman, Ironman, Ironman“ îţi trec toate.
 
Cât de uşor sau de greu îţi este să faci copiii să râdă?
 
Contrar aparenţelor, copiii nu sunt foarte greu de mulţumit. Trebuie să fii mereu atent la reacţia lor. Dacă observi că devine dezinteresat, schimbi jocul sau activitatea pe care o desfăşori în acel moment, deoarece un copil atent se dedică în totalitate momentului care i-a captat atenţia, astfel, zâmbetul nu întârzie să apară.
 
Care a fost cel mai amuzant moment din cariera ta ca animator?
 
Îmi aduc aminte de prima mea petrecere. Aveam 17 ani. Eram foarte încrezător în forţele proprii, pregătit, teoretic, de petrecere, până în momentul în care am trecut pragul acelei clase/case. Atunci, mi-am dat seama că lucrurile nu sunt chiar aşa de simple precum credeam. Copiii parcă ştiau că sunt la primul eveniment, iar treaba lor în toată ora a fost să mă dezbrace pe mine... Aveam câte cinci copii care trăgeau întruna de pantalonii mei şi da, au reuşit într-un final (râde).
 
Care este cel mai dificil personaj de interpretat şi de ce?
 
Nu aş putea spune că există vreun personaj greu. Dificil este momentul în care nu îţi vine costumul sau e prea cald afară. La început, evitam să merg la petreceri cu faţa descoperită. Luând acest aspect în calcul, atunci îmi era greu să interpretez personaje ca Mickey Mouse, Ben 10, fotbalişti şi majoritatea personajelor care nu necesită mască. Aaaa… să nu uit de personajele feminine (râde)!
 
Ce momente dificile ai întâmpinat în această meserie? Ai înveselit copii aflaţi pe patul de spital sau în situaţii nefericite?
 
Am avut, bineînţeles, şi situaţii dificile, pe parcursul celor nouă ani de activitate. S-a întâmplat de câteva ori să mi se facă rău din cauza căldurii. Sau să mă lovesc în timpul petrecerii... Este destul de greu, întrucât nu poţi fi Superman şi să te doară mâna că te-ai lovit (râde). E penibil să vadă copiii că pe Spiderman îl doare că a făcut „bubuţa“. Trebuie să fii un adevărat erou când îmbraci costumul, indiferent care. Nu trebuie să arăţi ce simţi tu cu adevărat. Copiii cred în tine şi tu trebuie să dai dovadă că eşti ceea ce au văzut ei în desenele lor preferate.
 
Totodată, am fost implicat în mai multe evenimente caritabile, atât în Constanţa, cât şi în Braşov. Am fost în spitale, în centre de plasament, a fost o experienţă delicată, nu neplăcută, pe care aş repeta-o oricând. Însă eu m-am comportat cu ei ca şi când nu ar fi în dificultate. Nu am făcut diferenţe şi nu mi-am îngrădit activitatea din cauza aceasta. I-am tratat pe toţi egal şi pot să spun că a ieşit foarte bine!
 
De ce este important divertismentul încă de la vârste mici?
 
Cu toţii ştim că râsul este cel mai bun medicament. Divertismentul de la vârste mici dezvoltă creativitatea şi este necesar unei bune dezvoltări atât psihice, cât şi intelectuale. În vremurile în care trăim, copiii cresc foarte repede şi nu mai au timp să experimenteze joaca aşa cum am făcut-o noi, generaţia noastră. De asemenea, concursurile pe care le fac şi la care îi îndemn pe copii să participe dezvoltă spiritul de competiţie, îi învaţă să fie sociabili şi să înceapă să cunoască munca în echipă.
 
Întrebările cititorilor:
 
Cât de scump este să aduci un personaj la o petrecere?
 
Preţul unui animator este pe oră, aproximativ 100 de lei, şi include transport, pictură pe faţa şi baloane modelate.
 
Ce sfaturi le-aţi da tinerilor care vor să urmeze această profesie?
 
Să fie creativi şi inovatori, să aibă multă răbdare, pentru că de asta au cea mai mare nevoie. Dacă le place domeniul, să nu ezite... nu mulţi au ocazia să facă ceea ce îşi doresc.
 
Daca ai da timpul înapoi, ai alege altă meserie?
 
De-a lungul timpului am avut ocazia să lucrez în mai multe domenii: IT, administrativ, şofer, ospătar, am încercat şi altceva, însă nimic nu se compară cu ce fac acum. În concluzie, nu aş alege altceva.
 
Care este cel mai lung eveniment la care ai participat?
 
Cel mai lung eveniment a durat opt ore, fiind urmat de un botez, unde am stat şase ore.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii