Interviu online cu atleta Alexia Dospin, de la CSM Constanța „În final, asta înseamnă performanța, să-ți învingi limitele“
Interviu online cu atleta Alexia Dospin, de la CSM Constanța: „În final, asta înseamnă performanța, să-ți


- Alexia Dospin a cucerit patru medalii la faza finală a Campionatului Național 2025 desfășurat în sală.
Anul competițional 2025 a început foarte bine pentru tânăra atletă Alexia Dospin, de la CSM Constanța, cu medalii naționale și recorduri personale.
Originară din Bacău, sportiva de 21 de ani a venit la CSM Constanța de la CSM Bacău, acum doi ani, atât prin prisma sportului pe care îl iubește (căutând să urce astfel o nouă treaptă în cariera ei), cât și prin prisma studiilor superioare (tânăra fiind studentă la Universitatea „Ovidius“ Constanța, la două facultăți, Educație Fizică și Sport și Medicină - program de studii: Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare).
Desfășurată de curând, la București, faza finală a Campionatului Național de seniori și tineret în sală i-a adus Alexiei titlul de campioană națională de tineret și medalia de argint la senioare la triplusalt, cu o săritură de excepție, care a măsurat 13,75 metri. Sportiva a urcat pe podium și la săritura în lungime, la care, cu 6,01 m, a ocupat locul al doilea la tineret și poziția a treia la senioare. Medaliile sunt cu atât mai prețioase cu cât sportiva a stabilit recorduri personale atât la triplusalt, cât și la lungime! La triplusalt, a urcat de la 13,33 m, performanță pe care o stabilise luna trecută! Grație realizărilor de la aceste Naționale, Alexia este calificată la Campionatul European Under-23 din Norvegia, programat în luna iulie a acestui an.

Alexia Dospin este antrenată la CSM Constanța de Carmen Botea, progresul atletei continuând accelerat. Multiplă campioană națională și medaliată la nivel juvenil (inclusiv la junioare și la tineret), membră a lotului României, Alexia a urcat pe podiumul național și la senioare, iar obiectivul ei pe plan intern, de care e aproape, e să cucerească medalia de aur și la această categorie de vârstă. Totodată, își dorește noi participări de succes în competițiile internaționale de top, Europene și Mondiale, cum a mai avut până acum.
Alexia Dospin este antrenată la CSM Constanța de Carmen Botea, progresul atletei continuând accelerat. Multiplă campioană națională și medaliată la nivel juvenil (inclusiv la junioare și la tineret), membră a lotului României, Alexia a urcat pe podiumul național și la senioare, iar obiectivul ei pe plan intern, de care e aproape, e să cucerească medalia de aur și la această categorie de vârstă. Totodată, își dorește noi participări de succes în competițiile internaționale de top, Europene și Mondiale, cum a mai avut până acum.
Cât de greu i-a fost Alexiei să ajungă la vârful performanței, ce sacrificii implică un asemenea parcurs și ce „piscuri“ mai are de atins atleta de la CSM Constanța?

Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Alexia Dospin, vineri, 28 februarie 2025, în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.
La 9 ani, avea deja atletismul „în vene“
Alexia, la ce vârstă ai început atletismul, prin ce împrejurare și cum au fost primii tăi pași în acest sport?
Am început să practic acest sport la vârsta de 9 ani. Părinții mei arbitrau în fiecare vară la crosurile locale, iar, la un moment dat, eram suficient de mare încât să mă încadrez în cea mai mică categorie de vârstă de la crosurile respective. Încă țin minte ținuta pe care o aveam, deloc adecvată pentru o întrecere sportivă, dar nu conta, atât timp cât puteam să alerg. De atunci, părinții au considerat că este timpul să trecem la următorul nivel, antrenamentele de atletism. Oricum, eu deja aveam atletismul „în vene“, pentru că făceam exerciții specifice acestei ramuri de sport fără să fi avut primul contact cu atletismul - pași săriți peste pași săriți atât în casă, cât și afară, curse de 30 - 50 metri în fața blocului și multe altele. Simt că m-am născut să fac asta.
„Suntem gata să lăsăm o poveste“
Știu că tu și sora ta proveniți dintr-o familie eminamente sportivă. Tatăl și mama au făcut atletism și au fost campioni naționali la săritura cu prăjina. Sora ta a practicat natația și a cucerit și ea multe titluri naționale, iar tu ești o atletă campioană. Cât de mult a contat pentru voi, fiicele, în drumul vostru în sport, această tradiție din familie?
La început, eram prea mici să realizăm ceea ce clădim ca familie, era doar distracție pentru noi. Odată cu înaintarea în acest drum al performanței, a venit și maturizarea noastră, dar și conștientizarea acestei tradiții. Este extrem de îmbucurător pentru mine faptul că amândouă am preluat ștafeta și am reușit să ducem mai departe numele nostru în cel mai frumos mod posibil. Astfel, în urma acestei reușite din weekendul trecut, nu rezultă numai o campioană, ci suntem 4 campioni și nu ne oprim aici, pentru că suntem gata să lăsăm o poveste prin prisma acestei tradiții.
„Când nu mai poți, mai poți un pic“
Care sunt cele mai importante sfaturi pe care vi le-au dat părinții pentru o carieră sportivă de succes?
Părinții mei mi-au dat multe sfaturi, astfel că nu știu să citez ceva anume, dar știu că, prin îndemnurile lor, am ajuns sportiva care sunt astăzi. M-au învățat să câștig, dar și să pierd, ceea ce mi se pare unul dintre cele mai importante lucruri. În schimb, nu voi uita niciodată când mi-au spus: „când nu mai poți, mai poți un pic” și de această vorbă m-am agățat mereu și m-a ajutat să-mi împing limitele, pentru că, în final, asta înseamnă performanța, să-ți învingi limitele.

„Îmi doresc să rămân în istoria sportului“
Ce este mai important pentru tine, să cucerești un titlu de campioană ori o altă medalie sau să dobori un record?
Odată cu doborârea unui record, automat vin și celelalte, deci asta e alegerea mea. Dar, desigur, nu orice record, ci unul mondial. Îmi doresc să rămân în istoria sportului, să-mi las esența în atletism și, în final, să ajut la formarea tinerilor atleți și următoare speranțe, cu ajutorul informațiilor acumulate din cariera mea.
Ambele sunt încrezătoare
Ai un debut fast de sezon, cu medalii naționale și recorduri personale. Ți-ai stabilit și alte borne pe care să le dobori, să le atingi, în acest sezon, atât la triplusalt, cât și la lungime?
Întotdeauna este loc de mai bine. Atât eu, cât și antrenoarea mea suntem încrezătoare în privința următorului sezon și nu numai. Important este să fiu sănătoasă și să fiu cea mai bună variantă a mea, indiferent de situații, pentru că celelalte vin de la sine.
„Sportul este și despre emoție“
Ce senzații te-au încercat atunci când ai cucerit prima medalie de aur din cariera ta la Naționale? Următoarele titluri de campioană ți-au oferit aceleași emoții sau totul a devenit o rutină, obișnuindu-te cu performanța, iar obținerea medaliilor devenind astfel ceva firesc pentru tine?
Din momentul în care am cucerit prima medalie de aur, am știut că asta îmi este scris să fac. Eram un copil și m-am bucurat ca atare. Fiind o persoană emotivă, fiecare concurs și medalie au aceeași încărcătură emoțională. Bucuria este aceeași la fiecare reușită, iar dezamăgirea este în egală măsură la toate eșecurile întâmpinate. Sportul este și despre emoție, iar eu simțind la intensitate maximă, întotdeauna bucuria de a participa la concursuri va fi prezentă și neschimbată, ceea ce eu consider un avantaj, pentru că mereu mă voi bucura de senzații noi și încercări noi.
„Nu știu dacă le-aș mai numi sacrificii, cât mai degraba beneficii“
Ce sacrificii ai fost dispusă să faci pentru a deveni campioană în atletism? Cât de grea e viața de sportiv de înaltă performanță?
Sacrificii trebuie să facem peste tot. Însă dacă le facem forțați și „doar pentru că așa trebuie”, fără să înțelegem însemnătatea acestora, poate nu suntem în locul potrivit. Pentru mine a devenit un mod de viață, în care mă regăsesc cel mai bine. Atenția la alimentație, odihnă, dozarea energiei și multe altele. Le fac cu drag și mă reprezintă. De aceea nu știu dacă le-aș mai numi sacrificii, cât mai degraba beneficii.
„Iau câte puțin de la fiecare și le conturez eu într-un ideal“
Cine e sportivul sau sportiva care îți e idol în atletism, iar reușitele sale și personalitatea respectivei persoane te motivează suplimentar?
Nu am un anumit idol. Iau câte puțin de la fiecare atlet și le conturez eu într-un ideal. Am ajuns în punctul în care analizez cât de mult se poate din mediul online atât personalitățile sportivilor mari, cât și antrenamentele acestora și iau informațiile benefice de la aceștia. O urmăresc foarte mult pe Yulimar Rojas, îl urmăresc pe Jonathan Edwards, am început să fiu interesată de Noah Lyles, de Sydney McLaughlin, dar cel mai mult mă regăsesc în Ana Peleteiro.
„De atunci nu m-am mai dezlipit de această probă“
Proba ta de bază în atletism e triplusaltul, dar concurezi și la săritura în lungime. Au fost însă și alte probe la care te-ai pregătit și ai participat în concursuri?
La început de carieră am cochetat și cu alte probe, dar niciuna nu m-a satisfăcut. De la o vârstă fragedă am luat contact cu triplusaltul și de atunci nu m-am mai dezlipit de această probă.
„Trebuie să înțelegem rolul eșecului, ca se ne putem bucura de victorie“
Care a fost cea mai fericită zi de până acum din viața ta sportivă? Dar momentul dintr-un concurs care te-a făcut să suferi?
Cum am spus și mai devreme, eu cataloghez ca fiind „cea mai fericită zi din viața sportivă” toate zilele în care eu am fost aptă să fac sport. Dar au fost și momente mai puțin plăcute, însă până și acestea, în final, au rolul lor tot înspre bine. Anul trecut, a fost un an mai tulburător, și psihic, și fizic, dar fără de care nu aș fi putut ajunge unde sunt acum. Trebuie să înțelegem rolul eșecului, ca se ne putem bucura de victorie.
A doua familie
Ai venit de la Bacău la Constanța, cum e aici, te-ai acomodat, te simți deja de-a locului?
Încă din primele luni de la mutare am observat cât de bine m-am integrat într-un timp atât de scurt. Nu m-am simțit nicio secundă că nu aș fi de-a casei, ba chiar mă consider constănțeancă de origine. A fost cea mai bună decizie pe care am luat-o, m-am înconjurat de oameni excepționali și mi-am făcut o a doua familie prin alegere. Prin această tranziție, am simțit însemnătatea proverbului „cine se aseamănă se adună”.
„Iubesc animalele și natura“
Care sunt hobby-urile tale și cum îți petreci timpul liber?
Iubesc animalele și natura. Dacă mi-ar permite timpul, eram numai pe la adăposturi și delfinariu, făcând voluntariat. Cât despre natură, ador traseele montane, iar în off-season este primul lucru pe care îl fac pentru a mă relaxa.
„Drumul meu acum începe“
Ești multiplă campioană națională, dar și participantă la Europene și Mondiale. În continuare, care sunt obiectivele tale, atât pe termen scurt și mediu, cât și pe termen lung, în perspectivă?
Ca orice sportiv, visul măreț este posesia unei medalii olimpice. Consider că drumul meu acum începe, acum sunt la adevăratul potențial. Nu-mi place să arunc cu vorbe, important e că sunt foarte sigură pe mine și știu ce pot. Nu mă gandesc la rezultat, mă gândesc la ce trebuie să fac pentru a ajunge unde îmi propun.
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Citește și:
Atletism
CSM Constanța, nouă medalii la Campionatul Național și calificări la Campionatul European (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp