Interviu online cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Cristina Schipor „Vaccinarea este încă eficientă“
Interviu online cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Cristina Schipor: „Vaccinarea esteCazurile de gripă au clasat judeţul Constanţa în topul judeţelor afectate de virusul gripal. Până în acest moment, au fost înregistrate 31 de decese la nivel naţional, două dintre acestea confirmate la Constanţa. Pentru a înţelege situaţia din judeţ şi ce ar trebui să facem pentru a evita îmbolnăvirea, am discutat cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Cristina Schipor, în cadrul unui interviu online, pe care îl redăm în continuare.
Întrebările redacţiei:
Constanţa se află, din păcate, în topul judeţelor afectate de gripă. Care este situaţia în judeţ?
Morbiditatea prin infecţii respiratorii (infecţii de căi respiratorii acute, viroze, pneumonii şi gripă) înregistrată în săptămâna S3 (14-20.01.2019) a sezonului 2018/2019 este de 5.457 de cazuri, mai mare comparativ cu săptămâna precedentă cu 89%, dar mai mare şi faţă de aceeaşi perioadă a sezonului trecut cu 112%. În săptămâna 3 s-au înregistrat 5.457 de cazuri infecţii respiratorii acute, din care: IACRS – 4.386, viroze respiratorii, pneumonii – 1.007, gripe cu simptomatologie clinică - 64; au fost confirmate până în prezent 24 de cazuri cu virus gripal tip A.
În ce condiţii se poate declara epidemie de gripă?
Perioada epidemică de gripă se poate declara după înregistrarea a trei săptămâni consecutive de săptămâni epidemice. Săptămâna epidemică este săptămâna în care se înregistrează o creştere de minimum 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat şi izolarea de cel puţin 10% virusuri gripale din produsele patologice testate.
Ce măsuri trebuie luate de autorităţi pentru a combate gripa la nivelul judeţului Constanţa?
În condiţiile creşterii numărului de infecţii respiratorii, DSPJ:
- adresa transmisă de către Ministerul Sănătăţii - Direcţia Generală de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică nr. 2774/17.01.2019, privind măsurile în vederea limitării cazurilor de îmbolnăvire, a fost direcţionată către unităţile sanitare şi Inspectoratului Şcolar
- a instituit limitarea vizitatorilor în secţiile cu risc din unităţile sanitare din judeţ, sistem de stat şi sistem privat, adresa nr. 773/11.01.2019, în secţiile de reanimare, pediatrie, neonatologie, obstetrică-ginecologie, diabet şi boli de nutriţie, oncologie, HIV/SIDA;
- triajul epidemiologic clinic al personalului sanitar şi de îngrijire la începerea activităţii;
- respectarea precauţiunilor universale de către personalul sanitar - purtarea echipamentului de protecţie corect şi complet;
- personalul bolnav va fi îndrumat la medicul de familie pentru diagnostic şi tratament cu scoaterea lor temporară din colectivitate;
- triajul preşcolarilor şi şcolarilor prin medicii şi asistenţii şcolari la începutul orelor de curs în lipsa cadrelor medicale prin cadrele didactice;
- campanii de informare a populaţiei prin Compartimentul de Promovare a sănătăţii.
Care este cea mai eficientă metodă pentru a preveni îmbolnăvirea?
Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea antigripală. Alte măsuri importante:
- respectarea regulilor de igienă individuală - spălarea pe mâini cu apă şi săpun, utilizarea şerveţelelor pentru ştergerea nasului, dar şi în momentului tusei/strănut;
- regim de viaţă sănătos - alimentaţie bogată în vitamina C, fructe şi legume proaspete;
- îmbrăcăminte adecvată sezonului;
- aerisirea repetată a încăperilor;
- prezentarea la medicul de familie la primele semne de îmbolnăvire;
- supravegherea persoanelor care au venit în contact cu bolnavi de gripă pe o perioadă de 7 zile;
- izolarea la domiciliu a cazurilor cu simptomatologie şi evitarea contactului cu alte persoane
Copiii au reintrat în colectivitate după vacanţa de iarnă. Cum îi ferim de gripă?
Triajul preşcolarilor şi şcolarilor prin medicii şi asistenţii şcolari la începutul orelor; în lipsa cadrelor medicale, prin cadrele didactice.
Mai este eficientă vaccinarea acum?
Da, vaccinarea mai este încă eficientă.
Ce simptome de apariţie a bolii ar trebui să ne îngrijoreze?
Debut brusc cu febră mare peste 380 C, tuse.
Întrebările cititorilor:
Zoica R.: O invit pe d-na director sa ne spună despre mizeria crunta din toate magazinele din care se cumpără şi alimentele. E vorba despre coşurile de plastic (roşii, albastre). Intrăm în magazin (market mai mic sau mai mare), luăm coşul, punem alimentele, îl punem pe jos (se adună mai multe kg), ajungem la casă şi înşirăm produsele pe o bandă la fel de mizerabilă (doar la Mega Image am văzut că se mai curăţă banda).
Coşul se pune iar in teanc, ducând toată mizeria colectată pe fundul lui în coşul de sub el. Și tot aşa se suprapun coşurile care au fost purtate pe jos şi în care oamenii îşi pun alimentele. E ca şi cum ne-am pune cizmele în coş, laolaltă cu alimentele. Ajunşi acasă, le transferăm in frigider. Am plecat la magazin cu mâinile spălate cu săpun ( aşa se tot predică in van) şi am adus alimente ale căror ambalaje s-au încărcat de mii de microbi. Market-urile mari au şi cărucioare, dar în celelalte sunt coşurile infecte. Propun scoaterea coşurilor de plastic şi dotarea cu cărucioare mici ( tot la Mega am văzut, dar sunt puţine; au şi ei multe coşuri). Interesează pe cei responsabili această problema? Alo! Direcţia de Sănătate? Siguranţa Alimentelor?
Cristina Schipor: În cadrul acţiunilor de control în unităţi de alimentaţie publică sunt verificate şi aceste aspecte, totodată alimentele comercializate sunt ambalate tocmai în sensul de a fi protejate.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Ruse Zoica 22 Jan, 2019 21:50 O invit pe d- na director sa ne spună despre mizeria crunta din toate magazinele din care se cumpără și alimentele. E vorba despre coșurile de plastic( roșii, albastre ) . Intrăm în magazin( market mai mic sau mai mare) , luăm coșul, punem alimentele, îl punem pe jos ( se aduna mai multe kg), ajungem la casă și înșirăm produsele pe o bandă la fel de mizerabilă ( doar la Mega Image am văzut că se mai curăță banda ). Coșul se pune iar in teanc, ducând toată mizeria colectată pe fundul lui în coșul de sub el. Și tot așa se suprapun coșurile care au fost purtate pe jos și în care oamenii își pun alimentele. E ca și cum ne-am pune cizmele în coș, laolaltă cu alimentele. Ajunși acasă, le transferăm in frigider. Am plecat la magazin cu mâinile spălate cu săpun ( așa se tot predică in van) și am adus alimente ale căror ambalaje s-au încărcat de mii de microbi. Market-urile mari au și cărucioare, dar în celelalte sunt coșurile infecte. Propun scoaterea coșurilor de plastic și dotarea cu cărucioare mici ( tot la Mega am văzut, dar sunt puține; au și ei multe coșuri). Interesează pe cei responsabili această problema? Alo ! Direcția de Sănătate? Siguranța Alimentelor ? Poate răspunde cineva.