Interviu online cu comisarul şef Marius Cristian Oprişan Tema este - Războiul cu drogurile. Pragul dintre viaţă şi moarte
Interviu online cu comisarul şef Marius Cristian Oprişan: Tema este - Războiul cu drogurile. Pragul dintre viaţă
26 Feb, 2014 17:43
ZIUA de Constanta
7020
Marime text
Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa şi-a prezentat, recent, raportul de activitate pe anul 2013. La nivelul municipiului Constanţa există, se pare, condiţii favorizante ale consumului de droguri, şi asta pentru că vorbim despre un oraş - port şi despre un specific litoral al zonei. Cum poate fi prevenită extinderea acestui flagel? Care sunt cele mai căutate droguri? Cum îi poate ajuta Centrul Regional Antidrog pe consumatorii de stupefiante?
Discutăm despre aceste probleme cu comisarul şef Marius Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, joi, de la ora 11.00, în cadrul unui interviu online în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.
Realizator: Ada CODAU
Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.
Intrebările redacţiei:
Aţi prezentat, săptămâna trecută, raportul pe anul 2013 al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa. Care sunt cele mai importante concluzii ale raportului?
Concluziile care au reieşit din raport denotă o implicare a tuturor instituţiilor locale, a organizaţiilor non-guvernamentale, a societăţii civile şi, nu în ultimul rând, a mass media în combaterea consumului şi traficului de droguri în judeţul Constanţa. Deşi situaţia consumului şi a traficului de droguri cunoaşte un trend ascendent, îndeosebi în privinţa consumului de etnobotanice, prin activităţile desfăşurate în sfera prevenirii, cererii şi ofertei de droguri, dar şi a asistenţei integrate pe care o acordăm consumatorilor de droguri, precum şi familiilor acestora am reuşit să ţinem sub control acest fenomen.
De asemenea, am constatat că acţiunile Centrului trebuie derulate în acele zone şi medii în care, din datele noastre, cunoaştem manifestarea acestui fenomen.
Nu mai puţin important, am ajuns la concluzia că acţiunile noastre trebuie să reprezinte mult mai mult decât simpla împărţire de pliante şi prezentarea seacă a unor informaţii şi date oficiale despre efectele consumului de droguri. Astfel, apelăm în permanenţă la acţiuni care presupun iniţiativă şi implicare din partea persoanelor ţintă cărora noi ne adresăm. Altfel spus, o permanentă interactivitate între noi şi beneficiarii acţiunilor noastre. În ultimul an am observat că oamenii, în special tinerii sunt foarte interesaţi de acţiuni de voluntariat în cadrul Centrului Antidrog Constanţa.
Dacă în trecut Centrul forma doar categorii profesionale din sfera de aplicare a legii (Poliţie, Jandarmerie, Magistratură, Penitenciar), în prezent de adresăm şi altor categorii profesionale care pot veni în sprijinul combaterii, consumului de droguri: preoţi, profesori şi inspectori şcolari, medici şcolari şi personal medical de la unităţile de primiri urgenţe.
În ceea ce priveşte asistenţa integrată (psihologică, medicală şi socială) am ajuns la concluzia că rezultatele acţiunilor noastre sunt mult mai bune atunci când se acordă asistenţă nu doar consumatorului, ci şi membrilor familiei acestuia (părinţi şi copii).
Nu în ultimul rând, serviciile oferite de Centrul Antidrog Constanţa - care sunt atât gratuite, cât şi confidenţiale - s-au făcut mai cunoscute prin intermediul mass media.
În pofida faptului că există şi persoane care nu vorbesc deschis despre problema drogurilor, inclusiv acestea se implică în combaterea fenomenului.
Există, la nivelul judeţului Constanţa, motive de îngrijorare cu privire la consumul de droguri?
Nu. Deşi tendinţele consumului şi traficului de droguri sunt, aşa cum am menţionat, în creştere, fenomenul este ţinut sub control datorită acţiunilor pe care le întreprindem constant: de informare, de prevenire şi asistenţă.
Care sunt categoriile de vârstă cele mai expuse tentaţiei de a consuma stupefiante?
Evident, tinerii. Cu toate că România continuă să se afle sub mediile europene în ceea ce priveşte consumul de droguri, datelor celor mai recente studii efectuate de Agenţia Naţională Antidrog indică o prevalenţă a consumului de droguri în populaţia generală, de-a lungul vieţii, de 4,3% pentru orice tip de drog. În rândul populaţiei de elevi de 16 ani, acest tip de prevalenţă se situează la 10%.
Tinerii sunt tentaţi de consumul de droguri datorită mai multor factori: preţul relativ scăzut al acestor substanţe, posibilitatea procurării cu uşurinţă a acestora, aparenta legalitate a etnobotanicelor, dar mai ales lipsa de supraveghere, de educaţie şi informare cu privire la efectele consumului de droguri.
Ce anume stă la baza deciziei de a consuma droguri: influenţa anturajului? Curiozitatea? Nevoia de senzaţii noi? Neînţelegerile din familie?
Toate la un loc. La tineri, adolescenţa este, prin definiţie, o perioadă sensibilă, critică. O perioadă de căutări şi nelinişti, când ei au nevoie mai mult ca niciodată de dragostea, de ataşamentul părinţilor, de atenţia familiei, dar şi de cea a profesorilor.
Din informaţiile dumneavoastră, care sunt cele mai căutate droguri la nivelul judeţului Constanţa?
Din datele furnizate de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa privind capturile pe anul 2013 reiese că cele mai mari cantităţi indisponibilizate au fost de canabis şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (etnobotanice). De asemenea, din totalul persoanelor consumatoare pe care le-am avut în asistenţă în cadrul Centrului, cele mai multe au declarat ca substanţă principală de consum SNPP-urile (etnobotanicele), urmate de marijuana.
Cum poate Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa să prevină extinderea consumului de droguri?
Prin continuarea campaniilor, programelor şi a acţiunilor pe linie de prevenire, în special în direcţia informării, educării şi conştientizării efectelor consumului de droguri, prin identificarea, atragerea şi motivarea consumatorilor de droguri pentru a accesa serviciile de asistenţă integrată (psihologică, medicală şi socială). În tot ceea ce facem, luăm mereu în considerare diversitatea de idei, dar avem întotdeauna grijă ca acţiunile noastră să se desfăşoare în mod unitar.
Care sunt instituţiile care vă sunt alături în lupta cu drogurile?
Toate instituţiile locale: Consiliul Judeţean, primării, Prefectura, deconcentratele şi instituţiile de aplicare a legii în combaterea traficului de droguri.
Aţi lansat, marţi, proiectul „Parteneriatul Antidrog în Şcoală P.A.S. - 2014”, proiect derulat în parteneriat cu ISJ şi IPJ Constanţa. Ce presupune concret această iniţiativă?
Având în vedere faptul că populaţia cu cel mai mare risc o reprezintă tinerii, Centrul Regional Antidrog Constanţa, în parteneriat cu ISJ şi IPJ Constanţa a iniţiat proiectul de prevenire “Parteneriat Antidrog în Şcoală 2014”. Proiectul are ca beneficiari elevii claselor a VII-a şi a VIII-a din cadrul instituţiilor de învăţământ din municipiul Constanţa, dar şi din Mangalia, Medgidia, Năvodari, Eforie. Principalele obiective ale acestui proiect sunt: creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a elevilor în vederea neînceperii consumului de droguri, creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a elevilor în vederea evitării transformpării consumului experimental şi ocazional în consum regulat de droguri şi dezvoltarea unor aptitudini pentru un stil de viaţă sănătos.
Proiectul este structurat pe trei etape. Prima etapă constă în formarea poliţiştilor de proximitate de către specialiştii Centrului Antidrog, în problematica drogurilor, în care aceştia vor învăţa şi tehnici şi metode educative moderne, interactive de motivare a elevilor. A doua etapă se referă la desfăşurarea activităţilor propriu zise de prevenire în unităţile de învăţământ, clasele a VII-a şi a VIII-a. Aceste activităţi vor fi derulate de specialiştii Centrului Antidrog, dar şi de poliţiştii de proximitate formaţi anterior. A treia etapă o reprezintă evaluarea activităţilor şi ea va avea loc ulterior încheierii anului şcolar.
În ultimii ani, vârsta de la care tinerii au început să consume stupefiante a scăzut dramatic, ajungându-se la elevi de 13, 14 ani. În ce măsură ajung astfel de cazuri la cunoştinţa Centrului Antidrog Constanţa? Cât de dispuse sunt unităţile de învăţământ să recunoască faptul că au şi elevi drogaţi?
Aceste cazuri ajung în atenţia Centrului Antidrog Constanţa. Totul pleacă de la părinţi şi de la cadrele didactice. Aceştia observă schimbări în comportamentul copiilor, anumite reacţii ciudate (de violenţă, de agitaţie permamentă, lipsă de concentrare, incoerenţă în exprimare), fapt pentru care apelează la serviciile noastre, despre care au aflat mai ales prin intermediul mass media.
Există statistici la nivelul consumatorilor din rândul elevilor? Unul din câţi elevi din ciclul gimnazial se droghează?
Aşa cum am precizat anterior, prevalenţa consumului de droguri în rândul populaţiei de elevi de 16 ani este de 10% la nivel naţional. Este o cifră care ne poate da motive de îngrijorare.
Care sunt beneficiile pentru un consumator de droguri care apelează la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa?
Asistenţa pe care noi o acordăm consumatorului este pentru a-l vindeca de adicţie. Este important de ştiut că serviciile noastre sunt gratuite şi confidenţiale. Fiecărui consumator în parte i se aplică tratament adaptat nevoilor sale. În acest sens, trebuie spus că pe lângă adicţie, trebuie rezolvată şi problema integrării sociale a consumatorului.
Victimele stupefiantelor sunt în primul rând consumatorii. Dar şi membrii familiilor din care aceştia provin trăiesc nişte drame. Pentru aceştia din urmă face cineva ceva?
Da, Centrul Antidrog Constanţa oferă membrilor familiei (părinţi, copii) asistenţă psihologică gratuită.
Ce părere aveţi despre legalizarea marijuanei? Există ţări în care aceasta este folosită pentru a trata cazuri medicale.
Da, într-adevăr, la nivel mondial există ţari în care ea este folosită în scop medical, iar în unele zone se foloseşte în scop recreativ, spre exemplu în Olanda, dar şi în unele state din SUA. Părerile sunt împărţite în lumea medicinei, în sensul că multe voci susţin că marijuana poate rezolva sau ameliora cauze medicale, fiind folosită ca tratament medical (în cazul tumorilor canceroase, epilepsie, HIV, dar şi pentru depresii). Pe de altă parte, tot specialiştii din medicină spun că, administrată repetat, pe termen lung, fără supraveghere medicală constantă marijuana are efecte negative, mai ales la nivel cerebral. Din experienţa acumulată la Centrul Antidrog am putut obseva efectele negative ale consumului de marijuana.
Există, la nivelul judeţului Constanţa, un centru funcţional de dezintoxicare? Câte dintre cazurile care au intrat în atenţia dumneavoastră au ajuns acolo?
Pentru consumatorii de droguri injectabile (heroină, în special, care dă o dependenţă severă), la nivelul judeţului Constanţa există un centru de dezintoxicare intraspitalicesc în cadrul Secţiei de Psihiatrie Palazu Mare, aparţinând Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Din fericire, la nivelul judeţului Constanţa nu există consumatori de droguri injectabile.
Discutăm despre aceste probleme cu comisarul şef Marius Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, joi, de la ora 11.00, în cadrul unui interviu online în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.
Realizator: Ada CODAU
Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.
Intrebările redacţiei:
Aţi prezentat, săptămâna trecută, raportul pe anul 2013 al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa. Care sunt cele mai importante concluzii ale raportului?
Concluziile care au reieşit din raport denotă o implicare a tuturor instituţiilor locale, a organizaţiilor non-guvernamentale, a societăţii civile şi, nu în ultimul rând, a mass media în combaterea consumului şi traficului de droguri în judeţul Constanţa. Deşi situaţia consumului şi a traficului de droguri cunoaşte un trend ascendent, îndeosebi în privinţa consumului de etnobotanice, prin activităţile desfăşurate în sfera prevenirii, cererii şi ofertei de droguri, dar şi a asistenţei integrate pe care o acordăm consumatorilor de droguri, precum şi familiilor acestora am reuşit să ţinem sub control acest fenomen.
De asemenea, am constatat că acţiunile Centrului trebuie derulate în acele zone şi medii în care, din datele noastre, cunoaştem manifestarea acestui fenomen.
Nu mai puţin important, am ajuns la concluzia că acţiunile noastre trebuie să reprezinte mult mai mult decât simpla împărţire de pliante şi prezentarea seacă a unor informaţii şi date oficiale despre efectele consumului de droguri. Astfel, apelăm în permanenţă la acţiuni care presupun iniţiativă şi implicare din partea persoanelor ţintă cărora noi ne adresăm. Altfel spus, o permanentă interactivitate între noi şi beneficiarii acţiunilor noastre. În ultimul an am observat că oamenii, în special tinerii sunt foarte interesaţi de acţiuni de voluntariat în cadrul Centrului Antidrog Constanţa.
Dacă în trecut Centrul forma doar categorii profesionale din sfera de aplicare a legii (Poliţie, Jandarmerie, Magistratură, Penitenciar), în prezent de adresăm şi altor categorii profesionale care pot veni în sprijinul combaterii, consumului de droguri: preoţi, profesori şi inspectori şcolari, medici şcolari şi personal medical de la unităţile de primiri urgenţe.
În ceea ce priveşte asistenţa integrată (psihologică, medicală şi socială) am ajuns la concluzia că rezultatele acţiunilor noastre sunt mult mai bune atunci când se acordă asistenţă nu doar consumatorului, ci şi membrilor familiei acestuia (părinţi şi copii).
Nu în ultimul rând, serviciile oferite de Centrul Antidrog Constanţa - care sunt atât gratuite, cât şi confidenţiale - s-au făcut mai cunoscute prin intermediul mass media.
În pofida faptului că există şi persoane care nu vorbesc deschis despre problema drogurilor, inclusiv acestea se implică în combaterea fenomenului.
Există, la nivelul judeţului Constanţa, motive de îngrijorare cu privire la consumul de droguri?
Nu. Deşi tendinţele consumului şi traficului de droguri sunt, aşa cum am menţionat, în creştere, fenomenul este ţinut sub control datorită acţiunilor pe care le întreprindem constant: de informare, de prevenire şi asistenţă.
Care sunt categoriile de vârstă cele mai expuse tentaţiei de a consuma stupefiante?
Evident, tinerii. Cu toate că România continuă să se afle sub mediile europene în ceea ce priveşte consumul de droguri, datelor celor mai recente studii efectuate de Agenţia Naţională Antidrog indică o prevalenţă a consumului de droguri în populaţia generală, de-a lungul vieţii, de 4,3% pentru orice tip de drog. În rândul populaţiei de elevi de 16 ani, acest tip de prevalenţă se situează la 10%.
Tinerii sunt tentaţi de consumul de droguri datorită mai multor factori: preţul relativ scăzut al acestor substanţe, posibilitatea procurării cu uşurinţă a acestora, aparenta legalitate a etnobotanicelor, dar mai ales lipsa de supraveghere, de educaţie şi informare cu privire la efectele consumului de droguri.
Ce anume stă la baza deciziei de a consuma droguri: influenţa anturajului? Curiozitatea? Nevoia de senzaţii noi? Neînţelegerile din familie?
Toate la un loc. La tineri, adolescenţa este, prin definiţie, o perioadă sensibilă, critică. O perioadă de căutări şi nelinişti, când ei au nevoie mai mult ca niciodată de dragostea, de ataşamentul părinţilor, de atenţia familiei, dar şi de cea a profesorilor.
Din informaţiile dumneavoastră, care sunt cele mai căutate droguri la nivelul judeţului Constanţa?
Din datele furnizate de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa privind capturile pe anul 2013 reiese că cele mai mari cantităţi indisponibilizate au fost de canabis şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (etnobotanice). De asemenea, din totalul persoanelor consumatoare pe care le-am avut în asistenţă în cadrul Centrului, cele mai multe au declarat ca substanţă principală de consum SNPP-urile (etnobotanicele), urmate de marijuana.
Cum poate Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa să prevină extinderea consumului de droguri?
Prin continuarea campaniilor, programelor şi a acţiunilor pe linie de prevenire, în special în direcţia informării, educării şi conştientizării efectelor consumului de droguri, prin identificarea, atragerea şi motivarea consumatorilor de droguri pentru a accesa serviciile de asistenţă integrată (psihologică, medicală şi socială). În tot ceea ce facem, luăm mereu în considerare diversitatea de idei, dar avem întotdeauna grijă ca acţiunile noastră să se desfăşoare în mod unitar.
Care sunt instituţiile care vă sunt alături în lupta cu drogurile?
Toate instituţiile locale: Consiliul Judeţean, primării, Prefectura, deconcentratele şi instituţiile de aplicare a legii în combaterea traficului de droguri.
Aţi lansat, marţi, proiectul „Parteneriatul Antidrog în Şcoală P.A.S. - 2014”, proiect derulat în parteneriat cu ISJ şi IPJ Constanţa. Ce presupune concret această iniţiativă?
Având în vedere faptul că populaţia cu cel mai mare risc o reprezintă tinerii, Centrul Regional Antidrog Constanţa, în parteneriat cu ISJ şi IPJ Constanţa a iniţiat proiectul de prevenire “Parteneriat Antidrog în Şcoală 2014”. Proiectul are ca beneficiari elevii claselor a VII-a şi a VIII-a din cadrul instituţiilor de învăţământ din municipiul Constanţa, dar şi din Mangalia, Medgidia, Năvodari, Eforie. Principalele obiective ale acestui proiect sunt: creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a elevilor în vederea neînceperii consumului de droguri, creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a elevilor în vederea evitării transformpării consumului experimental şi ocazional în consum regulat de droguri şi dezvoltarea unor aptitudini pentru un stil de viaţă sănătos.
Proiectul este structurat pe trei etape. Prima etapă constă în formarea poliţiştilor de proximitate de către specialiştii Centrului Antidrog, în problematica drogurilor, în care aceştia vor învăţa şi tehnici şi metode educative moderne, interactive de motivare a elevilor. A doua etapă se referă la desfăşurarea activităţilor propriu zise de prevenire în unităţile de învăţământ, clasele a VII-a şi a VIII-a. Aceste activităţi vor fi derulate de specialiştii Centrului Antidrog, dar şi de poliţiştii de proximitate formaţi anterior. A treia etapă o reprezintă evaluarea activităţilor şi ea va avea loc ulterior încheierii anului şcolar.
În ultimii ani, vârsta de la care tinerii au început să consume stupefiante a scăzut dramatic, ajungându-se la elevi de 13, 14 ani. În ce măsură ajung astfel de cazuri la cunoştinţa Centrului Antidrog Constanţa? Cât de dispuse sunt unităţile de învăţământ să recunoască faptul că au şi elevi drogaţi?
Aceste cazuri ajung în atenţia Centrului Antidrog Constanţa. Totul pleacă de la părinţi şi de la cadrele didactice. Aceştia observă schimbări în comportamentul copiilor, anumite reacţii ciudate (de violenţă, de agitaţie permamentă, lipsă de concentrare, incoerenţă în exprimare), fapt pentru care apelează la serviciile noastre, despre care au aflat mai ales prin intermediul mass media.
Există statistici la nivelul consumatorilor din rândul elevilor? Unul din câţi elevi din ciclul gimnazial se droghează?
Aşa cum am precizat anterior, prevalenţa consumului de droguri în rândul populaţiei de elevi de 16 ani este de 10% la nivel naţional. Este o cifră care ne poate da motive de îngrijorare.
Care sunt beneficiile pentru un consumator de droguri care apelează la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa?
Asistenţa pe care noi o acordăm consumatorului este pentru a-l vindeca de adicţie. Este important de ştiut că serviciile noastre sunt gratuite şi confidenţiale. Fiecărui consumator în parte i se aplică tratament adaptat nevoilor sale. În acest sens, trebuie spus că pe lângă adicţie, trebuie rezolvată şi problema integrării sociale a consumatorului.
Victimele stupefiantelor sunt în primul rând consumatorii. Dar şi membrii familiilor din care aceştia provin trăiesc nişte drame. Pentru aceştia din urmă face cineva ceva?
Da, Centrul Antidrog Constanţa oferă membrilor familiei (părinţi, copii) asistenţă psihologică gratuită.
Ce părere aveţi despre legalizarea marijuanei? Există ţări în care aceasta este folosită pentru a trata cazuri medicale.
Da, într-adevăr, la nivel mondial există ţari în care ea este folosită în scop medical, iar în unele zone se foloseşte în scop recreativ, spre exemplu în Olanda, dar şi în unele state din SUA. Părerile sunt împărţite în lumea medicinei, în sensul că multe voci susţin că marijuana poate rezolva sau ameliora cauze medicale, fiind folosită ca tratament medical (în cazul tumorilor canceroase, epilepsie, HIV, dar şi pentru depresii). Pe de altă parte, tot specialiştii din medicină spun că, administrată repetat, pe termen lung, fără supraveghere medicală constantă marijuana are efecte negative, mai ales la nivel cerebral. Din experienţa acumulată la Centrul Antidrog am putut obseva efectele negative ale consumului de marijuana.
Există, la nivelul judeţului Constanţa, un centru funcţional de dezintoxicare? Câte dintre cazurile care au intrat în atenţia dumneavoastră au ajuns acolo?
Pentru consumatorii de droguri injectabile (heroină, în special, care dă o dependenţă severă), la nivelul judeţului Constanţa există un centru de dezintoxicare intraspitalicesc în cadrul Secţiei de Psihiatrie Palazu Mare, aparţinând Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Din fericire, la nivelul judeţului Constanţa nu există consumatori de droguri injectabile.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Laura Esteban 16 May, 2014 20:40 Am locuit cu aceasta boala mortala pentru mai mult de un an, soțul meu am descoperit că am fost amândoi HIV. Ne-am încerca în toate moduri de a trăi viața noastră, în ciuda acestui lucru, în corpul nostru nu până când am dat peste acest plante puternic, care la portretizat pe care el a avut cure.At început am fost mai sceptic, dar soțul meu a insistat pe dându-i o încercare și am comandat pentru unele din plante sale și în câteva săptămâni după ce a urmat procesului din cauza acestei plante, ne-am dus pentru un test ca el ne-a spus prea am fost copleșiți de fericire când am primit rezultatul de la clinica. Rata de virus în corpul nostru a scăzut și, în câteva săptămâni, am fost in totalitate cured.We, de asemenea, întrebat de ce el nu a ieșit în lume, care a avut leac și a spus că a făcut-o în 2011, dar a fost respins de către echipa de cercetare. Cel mai important lucru este pentru tine de a fi vindecat
- Ramona 27 Feb, 2014 11:36 Cine va sustine cu adevarat in aceasta lupta frumoasa, dar mai ales cine va sustinut ca sa ajungeti pana aici ?