Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:01 28 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu șeful ISU Dobrogea, colonelul Cristian Mihail Amarandei – „Vom înființa puncte temporare de-a lungul zonei costiere“

ro

10 May, 2022 00:00 5714 Marime text

 
  • Șeful ISU Dobrogea: „Avem în vedere zona de litoral de la Corbu și până la Vama Veche, unde, din loc în loc, în funcție de dezvoltarea zonelor respective, vor fi orgnizate puncte temporare de intervenție“ 
 
Colonelul Cristian Mihail Amarandei, comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea a explicat în cadrul unui interviu online, acordat cotidianului ZIUA de Constanța, cum s-a pregătit ISU Dobrogea pentru sezonul estival 2022, primul sezon fără restricții impuse de pandemia Covid-19, din ultimii doi ani.  Mai mult, șeful ISU Dobrogea spune că „pentru a eficientiza acțiunile de intervenție ale salvatorilor constănțeni, fie că vorbim despre stingerea incendiilor, despre primul-ajutor medical, salvările din mediul acvatic sau alte tipuri de intervenții, trebuie să avem un timp de răspuns cât mai mic“. În acest sens, potrivit colonelului Cristian Mihail Amarandei, se vor „înființa puncte temporare de-a lungul zonei costiere astfel încât valorile încărcate ale traficului sau numărul mare de turiști să fie contrabalansate de o dispunere cât mai apropiată a tuturor resurselor de zonele cu grad ridicat de risc“.
 
1.      Pe litoral, sezonul începe, oficial, la data de 1 Mai. Cum a decurs minivacanța de 1 Mai în județul Constanța, din punct de vedere al intervențiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență  „Dobrogea“ al județului Constanța?
 
Pentru weekend-ul 1 Mai, au fost înființate puncte temporare de lucru în localitățile Agigea, Valu lui Traian, Vama Veche și Valea Dacilor, necesare pentru reducerea timpului de răspuns în cazul producerii unor situații de urgență și au fost executate, împreună cu serviciile voluntare pentru situații de urgență, acțiuni preventive și pentru asigurarea măsurilor necesare desfășurării în siguranță a activităților organizate la nivel local.
 
În perioada 29 aprilie - 01 mai 2022, la numărul unic de urgență 112 au fost înregistrate 189 apeluri.
 
Pompierii militari au fost solicitați să acorde asistență medicală în 143 de situații și au intervenit pentru stingerea a opt incendii, precum și în alte 32 de evenimente precum accidente rutiere, salvare de animale captive în diverse spații, asigurări măsuri PSI la aterizare/decolare elicopter SMURD, sprijin medical pentru echipele SAJ etc.
 
2.      Ce efective ISU Dobrogea au fost pregătite să intervină pentru minivacanța de 1 Mai?
 
Aproximativ 200 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au fost pregătiți să intervină, zilnic, pe durata weekend-ului de 1 Mai, în cazul producerii unor situații de urgență.

 
Pe linia prevenirii și stingerii incendiilor, au fost identificate și verificate obiectivele în care urmau să se desfășoare activități cu aflux mare de participanți.
 
De asemenea, s-au executat și controale inopinate în cadrul subunităților.
 
De asemenea, un accent deosebit a fost pus pe respectarea ordinii interioare și executarea serviciului de permanență și s-a asigurat continuitatea conducerii, în afara programului de lucru, de la serviciu sau de la domiciliu, după caz, conform planificării.
         Controalele de specialitate s-au executat la cinci operatori de turism, trei parcaje supraterane, trei amenajări temporare (festivaluri) și 12 operatori de alimentație publică (cluburi, restaurante etc.).
 
 Au fost identificate cinci clădiri care funcționau fără autorizatie de securitate la incendiu și au fost aplicate 123 avertismente și 33 amenzi în cuantum de 76.000 lei.

 
3.      De curând, ISU Dobrogea a avut o intervenţie complexă, pentru stingerea unui incendiu la mansarda unui imobil din Năvodari, existând unele probleme, după intervenție, la strângerea autoscării. Voiam să vă întreb, în acest context, care este situația autoscărilor din dotarea ISU Dobrogea, dacă există scări disponibile pentru eventuale alte intervenții viitoare, până la repararea celei utilizate la Năvodari.
 
Într-adevăr, una din cele trei autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime folosite pe timpul operațiunilor de stingere a incendiului izbucnit în data de 05 mai, la mansarda unui bloc din orașul Năvodari s-a defectat după ce intervenția s-a finalizat și urmează să fie reparată în cel mai scurt timp.
 
Au fost deja făcute demersuri în acest sens și, de asemenea, am luat măsuri de înlocuire a acesteia cu o altă autospecială care să asigure intervenția la nivelul municipiului Constanța.
 
De asemenea, precizez că, la nivelul județului Constanța, sunt operaționale, în prezent, cinci astfel de autospeciale.
 
Dacă situația o va impune, putem solicita suplimentarea cu astfel de elemente de tehnică de la județele vecine.
 
4.      Suntem la debutul sezonului estival 2022, primul sezon fără restricții impuse de pandemia Covid-19, din ultimii doi ani. Cum se pregătește ISU Dobrogea să întâmpine sezonul și, mai ales, pe turiștii care vor sosi pe litoral?
 
Pentru a eficientiza acțiunile de intervenție ale salvatorilor constănțeni, fie că vorbim despre stingerea incendiilor, despre primul-ajutor medical, salvările din mediul acvatic sau alte tipuri de intervenții, trebuie să avem un timp de răspuns cât mai mic.
 
În acest sens, vom înființa puncte temporare de-a lungul zonei costiere astfel încât valorile încărcate ale traficului sau numărul mare de turiști să fie contrabalansate de o dispunere cât mai apropiată a tuturor resurselor de zonele cu grad ridicat de risc.
 
5.      Din experiența anilor trecuți, care sunt zonele „fierbinţi“ pentru ISU Dobrogea în timpul sezonului; care sunt locurile unde va fi nevoie de o concentrare mai mare a echipajelor de intervenție?
 
În primul rând, avem în vedere zona de litoral de la Corbu și până la Vama Veche, unde, din loc în loc, în funcție de dezvoltarea zonelor respective, vor fi orgnizate puncte temporare de intervenție.
 
De asemenea, vor fi înființate și punctele temporare de stingere în interiorul județului, pentru a reduce, pe cât posibil, manevra de forțe în cazul producerii unor situații de urgență, iar zona continentală să fie acoperită cu suficiente capabilități.
 
6.      În fiecare an, ISU Dobrogea primește sprijin prin echipajele detașate pe litoral. Vor fi și anul acesta echipaje din țară ce vor veni în judeţul Constanţa?
 
Toate aceste noi puncte de intervenție, în total fiind 25, trebuie să beneficieze de un suport uman și tehnic adecvat, astfel încât intervenția să fie asigurată în regim permanent.
 
În acest sens, în sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța vor fi alocate resurse suplimentare – tehnică și personal – de la celelalte inspectorate județene pentru situații de urgență.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Autoscara ISU Dobrogea, blocată după incendiul de amploare din Năvodari! Ce se întâmplă dacă izbucnește un nou incendiu la înălțime



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii