Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:53 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Dinu Gheorghe, candidatul PP-DD la funcţia de primar al municipiului Constanţa s-a terminat Tema a fost - Cum putem schimba împreună viitorul Constanţei, oraşul cu „cele mai mari impozite şi taxe locale"

ro

04 Jun, 2012 15:44 4128 Marime text

img_1171_.jpg„Dinu Gheorghe, cetăţean responsabil al Constanţei, spune stop distrugerii identităţii oraşului său", se arată în prezentarea candidatului PP-DD la Primăria Constanţa. Este legat sufleteşte, prin naştere, de oraşul pe care vrea să îl conducă şi să îl scape de actuala administraţie publică locală, care, în opinia sa, l-a distrus. Născut, crescut şi educat în Constanţa, a copilărit în zona Cazinoului (Cazinou care astăzi a ajuns o relicvă - abandonat de administraţia Mazăre, ca de altfel toate problemele importante). A absolvit Şcoala generala nr 2, care se află lipită de Geamia turceasca, dar care astăzi a fost demolată, fiind construită pe locul ei o bancă cu pereţii din sticlă, schimbându-se astfel identitatea Pieţei Ovidiu. Dinu Gheorghe a absolvit Colegiul „Mircea cel Bătrân" şi Facultatea de Drept în cadrul Universităţii Bucureşti. Este doctor în Drept, în cadrul ASE Bucureşti, specializarea Dreptul Comerţului Internaţional. A fost expert criminalist, şeful Serviciului de investigaţii economico-strategice, ocazie cu care s-a luptat în direct cu criminalii, tâlharii, hoţii şi teroriştii.

Dinu Gheorghe susţine că oraşul Constanţa a devenit cel mai scump oraş din ţară. Din cauza costului exagerat al întreţinerii din iarna care tocmai s-a încheiat nu este exclus ca o parte dintre proprietarii aflaţi în imposibilitatea de plată să-şi piardă casele. Spune că printre motivele pe care le-a avut la depunerea candidaturii se numără faptul că a văzut şi vede cum oraşul Constanţa se scufundă, că oraşul Constanţa a devenit un oraş al oamenilor trişti, care au ajuns să stea cu mâna întinsă după nişte pachete de 2 lei. Cum vede Dinu Gheorghe Constanţa în următorii 4 ani şi care sunt planurile sale pentru un viitor mandat la Primărie vom afla de la candidatul PP-DD marţi, 5 iunie 2012, de la ora 09.00.

Realizator: Corina SAMOILĂ

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Întrebările redacţiei:

img_1177_2.jpg

1. Veniţi dintr-o zonă în care predomină dreptatea, justiţia, sunteţi avocat. Cum puteţi, ca cetăţean, să trăiţi într-o urbe în care nedreptăţile sunt la ele acasă?

Da, într-adevăr, ceea ce m-a determinat să mă înscriu în această cursă a fost faptul că, atât eu cât şi majoritatea cetăţenilor responsabili din acest oraş, am constatat că municipiul nostru se scufundă la propriu, nu la figurat, şi Constanţa a devenit o piaţă a traficului de droguri şi a prostituţiei. La rugămintea PP-DD, a studenţilor şi a masteranzilor mei de la Facultatea de Drept şi Administraţie Publică „Spiru Haret", unde până de curând am fost decan al facultăţii, am acceptat această onoare de a candida pentru demnitatea de primar al Constanţei. Mai mult, ca un părinte şi bunic responsabil, nu pot să accept locul ruşinos pe care se află Constanţa, respectiv pe locul I la mortalitatea infantilă. Cauza principală a acestui fenomen al mortalităţii infantile este reprezentată de condiţiile socio-economice mizerabile în care trăim de 12 ani datorită administraţiei Mazăre. Nu în ultimul rând, tristeţea care i-a cuprins în special pe bunicii şi pe părinţii noştri care, datorită administraţiei Mazăre, sunt nevoiţi să-şi dea toată pensia pe întreţinerea la bloc, aşa cum de altfel au simţit toţi constănţenii în lunile februarie, martie şi aprilie a.c. O altă cauză care m-a determinat să intru în această cursă este starea de spirit a constănţenilor. Starea de spirit se numeşte FRICĂ. Frica pentru că nu mai sunt bani pentru impozite. Frica pentru că nu mai sunt bani pentru medicamente. Frica pentru că ne pleacă nepoţii sau copiii în străinătate. Frica pentru că suntem amendaţi pe nedrept şi ameninţaţi că vom fi daţi afară din serviciu. Frica pentru că neputând merge pe trotuar circulăm pe stradă şi ne calcă maşinile. Frica pentru că nepoţii mei sunt muşcaţi de câinii lui Mazăre. Şi cred că toţi constănţenii vor înţelege că trebuie să voteze un primar competent, serios, drept şi darnic. Această administraţie Mazăre, după ce a distrus staţiunea Mamaia, pe care a transformat-o într-un cartier de Constanţa, vrea să distrugă şi perla oraşului Constanţa, respectiv Piaţa Ovidiu, Portul Tomis şi plaja Modern, şi astfel constănţenii vor fi primii din România care îşi vor pierde identitatea. Iată câteva argumente care probabil neevidenţiate clar de cineva nu te trezesc la realitate. Deci, constănţeni, treziţi-vă în ceasul al 12-lea şi votaţi schimbarea, schimbarea în bine a viitorului vostru şi al copiilor voştri.

2. Domnule Dinu Gheorghe, aţi copilărit în cea mai frumoasă şi mai poetică zonă a Constanţei. Aţi crescut cu ochii pe Cazino. Cum vă simţiţi acum, în timpul administraţiei Mazăre, văzându-l în paragină?

Da, aşa cum afirmaţi, am copilărit cu adevărat în cea mai frumoasă şi mai poetică zonă a Constanţei, de la prima zi a naşterii mele până în clasa a XI-a am copilărit pe strada Nicolae Titulescu nr. 30, pe strada catedralei Sf. Anton şi a Casei cu Lei, iar în clasa a XI-a m-am mutat în apropierea Farmaciei Miga. De câte ori cobor spre Cazino şi spre Portul Tomis am o nostalgie a locurilor copilăriei, dar plânge sufletul în mine când văd că cel mai frumos cartier al Constanţei, perla istorică a oraşului, este abandonat. Datorită egoismului şi sfidării administraţiei Mazăre, care ar fi putut fără probleme să acceseze fonduri europene sau fonduri UNESCO pentru reabilitarea zonei Piaţa Ovidiu, această zonă este ca şi abandonată. Şi acum am imaginea unui autocar cu turişti străini care, oprind lângă statuia lui Ovidius, a fost întâmpinat de o haită de câini care au determinat turiştii să nu mai coboare şi să plece. Aceşti câini, care scăpaţi de sub control de administraţia Mazăre, nu numai că ne muşcă nepoţii şi copiii sau pe noi, dar ne şi ucid. Administraţia Mazăre nu a fost trasă la răspundere niciodată, ba chiar este votată de bunicii noştri pentru ca noi să fim muşcaţi de câini. Sper că bunicii noştri vor înţelege că votul lor ucide la propriu pe ai lor nepoţi, sluţeşte fizic pe nepoţii lor muşcaţi de câini, speriaţi de câini şi de promiscuitatea care pluteşte în aer. Aceşti bunici pe care eu îi condamn astăzi pentru că încurajează prin votul lor consumul de droguri şi prostituţia şi sigur niciunul dintre ei nu doreşte ca nepoţii lor să nu aibă slujbă sau să cadă pradă drogurilor sau prostituţiei.

Cer acestor constănţeni care tot votează de 12 ani ca şi cum nu ar mai avea nicio altă soluţie să voteze responsabil şi să aleagă schimbarea, iar schimbarea se numeşte Dinu Gheorghe, omul în care constănţenii au încredere.

Pentru că întrebarea se referă la Cazino, le spun acestor bunici că acest Cazino este în directă gospodărire a lui Mazăre şi ca oricine altcineva care mai are un apartament şi o altă casă ştie cât de bine poate fi întreţinută, Cazinoul constănţenilor, administrat de Mazăre, este abandonat. În schimb, domnul Mazăre a închiriat pentru Primărie sedii în City Park Mall şi plăteşte chirie din banii comunităţii în loc să fie organizate în interiorul Cazinoului nişte birouri ca să nu mai plătească chirii de sute de mii sau milioane de euro. Dar bunicii noştri ne condamnă la pierderea demnităţii noastre.

3. Cam ce procent dintre actualii angajaţi ai Primăriei Constanţa i-aţi avut studenţi? Cum vi s-au părut în timpul studenţiei?

Într-adevăr, foarte mulţi angajaţi ai Primăriei au fost studenţii mei, atât la Universitatea „Ovidius", cât şi la „Spiru Haret", şi pot afirma că erau studenţi foarte buni. Întâlnindu-mă adesea cu aceştia, aflu cu stupoare că li se cere să facă orice altceva în afară de ceea ce stiu să facă foarte bine pentru comunitate. Tocmai de aceea, eu îi asigur pe constănţeni de competenţă şi seriozitate, pentru că, atunci când nu ştii ceva, te duci să înveţi, te duci la profesor, dar iată că de această dată vine profesorul la comunitate, pentru că nu se mai poate. Dacă tinerii şi chiar cei de vârsta a doua au înţeles că au nevoie de un primar competent şi serios, dar în acelaşi timp drept şi darnic, trebuie să îi facem să înţeleagă şi pe bunicii noştri care ne condamnă la şomaj, prostituţie şi consum de droguri. Aceşti bunici sunt vinovaţi, nu Mazăre. Pentru că ei îl votează pe Mazăre, nepoţii şi copiii lor nu au serviciu, sunt şomeri şi cad pradă drogurilor, etnobotanicelor şi prostituţiei. Treziţi-vă, dragi bunici! Somnul raţiunii naşte monştri.

4. Constanţa este oraşul taxelor, nu există îndoială. Aţi declarat chiar că este cel mai scump oraş din România, chiar mai scump decât Bucureştiul. Care este soluţia dvs. pentru această problemă?

Aşa cum spuneam, preţul impozitelor şi taxelor locale şi inclusiv întreţinerea la bloc este cea mai scumpă în Constanţa, din România, mai scump chiar decât în Bucureşti. Aceşti lucru, dragi bunici, se datorează în exclusivitate administraţiei Mazăre, care după ce a fost aleasă în 2000 a ridicat în mod arbitrar cu 25% impozitele şi taxele locale şi dacă în acea perioadă nu se simţea pentru că economia mai funcţiona cât de cât, în anul 2012 aţi constatat singuri, dragi bunici, că votându-l pe Mazăre vi se goleşte buzunarul şi portofelul. Dar dvs. vă vindeţi demnitatea pentru un pui pe care oricare primar vi l-ar da, pentru că este plătit din bugetul local. Mai mult, faptul că în Constanţa se găsesc firme care deţin monopolul unor servicii către populaţie cum ar fi curăţenia oraşului sau îngrijirea spaţiilor verzi, preţul plătit de cetăţeni este mai mare decât în situaţia în care ar fi mai multe firme care să ofere aceleaşi servicii, pentru că, ştiţi foarte bine, mai multe oferte duc la scăderea preţurilor. Faţă de această situaţie, asigur constănţenii că voi discuta personal, după ce voi fi ales primar, cu toţi aceşti furnizori de servicii către constănţeni, mă refer la curăţenie, apă, gaze, lumină, şi dacă nu vor scădea preţurile în urma renegocierii între mine, Gheorghe Dinu, şi conducerile lor, voi rezilia aceste contracte. Mai mult, în Constanţa, această administraţie incompetentă a inventat nişte taxe şi impozite originale, care nu se regăsesc în alte oraşe, şi astfel, buzunarul nostru este tot mai gol. Deci, dragi bunici, votaţi-l pe Mazăre şi, în curând, nu veţi mai avea cu ce să plătiţi întreţinerea şi, cu regretul meu, veţi rămâne fără apartamente, pentru că vor fi scoase la vânzare. Totuşi, am uitat să vă spun că Mazăre are grijă de dvs. şi va cumpăra nişte containere în care să trăiţi. Conducerea FSN l-a împuşcat în '90 pe Ceauşescu (un act reprobabil din punctul meu de vedere), imputându-i printre altele că locuiau în apartamente mici cât cutia de chibrituri, dar acele apartamente costă astăzi 40, 50, 60 de mii de euro, iar Mazăre vrea să vă mute în containere unde de obicei se ţin lucruri. Deci, votaţi-l pe Mazăre. Aşa cum susţine chiar Mazăre, acele locuinţe ieftine pe care le-a construit şi pe care nici măcar nu le-a terminat, sub aspectul infrastructurii nu sunt chiar atât de ieftine, pentru că aproape niciun tânăr nu a mai cumpărat niciun apartament, iar Mazăre a rămas cu ele.

5. Iarna trecută a fost de coşmar pentru constănţeni, cea mai neagră zi fiind cea în care erau nevoiţi să-şi plătească întreţinerea. Mulţi nu au reuşit să acopere aceste costuri. De ce credeţi că s-a ajuns la această situaţie, iar Constanţa are una dintre cele mai scumpe gigacalorii din ţară?

Nu numai iarna trecută va rămâne în amintirea constănţenilor, dar iarna următoare, dacă rămâne tot administraţia Mazăre, cred că bunicii noştri în special vor avea neşansa vieţii, iar eu, Gheorghe Dinu, nu le doresc acest lucru, pentru că dacă oraşul Constanţa deţine locul I la mortalitate infantilă şi în 2009 doar 500 de bunici au decedat din cauza comoţiei cerebrale şi a infarctului, din cauza condiţiilor social-economice şi a stresului, anul acesta au decedat din cauza stresului generat de oraşul administraţiei Mazăre 1.500 de pensionari. Deci, dragi bunici, votaţi-l pe Mazăre!

6. Credeţi că turismul sexual reprezintă, cu adevărat, salvarea staţiunii Mamaia?

Categoric, turismul sexual ar fi o soluţie într-un stat al disoluţiei, într-un stat al anarhiei, într-un stat al mafiei, de care se pare că oraşul nostru nu duce lipsă. De altfel, la această expresie de „turism sexual", sfidătoare pentru fiicele şi soţiile noastre, pentru nepoatele şi copiii noştri, adresată public de primarul Mazăre, nu au reacţionat bunicii care îl votează pentru un pui şi, cu riscul de a nu mă vota, le spun să le roşească obrazul!

A reacţionat în schimb Comisia pentru Dezvoltare a PE, care a recomandat că România ar trebui să se inspire din modelele de succes europene în turism, chiar şi din modelul Bulgariei, care atrage anual zeci de milioane de turişti, şi nu din exemplul unor destinaţii exotice care promovează valori nedemne de o Europă demnă, aşa cum vrea domnul primar Mazăre Radu Ştefan. Deci, cer imperativ acelor bunici care nu au reacţionat la invitaţia lui Mazăre de a face turism sexual „să-l voteze pe Mazăre". Dar ceea ce categoric a reuşit Mazăre să facă în Mamaia, odinioară perla staţiunilor de la Marea neagră, a reuşit să facă dintr-o staţiune un cartier al Constanţei, cu blocuri, case, construite aiurea. Eu, Dinu Gheorghe, vă întreb cui îi face plăcere să-şi petreacă concediul într-un cartier? Într-un cartier te duci în vizită la bunica, la mătuşa, dar nu în concediu. Iar dacă nu ai banii lui Mazăre, măcar te duci să te relaxezi în Bulgaria, dar nu în Mamaia. Deci, dragi bunici, „votaţi-l pe Mazăre"!

7. Sunteţi avocat şi presupun că aveţi informaţii despre dosarul retrocedărilor administraţiei Mazăre. Care este părerea dvs. despre acest dosar?

Tocmai pentru că sunt avocat, nu mă joc cu presupuneri, neavând dosarul în faţă. Deci, fiind de bună credinţă şi respectând principiul prezumţiei de nevinovăţiei, mă abţin să fac comentarii despre acest dosar, pentru că instituţiile în drept sunt sigur că îşi fac datoria.

8. Cum a ajuns Constanţa din oraşul prosper de altă dată, cu locuri de muncă şi posibilităţi de afaceri, în „raiul şomerilor" de astăzi? De ce oraşul trăieşte doar în sezon?

Toate se întâmplă datorită administraţiei Mazăre, datorită politici duse de PSD, de PNL, de PDL şi de UDMR. Să nu uităm că aceste partide au guvernat de câte două sau trei ori România, inclusiv Constanţa, şi au dus ţara şi oraşul Constanţa în situaţia în care ne aflăm astăzi. Dar să ştiţi că oraşul nu trăieşte doar în sezon, ci, dacă vă referiţi la turism, acesta trăieşte doar în week-end. Oraşul Constanţa trăia cu adevărat din turism când Constanţa era administrată de primari competenţi, serioşi şi verticali. Veneau pe litoral peste 2 milioane de turişti, şi nu numai hotelurile erau pline, ci şi casele noastre, oraşul înflorea, niciun constănţean nu ducea lipsă de bani şi de avuţie. Constănţenii erau odată cei mai mândri şi mai demni locuitori ai României, dar astăzi, datorită în special bunicilor noştri, suntem pe cale să ne pierdem şi noi, tinerii şi de vârsta a doua sau proaspeţii pensionari, demnitatea. Cer tuturor constănţenilor şi în special tinerilor şi femeilor, mamelor, soţiilor, iubitelor noastre, să iasă pe 10 iunie la vot şi să voteze schimbarea, dar să nu cadă pradă unei manevre disperate a acestor partide, respectiv PSD, PNL, PDL, UDMR, care au modificat legea electorală din 2 tururi într-un singur tur, trăgând speranţa deşartă de data asta că vor rămâne tot foştii primari în funcţie. Dar, atenţie, nu numai că trebuie să ieşiţi în masă la vot, dar este bine să fiţi informaţi de mine, de Dinu Gheorghe, candidat din partea PP-DD, că ceilalţi candidaţi sunt reprezentanţii PDL-ului: mă refer la domnul Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa, şi nu ştiu de ce candidează nu sub culorile portocalii şi nu sub sigla PDL, ci aliindu-se cu PNŢCD-ul candidează sub o siglă ApC. Atenţie, dragi constănţeni, fostul prefect, pus în funcţie de Guvernul Boc, Claudiu Palaz, candidează din partea UNPR, acel partid care a fost aliat cu PDL şi care astăzi a plecat în barca PD: deci, votând UNPR, votaţi indirect USL-ul. Treziţi-vă, constănţeni, măcar în ceasul al 12-lea!

Vreau să închei prin a asigura constănţenii că strategia strategiilor pentru primarul Dinu Gheorghe din 10 iunie 2012 va avea 2 priorităţi fundamentale. În primul rând, atragerea de fonduri europene, sens în care voi înfiinţa în cadrul Primăriei un departament pentru fonduri europene şi investitori străini şi atragerea de investitori străini şi autohtoni pentru crearea locurilor de muncă. De ce vorbesc despre fondurile Europene? Pentru că România mai are o unică şansă, anul 2013, în care un primar competent, nu unul incompetent, poate atrage miliarde de euro, care să transforme Constanţa nu într-o bijuterie a României, ci a Europei. De ce spun că administraţia Mazăre este nu corijentă, ci repetentă? Îmi permit să dau note, fiind cadru didactic, şi pot acorda nota 4, pentru că datorită incompetenţei nu au reuşit să atragă fondurile europene la care aveau dreptul. De ce spun incompetenţă? Pentru că în ultimii ani administraţia Mazăre se plânge că criteriile impuse de UE sunt foarte dure şi chiar birocratice. Le spun celor care sunt incompetenţi că există o ţară în Europa, care se numeşte Polonia şi care numai prin competenţa primarilor săi a atras 100% fonduri europene, zeci şi zeci de miliarde de euro, cu care Polonia a rezolvat problema şomajului, a locurilor de muncă pentru tineri, a locuinţelor, a educaţiei, a sănătăţii, a infrastructurii. Eu, Dinu Gheorghe, coordonez un masterat de Dreptul afacerilor în UE, am predat Dreptul Comunitar şi m-am specializat în Franţa în justiţie şi administraţie comunitară. Deci, sunt cea mai potrivită persoană să asigur constănţenii că voi atrage fonduri europene atât cât se mai poate în 2013. Şi, bineînţeles, aşa cum am promis, voi atrage investitori strategici, care să acorde prioritate construcţiei de societăţi comerciale axate pe producţie şi nu pe mall-uri. Este bine să avem şi mall-uri, dar pentru a cumpăra o cafea dintr-un mall trebuie să ai bani şi ca să ai bani trebuie să ai un loc de muncă. Inclusiv ca să atragi fonduri europene trebuie să ai bani, care se găsesc la bănci, iar băncile sunt conduse de bancheri, iar aceştia sunt în majoritatea lor evrei. Niciodată un bancher foarte bogat nu va veni să stea de vorbă cu primarul Mazăre, care, având o afinitate pentru modă, a făcut paradă într-o uniformă de ofiţer nazist. Şi acum, când mă gândesc că aceşti nazişti au exterminat în lagărele lor milioane de evrei, mă înfior.

Ar mai putea aduce bani în Constanţa locuitorii marilor state capitaliste. Dar moda joacă feste domnului Mazăre, pentru că dânsul se îmbracă într-un costum de comunist cubanez, iar capitaliştii au demonstrat că ţări precum Coreea de Nord şi Cuba sau alte ţări foste comuniste au dat faliment, iar eu nu vreau ca şi Constanţa să dea faliment. În acest sens, aşa cum am mai spus, prin relaţiile mele particulare la nivelul cel mai înalt din Germania, SUA, Franţa, Italia, Elveţia, voi face în aşa fel încât aceşti investitori să accepte dialogul cu viitorul primar al Constanţei, Dinu Gheorghe. Ca să dăm doar exemple, eu, Dinu Gheorghe, sunt în relaţii cu domnul Werner Weidenfield, consilierul personal al doamnei cancelar al Germaniei, Angela Merkel, sunt în relaţii cu oamenii politici cheie din Israel, ca de altfel cu senatori şi congresmeni americani şi, nu în ultimul rând, cu doamna Rose Marie Biancaniello, care deţinea funcţia de adjunct al directorului Afacerilor Politico-militare ale SUA. Cu alte cuvinte, problemele mărunte privind acordarea acelui pui se rezolvă numai rezolvând problemele mari: locurile de muncă, atragerea de investitori, renegociind contractele cu furnizorii de servicii, acordarea unei atenţii speciale sănătăţii şi copiilor noştri, educaţiei şi culturii şi, nu în ultimul rând, mediului înconjurător şi sportului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii